Białko jaja kurzego – co lepsze? Żółtko czy białko?
Jedna z największych debat ostatnich lat pod względem dietetyki dotyczy jajek. Pytanie brzmi czy jeść tylko białka czy całe jajka? Jedne co jest pewne to fakt, że jaka odgrywają ważną role w diecie każdego kulturysty.
Więc jak to wygląda? Kiedy nadejdzie odpowiedni moment, ile mam ich zjeść? W tym artykule znajdziesz kilka wad i zalet zażywania białka jaja kurzego.
Czym jest białko jaj?
Żywność zawierająca białko jaja kurzego zazwyczaj będzie zawierała etykietę informującą o tym, ale możesz również zauważyć takie określenie jak "albumina jaj". Na średniej wielkości jajko o masie 50 g przypada około 7 g białka, które może być pozyskiwane z żywności takiej jak ryby czy czerwone mięso.
Białko jaja jako suplement nie uwzględnia żółtka więc mowa o białku jaja kurzego. Ze względu na pominiecie żółtka zasadniczo ten produkt nie zawiera tłuszczy. Poprzez proces chemiczny zwany filtracją większość tłuszczu jest usuwana z produktu dając w efekcie "albuminę jaj". Uważa się, że dla kulturystów są idealnym źródłem białka ze względu na wysoki poziom niezbędnych aminokwasów, które są konieczne dla wzrostu mięśni.
Jak dużo powinienem ich jeść?
Przede wszystkim należy pamiętać, że makroskładniki należy obliczyć pod kątem aktualnej wagi i swoich celów. Białko jajka nie różni się od innego, jednak musisz wziąć pod uwagę inne składniki i ilość białka pochodzącego z innych produktów, które spożywasz. Na przykład, jako mężczyzna o wadze 80 kg, aby zmaksymalizować wzrost mięśni, powinieneś spożywać między 27-36 g białka jaja. Białko jaja kurzego może być spożywane po treningu jako szybko działające i szybko wchłaniane przez organizm w celu wspomagania wzrostu i regeneracji mięśni.
Jakie są kluczowe korzyści z zażywania białka jaja kurzego?
Istnieje wiele powodów dla których warto zażywać białko jaja kurzego. Jako źródło białka o szybkim działaniu sprawia, że jest to idealne rozwiązanie jako szejk potreningowy. Białko serwatki i kazeina, które są najczęściej stosowane, są produktami na bazie mleka, więc nie są odpowiednie dla tych, którzy unikają mleka. Białko jaj ma podobną zawartość białka bo 25 g białka w 30g porcji.
Uzyskasz także lepsze spożycie makroskładników jeśli będziesz zażywać białko jaja kurzego, w szczególności ważne jeśli zależy Ci na utracie masy tłuszczowej. Aby zjeść jedną porcję białka z jaj, musisz zjeść cztery całe jajka. Wybierając białko jaja kurzego unikniesz spożycia 20-24 g tłuszczu, który przyswajasz gdy zjadasz całe jajo. Białko jaja jest także ubogie w węglowodany, co czyni je idealnym gdy chcesz utracić tkankę tłuszczową.
Białka jajka zawierają również znaczne ilości witamin A, B i D. Oznacza to, że są dobre dla układu odpornościowego naszego organizmu, a jednocześnie mogą wspomóc regulację wchłaniania wapnia i fosforu, co ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowych kości.
Ważne informacje
Białko jaja kurzego jest bardzo czystym źródłem białka, które jest idealne zarówno podczas treningu, jak i podczas normalnej diety. Białko szybko wchłanialne, czyni go idealnym źródłem białka do spożycia po treningu, dostarczając składników odżywczych zmęczonym mięśniom. Podobnie jak w przypadku wszystkich suplementów, występują działania niepożądane, ale uważam, że korzyści te są większe niż wady, na przykład prosty fakt, że otrzymujesz taką samą ilość białka z jednej miarki białka jajka niż z czterech jaj.