Emily Wilcock
Autor i ekspert2 lat Ago
Przygotowywanie posiłków to temat, który nigdy się nie nudzi. Jest tak wiele sposobów, aby zrobić niskobudżetowy, wysokobiałkowy, niskowęglowodany, niskotłuszczowy lub nabijający posiłek. W tym przypadku dla utraty tkanki tłuszczowej i utrzymania mięśni. Oznacza to, że istnieje jeden kluczowy składnik, który musi zawierać: białko.
Mike Thurston udał się do swojej kuchni, aby rozpętać kulinarną burzę. Przygotował pięć przepisów na posiłki, które mają wspomóc utratę tkanki tłuszczowej i budowanie mięśni. I to nie tylko zwykły kurczak i ryż. Mike miesza swoje źródła białka, wybierając indyka, krewetki i dorsza. Przepysznie.
Pikantny kurczak z ananasem
Ananas na czymkolwiek jest zwykle dla nas nie do przyjęcia, ale zrobimy wyjątek dla tego pikantnego kurczaka z ananasem. Na pewno pasuje do naszego repertuaru przygotowywania posiłków. Czas przygotowania: 30 minPorcje 4Składniki
Marynata
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki soku z ananasa (z puszki)
- 1 łyżka sosu chilli
- 2 ząbki czosnku (zmielone)
- 1 łyżeczka świeżego imbiru (startego)
Kurczak
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 białej cebuli (w plasterkach)
- 1 świeże chilli (w plasterkach)
- 1 puszka kawałków ananasa (odsączonego)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka szczypiorku (posiekanego)
Sposób przygotowania
- Odcedź ananasy z puszki i zachowaj sok. Połącz sos sojowy, sok z ananasa, sos chilli, czosnek i imbir.
- Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do marynaty. Dobrze przykryj i wstaw do lodówki na conajmniej 20 minut.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i chilli i smaż przez 1-2 minuty.
- Dodaj marynowanego kurczaka. Zwiększ ogień i smaż przez 10-15 minut, aż kurczak będzie w pełni usmażony.
- Na koniec dodaj ananasa i sól i smaż przez 3-5 minuty. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Makro
Kalorie | 324 |
---|---|
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 10g |
Całkowita Zawartość Węglowodanów | 29g |
Białko | 31g |
Miska ryżu z indykiem teriyaki
Indyk jest często najmniej ulubionym źródłem białka dla wielu ludzi. Po co jeść indyka, skoro można po prostu zjeść kurczaka? Cóż, ten przepis powinien dać temu spokój. Różnorodność jest królem, a ta marynata teriyaki jest wśród najlepszych, więc jest to win-win. Czas przygotowania: 30 minPorcje 4Składniki
Sos Teriyaki
- 120 ml sosu sojowego
- 60 ml wody
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki słodzika do wyboru (Ja wykorzystałem Syrop Bez Cukru Myprotein)
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżeczki mielonego imbiru
Indyk
- 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki mielonego czosnku
- 500 g drobno pokrojonej piersi z indyka
- 1 szklanka drobno posiekanych brokułów
- 2 duże obrane i starte marchewki
- 2 zielone cebule pokrojone w kostkę, do dekoracji
Sposób przygotowania
- Wymieszaj sos sojowy, ocet jabłkowy, słodzik i imbir w misce, aby przygotować marynatę.
- Pokrój pierś z indyka i dodaj do marynaty. Pozostaw na 20 minut.
- Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż stanie się miękka.
- Następnie dodaj marynowanego indyka i smaż, aż będzie całkowicie przyrumieniony.
- Ugotuj marchew i posiekane brokuły, aż będą miękkie, a następnie połącz wszystko razem.
- Nałóż mięso na ryż lub makaron i udekoruj szczypiorkiem.
Makro
Kalorie | 380 |
---|---|
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 5g |
Całkowita Zawartość Węglowodanów | 56g |
Białko | 27g |
Fajitas z krewetkami
Wymieszaj Fajitas ze wspaniałym, ale często pomijanym źródłem białka: krewetkami. Są pyszne, pełne białka i łatwe do przyrządzenia. Wszystko czego potrzebujesz to 30 minut wolnego czasu na przygotowanie - muzyka dla naszych uszu po długim dniu w biurze lub ciężkim treningu na siłowni.Czas przygotowania: 30 minutPorcje: 4Składniki
- 3 papryki, pokrojone w plastry
- 1 cebula, pokrojona
- 3 ząbki czosnku, mielone
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g świeżych krewetek, obranych i wypreparowanych
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy do wyboru
- salsa, awokado i kolendra, do podania
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 220C. Paprykę i cebulę wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wyłóż blachę do pieczenia i smaż przez 10-12 minut.
- Podczas gotowania cebuli i papryki wrzuć krewetki z czosnkiem i oliwą z oliwek i wybranymi przyprawami.
- Wyjmij cebulę i paprykę z piekarnika, przesuń je na jedną stronę blaczki. Dodaj krewetki na drugą stronę i wrzuć ponownie do piekarnika. Piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy krewetki będą gotowe.
- Podawaj w ciepłych tortillach z salsą, awokado i kolendrą na wierzchu.
Makro
Kalorie | 397 |
---|---|
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 17g |
Całkowita Zawartość Węglowodanów | 42g |
Białko | 36g |
Sałatka z kurczakiem po tajsku z masłem orzechowym
Orzechowe niebo. Zarejestruj sobie. Normalnie nie jestem fanką sałatek, ale dla tej wariuję. Tak dużo się dzieje, sos, dressing, zarówno słodki jak i kwaśny. Nie łatwo się temu oprzeć. Czas przygotowania: 25 minutSkładniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka posiekanej marchewki
- 1 szklanka pokrojonej czerwonej papryki
- 1 szklanka grubo posiekanego groszku
- 1 główka sałaty rzymskiej, posiekana
- Siekane migdały
- Posiekana kolendra i szczypiorek
Sos
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
Dressing
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Rozgrzej patelnię i dodaj niewielką ilość oleju. Gdy olej będzie rozgrzany dodaj kurczaka.
- Usmaż kurczaka na złoty kolor i dodaj sos. Wymieszaj, aż zostanie cały nim pokryty i podsmażaj przez kolejne 1-2 minuty i zdejmij z ognia.
- Dodaj warzywa do miski i dodaj usmażonego kurczaka, sól i pieprz.
- Następnie dodaj swój dressing i wymieszaj, aby połączyć.
- Udekoruj migdałami i delektuj się.
Makro
Kalorie | 346 |
---|---|
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 19g |
Całkowita Zawartość Węglowodanów | 15g |
Białko | 30g |
Śródziemnomorskie Pieczony Dorsz
Nie ma to jak smak ulubionego dania prostu z Twojej kuchni. Dorsz, pomidory i czosnek - brzmi jak przepis na sukces. Nie idź, biegnij do kuchni, aby to przygotować. A co najważniejsze, ten przepis jest łatwy do wykonania.Czas przygotowania: 30 minutPorcje 4Składnik
- 600 g filetu z dorsza
- 1 mała czerwona cebula lub duża szalotka, pokrojona
- 3 ząbki czosnku, mielone
- 450 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół.
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przypraw do wyboru
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- Lekko nasmaruj prostokątne naczynie do pieczenia, wystarczająco duże, aby wygodnie pomieścić dorsza i pomidory. Następnie umieść w nim rybę.
- Wokół ryby wsyp cebulę, pomidory, oliwki i wmasuj w rybę czosnek.
- Składniki w naczyniu skrop oliwą z oliwek.
- Posyp przyprawami, solą i pieprzem.
- Piecz przez 15-20 minut lub do upieczenia pomidorów i ryby.
Makro
Kalorie | 319 |
---|---|
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 17g |
Całkowita Zawartość Węglowodanów | 15g |
Białko | 32g |
Podsumowanie
Jeśli znalazłeś coś dla siebie, niech to będzie inspiracja do wymieszania źródeł białka. Nie wystarczy jeść kurczaka, aby zaspokoić spożycie białka, świat stoi otworem.Przepisy
Wysokobiałkowa Kanapka Lodowa
Wysokobiałkowa kanapka lodowa, to dla nas powrót do dzieciństwa. Sprawdź nasz uwielbiany i prosty przepis na ten smakołyk.
3 lat AgoPrzez Lauren Dawes
Przepisy
Sałatka Makaronowa Cezar z Kurczakiem
Sałatka makaronowa cezar z kurczakiem to danie, którym zaimponujesz gościom i sobie samemu. Jes to to lekka opcja na obiad, która Cię nasyci na długo.
3 lat AgoPrzez Lauren Dawes
Emily Wilcock
Autor i ekspert
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing.
With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research.
Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body.
Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested.
If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.