Całe jajka lepsze od samych białek do budowania masy mięśniowej, najnowsze badania
Wyrzucanie żółtek jaj może okazać się złym pomysłem w przypadku budowania masy mięśniowej.
Badania w których badano wpływ całych jajek oraz samego białka jaj na poziom aminokwasów we krwi oraz syntezę nowych białek mięśni (tj. wzrost mięśni), sugerują że coś w żółtku zwiększa naszą zdolność do wykorzystywania białka jaj do wzrostu mięśni.
Całe jajka kwestią sporną
Jajka były kwestią sporną przez wiele lat. Wcześniejsze badania wykazywały, że jedzenie całych jajek podnosi poziom cholesterolu we krwi do niezdrowego poziomu, a nam zalecano, aby nie jeść ich zbyt wiele w ciągu tygodnia (co teraz wydaje się bzdurą). Okazuje się, że teraz możesz potrzebować tego przepysznego, jedwabistego żółtka na swoich tostach, aby osiągnąć najlepsze efekty swoich treningów.
W raporcie opublikowanym w czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition, niedawne badanie wykazało, że spożywanie całych jaj bezpośrednio po treningu oporowym spowodowało większą syntezę białek mięśniowych niż spożywanie samego białka.
W szczególności badania wykazały, że całe jajka powodują o 40% większą syntezę białek mięśniowych w porównaniu do samych białek jaj.
Podczas badania 10 wytrenowanych mężczyzn, których średni wiek wynosił 21 lat, wykonało jeden trening oporowy. Bezpośrednio po treningu mężczyźni spożyli całe jajka lub białka jaj, które zawierały taką samą łączną zawartość białka (18g).
Uniwersytet badań drobiu w stanie Illinois (The University of Illinois Poultry Research Farm) opracowało specjalne jajka z izotopowym oznaczeniem aminokwasu, leucyny, dzięki czemu można śledzić jej miejsce docelowe.
Badacze pobrali próbki krwi oraz przeprowadzili biopsję mięśni przed wykonaniem treningu oraz po treningu oporowym i spożyciu jajek. Badali oni poziom dostępności aminokwasów we krwi oraz syntezę białek mięśni.
Okazało się, że poziom aminokwasów we krwi był bardzo podobny u obu grup mężczyzn. Jednak całe jajka wywołały odmienne reakcje w mięśniach.
“Zauważyliśmy, że spożywanie całych jajek bezpośrednio po ćwiczeniach oporowych spowodowało większą syntezę białek mięśniowych w porównaniu do jedzenia samych białek jaj”, mówi Dr. Nicholas Burd, profesor nadzwyczajny kinezjologii na Uniwersytecie w Illinois.
“W nowoczesnym społeczeństwie istnieje duży nacisk na odżywczość białek, a badania pokazują, że potrzebujemy znacznie więcej białka, niż uważaliśmy wcześniej, aby zachować zdrowie”, mówi Burd.
Kolejne badania
Inne badania wskazują, że wyniki tego nie są związane z różnicą kalorii między całymi jajkami, a białkami jaj. Dodatnie innego rodzaju tłuszczu do białek nie powoduje zwiększenia syntezy białka mięśniowego. W taki sam sposób jak robią to żółtka.
Więc zastanów się nad pozostawieniem tych złotych wspaniałości podczas przygotowywania następnego omleta – Twoje mięśnie mogą Ci później za to podziękować.