https://www.youtube.com/watch?v=YsYAIgsh23c
1. Kupuj w dyskontach
Moja pierwsza wskazówka jest chyba najprostsza i najskuteczniejsza ze wszystkich, rób zakupy w dyskontach. To może wydawać się głupio oczywiste, ale wiele osób nadal robi swoje “duże” zakupy po prostu w wielkich supermarketach, co oznacza, że dopłacają do wielu produktów, które mogliby kupić taniej gdzie indziej.Robienie zakupów w supermarkecie dyskontowym, takim jak lidl, aldi, biedronka lub innym w zależności od tego co dostępne jest w Twoim miejscu zamieszkania, oznacza, że nie musisz zastanawiać się nad znalezieniem najtańszych produktów, ponieważ wszystko, co tam kupujesz, jest prawdopodobnie tańsze niż gdziekolwiek indziej. Jest to powód, dla którego markety porównują się do supermarketów, zawsze są one tańsze.Źródła białka, takie jak mięso, jajka, nabiał, produkty wieloziarniste lub nierafinowane węglowodany jak owsianka, ziemniaki, brązowy ryż, ciemny chleb, owoce, warzywa, orzechy, nasiona, a nawet oliwa z oliwek. Wszystkie te produkty będa stanowić większość zdrowej diety i można je kupić dużo taniej w tańszych dyskontach.2. Naucz się porównywać ceny
Może się to wydawać trochę głupie, ale jest to bardzo przydatna umiejętność, a wiele osób w ogóle nie ma pojęcia jak to zrobić. Widzisz, kiedy podobne produkty są sprzedawane w opakowaniach o różnej wielkości, może to początkowo utrudniać porównywanie cen. Tutaj cena jednostkowa jest bardzo przydatna. Cena jednostkowa, to cena określonej ilości produktu.Dla przykładu, cena jednostkowa odżywki białkowej lub migdałów, może dotyczyć 100 gramów, a cena jednostkowa soku pomarańczowego może wynosić 100 mililitrów. Kiedy jesteś w supermarkecie i zajrzysz pod cenę produktu, często zobaczysz też napisaną cenę jednostkową. Dzięki temu możesz porównać cenę dwóch podobnych produktów, nawet jeśli rozmiar opakowania nie jest taki sam. To naprawdę dobry pomysł na porównanie popularnych markowych produktów do produktów marki własnej. Gdy nauczysz się porównywac ceny według ceny jednostowej, zrozumiesz kilka moich następnych wskazówek. Jedną z nich jest przejście na produkty marki własnej supermarketu zamiast kupowanie produktów markowych. Widzisz. większość dużych marek może polegać na swojej nazwie lub reputacji, aby sprzedawać produkty po znacznie wyższej cenie… nawet jeśli jakość nie różni się za bardzo.Jeśli porównasz produkt znanej marki, taki jak płatki zbożowe, z produktem marki własnej, różnica w cenie jednostkowej jest zwykle znacząca… a płacisz tylko za nazwę (lub coś, do czego przywykłeś jeść w domu, kiedy dorastałeś).3. Kupuj hurtem
Moja następna wskazówka dotyczy kupowania hurtem, jeśli to tylko możliwe. Większość sklepów sprzedaje większe opakowania prawie wszystkich produktów, takich jak mięso, ryż, warzywa, po niższej cenie jednostkowej. Tak więc, podczas gdy jednokilogramowe opakowanie piersi z kurczaka będzie kosztować więcej od 300 gramowego, w szerszej perspektywie cena jednostkowa przy 1 kilogramowym opakowaniu jest znacznie niższa.To samo dotyczy odżywek białkowych i innych suplementów. 5 kilogramowe opakowanie białka jest w rzeczywistości DUŻO tańsze od 1 kg opakowania, jeśli myślisz o cenie jednostkowej i ile zapłacisz na dłuższą metę. Więc jeśli chodzi o kupowanie żywności lub suplementów, których używasz regularnie, większe jest zwykle lepsze.4. Bądź sprytny z przechowywaniem żywności
Ta wskazówka porusza w tym momencie bardzo ważną kwestię, a mianowicie przechowywanie żywności i unikanie marnowania jej. Widzisz, kupowanie czegoś hurtowo, nie ma większego sensu, jeśli nie przechowasz tej żywności dobrze i skończy się to zepsuciem. Dlatego poświęcenie trochę czasu na odpowiednie przechowywanie żywności jest naprawdę dobrym pomysłem.A przez przechowywanie nie mam na myśli niczego skomplikowanego. Możesz zamrozić prawie wszystko, aby móc później z tego skorzystać. Dodatkowe mięso wrzuć do zapinanych woreczków w porcjach i zamroź. Za dużo chleba? Wrzuć go po prostu do zamrażarki. Nie możesz użyć całego sosu ze słoika do makaronu? Włóż go do małego pojemnika i zamroź. Za dużo ryżu? Zamroź.Przyznam się, że prawdopodobnie mam trochę OCD, ale moja własna zamrażarka jest wypełniona mnóstwem różnych produktów, które porcjowałem i zamrażałem na później. Porcjowanie ich sprawia, że rozmrażanie jest bardzo łatwe i zapewniam, że nic się nie marnuje przy rozmrażaniu za dużej ilości. Na przykład uwielbiam pesto bazyliowe, ale kiedy kupowałem słoik, nigdy nie zażywałem go wystarczająco szybko, a po kilku tygodniach zwykle miało puszystą warstwę pleśni na wierzchu. Więc zamiast tego, teraz, kiedy otwieram słoik, przelewam go do woreczka strunowego i zamrażam na płasko. Potem, kiedy tylko potrzebuje, po prostu trochę odrywam i nic się nie marnuje.5. Napadnij na dział mrożonek
W tym samym temacie, kupowanie wstępnie mrożonych produktów spożywczych, takich jak mięso, owoce i warzywa, może być znacznie tańsze od kupowania świeżych. Widzisz, chociaż świeże produkty są często najtańsze, gdy kupujesz je w sezonie, jesteśmy bardzo przyzwyczajeni do tego, że mamy dostęp do wszystkich owoców i warzyw, które chcemy, przez cały rok. Z drugiej strony cena mrożonych owoców i warzyw pozostaje dość stała i często może być to tańsza opcja od kupowania świeżych.Kolejną zaleta kupowania mrożonek jes to, ze mrożenie następuję zazwyczaj bardzo szybko po zebraniu, co oznacza, że mogą zachować więcej witamin, niż “świeże” produkty, które mogą spędzać tygodnie w transporcie i leżeć na półkach sklepu zanim zostaną zjedzone.1,3
6. Oferty specjalne
Racja, ruszam dalej. Jednym ze sposobów na poważne oszczędności na zakupach spożywczych i suplementach jest kupowanie rzeczy, które są w specjalnej ofercie. Zwróć uwagę na oferty typu 2 za 1 lub podobne w swoim supermarkecie, w innym wypadku wiele supermarketów będzie przeceniać swoją żywność, gdy będzie zbliżała się data przydatności do spożycia. To dobry moment na zakup produktów spożywczych, takich jak mięso lub ryby, które można zamrozić zaraz po powrocie do domu.A jeśli chodzi o suplementy, powiem tylko, że korzystaj z wyprzedaży i specjalnych ofert. Warto poczekać na te oferty, aby kupić hurtowo to czego potrzebujesz, aby uzyskać ogromne oszczędności.7. Rób więcej w domu
Innym sposobem na zaoszczędzenie ogromnej ilości pieniędzy jest przygotowanie większej ilości jedzenia w domu i mniej jedzenia na mieście. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak duża przebitka jest na żywności (nawet tańszą żywność jak kanapki). Jeśli masz czas na przygotowanie obiadu w domu, zamiast kupować go w sklepie lub chodzić na jedzenie do kawiarni lub restauracji, zaoszczędzisz sporo pieniędzy.Co więcej, przygotowanie własnego jedzenia pozwala upewnić się, że utrzymujesz kalorie i makro, które chcesz, zamiast próbować zbilansować posiłek z supermarketu lub restauracji. Istnieje wiele badań sugerujących, że ludzie jedzą o wiele więcej, gdy jedzą poza domem, niż w domu, więc warto o tym pamiętać.4,5
8. Nie marnuj pieniędzy na żywność ekologiczną
Na koniec zostawię Cię z nieco kontrowersyjną wskazówką, aby nie marnować pieniędzy na żywność ekologiczną. Jeśli chodzi o żywność ekologiczną, płacisz ogromną dodatkową cenę za coś, co pod względem odżywczym nie różni się od konwencjonalnych produktów pod względem makr, witamin i minerałów i co tak naprawdę nie ma żadnych udowodnionych dodatkowych korzyści zdrowotnych. Istnieją dowody na to, że produkty organiczne są bogatsze w niektóre fitoskładniki (7) ale trudno jest określić jak korzystne jest to dla zdrowia.Kiedyś myślałem, że produkty ekologiczne są znacznie lepsze od produktów konwencjonalnych, ale tak naprawdę nie ma żadnych obiektywnych dowodów na to. W produkcji ekologicznej nadal można stosować niektóre zatwierdzone pestycydy i nawozy (8), a pod względem wpływu na środowisko, produkcja ekologiczna może nie być lepsza od konwencjonalnej ze względu na niższe plony, większe wykorzystanie gruntów i intensywniejszą pracę.9,10
Produkty ekologiczne są drogie, a jeśli cena powstrzymuje Cię przed kupowaniem dużej ilości owoców i warzyw, prawdopodobnie lepiej kupować i jeść dużo konwencjonalnych owoców i warzyw, które wciąż zawierają mnóstwo witamin, minerałów, błonnika i innych składników odżywczych.Podsumowanie - 8 wskazówek
Tak jak powiedziałem, nie musisz (i prawdopodobnie nie możesz) stosować wszystkich tych 8 wskazówek, o których tutaj wspomniałem, ale mam nadzieję, że jedna lub dwie z nich okaże się przydatne. Zanim skończę, warto zaznaczyć, że niektóre z rzeczy, o których wspomniałem, takie jak gotowanie więcej w domu, mogą być czasochłonne, a ponieważ czas jest również formą waluty, musisz się dowiedzieć czy warto go zainwestować.Mam więcej nadzieję, że te wskazówki okazały się dla Ciebie przydatne i jeśli znasz jeszcze jakieś, które tutaj pominąłem, chciałbym, abyś dał mi i innym czytelnikom znać na profilu Myprotein. Śledź nasz blog, aby uzyskać więcej wspaniałych, opartych na badaniach informacji o odżywianiu.Post Przerywany 16:8 (IF) | Korzyści i Prawidłowy Sposób
Tak jak w przypadku innych diet, post przerywany 16:8 może być skuteczną strategią na utratę masy ciała i poprawę wydajności ćwiczeń.
“Słuchaj Swojego Ciała” | O Treningu W Czasie Ciąży
Dzisiaj dowiemy się, co dla trzykrotnej złotej medalistki angielskiej edycji Strongest Women oznacza zwrot "Słuchaj Swojego Ciała".
1. Bouzari A, Holstege D, Barrett DM. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. J Agric Food Chem. 2015;63(3):957-62.
2. Rickman JC, Barrett DM, Bruhn CM. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(6):930-44.
3. Rickman JC, Bruhn CM, Barrett DM. Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(7):1185-96.
4. Nielsen SJ, Siega-Riz AM, Popkin BM. Trends in Energy Intake in U.S. between 1977 and 1996: Similar Shifts Seen across Age Groups. Obes Res. 2002;10(5):370-8.
5. McCrory MA, Fuss PJ, Saltzman E, Roberts SB. Dietary Determinants of Energy Intake and Weight Regulation in Healthy Adults. The Journal of nutrition. 2000;130(2):276S-9S.
6. Bourn D, Prescott J. A Comparison of the Nutritional Value, Sensory Qualities, and Food Safety of Organically and Conventionally Produced Foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2002;42(1):1-34.
7. Brandt K, Mølgaard JP. Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? Journal of the Science of Food and Agriculture. 2001;81(9):924-31.
8. Klonsky K. Comparison of Production Costs and Resource Use for Organic and Conventional Production Systems. American Journal of Agricultural Economics. 2012;94(2):314-21.
9. Gomiero T, Pimentel D, Paoletti MG. Environmental Impact of Different Agricultural Management Practices: Conventional vs. Organic Agriculture. Critical Reviews in Plant Sciences. 2011;30(1-2):95-124.
10. Mondelaers K, Aertsens J, Van Huylenbroeck G. A meta‐analysis of the differences in environmental impacts between organic and conventional farming. British food journal. 2009.
Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.