Co to jest Maltitol?
Maltitol to alkohol cukrowy stosowany jako substytut cukru głównie w przetworzonej żywności. Alkohole cukrowe lub poliole obejmują sorbitol, ksylitol i mannitol. Są wchłaniane w jelicie cienkim i mają mniej kalorii niż zwykły cukier (2,4 kcal / g w porównaniu z 4 kcal / g) .1 Jednak nadal posiada on indeks glikemiczny i przyczynia się do całkowitego spożycia węglowodanów.Dlaczego go używamy?
Maltitol jest używany do produkcji słodyczy - głównie cukierków, napojów, lekarstw i wypieków. Często są one sprzedawane jako produkty o niskiej lub obniżonej zawartości cukru, ponieważ dostarcza o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. Podczas gdy maltitol i inne alkohole cukrowe występują w niektórych owocach i warzywach, te w przetworzonej żywności są zwykle wytwarzane w celu dodania do tych innych produktów spożywczych i napojów.Korzyści stosowania Maltitolu
Maltitol zawiera mało kalorii
Ponieważ maltitol jest tylko częściowo przyswajalny, dostarcza prawie o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier, dzięki czemu jest pomocny w odchudzaniu. Pomimo niższej kaloryczności, żywność z maltitolem nadal smakuje słodko - chociaż maltitol jest nieco mniej słodki niż cukier.Jest zdrowszy dla Twoich zębów
Słodycze, napoje i słodzone gumy do żucia są często powiązane z próchnicą, ale bakterie w naszych ustach nie mogą trawić maltitolu. Z tego powodu zdecydowanie lepiej, aby spożywać pokarmy zawierające maltitol od czasu do czasu zamiast zwykłych słodkich przekąsek.1Czy jest bezpieczny?
Maltitol może powodować niestrawność
W małych ilościach maltitol nie wywołuje skutków ubocznych i nie musisz mieć obaw dotyczących swojego bezpieczeństwa. Ze względu na różnice w sposobie trawienia maltitolu, duże ilości mogą powodować wzdęcia, dyskomfort, i biegunkę. Jest ogólnie uważany za bezpieczny, ale zaleca się unikanie go w czasie ciąży. 1Inne efekty uboczne
Niektóre nowe badania pokazują, że maltitol i inne alkohole cukrowe mogą działać jako prebiotyki i mieć wpływ na bakterie w naszym układzie pokarmowym przy długotrwałym stosowaniu.1 Wymaga to dalszych badań.Jak wypada na tle innych środków słodzących?
Maltitol ma mniej kalorii i węglowodanów niż cukier, ale więcej niż sztuczne słodziki.Maltitol | Aspartam | Erytrytol | Miód | Stevia | Sukraloza | Cukier | Xylitol | |
Sposób produkcji | Sztuczny* | Sztuczny | Sztuczny* | Naturalny | Naturalny | Sztuczny | Naturalny | Sztuczny* |
Kalorie (w gramie) |
2.4 | 0 | 0.25 | 3 | 0 | 0 | 4 | 2.4 |
Węglowodany(w gramie) | 0.5 | 0 | 0.4 | 0.8 | 0 | 0 | 1 | 1 |
GI | 35 | 0 | 1 | 61 | 0 | 0 | 68 | 10 |
Słodkość | w 80% słodki jak cukier | 200x bardziej słodki niż cukier | w 65% słodki jak cukier | Tak samo słodki jak cukier | 300x bardziej słodki niż cukier | 600x bardziej słodki niz cukier | Cukier | Tak samo słodki jak cukier |
Zapamiętaj
Maltitol to substancja występująca naturalnie, ale często jest wytwarzana w celu zastąpienia cukru w żywności. Może on oferować niższy indeks glikemiczny i liczbę węglowodanów i jest bezpieczny w małych dawkach.Czym jest dieta jajeczna? | Przykładowe menu
Niektórzy ludzie przenieśli swoją miłość do jajek na zupełnie nowy poziom, stosując ekstremalne diety w której można jeść jajka do każdego posiłku. Brzmi szalenie? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się czy tak jest.
Pizza Rolls na 3 Sposoby
Umieść swoje ulubione dodatki w tych cudownie miękkich i przepysznych pizza rolls. Są doskonałe na szybki obiad lub jako przepyszna przekąska w ciągu dnia.
Spodobał Ci się artykuł? Przeczytaj następne:
- Saraiva, A., Carrascosa, C., Raheem, D., Ramos, F., & Raposo, A. (2020). Maltitol: Analytical determination methods, applications in the food industry, metabolism and health impacts. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(14), 5227.
Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.
Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.