Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Cukier Nie Jest Twoim Wrogiem. Oto Dlaczego

Cukier Nie Jest Twoim Wrogiem. Oto Dlaczego
Emily Wilcock
Autor i ekspert3 lat Ago
Wyświetl profil Emily Wilcock
Czekolada, chipsy, napoje bezalkoholowe - wszystkie są super smaczne, ale zawierają cukier. Czy to jest problem?Ekspert ds. żywienia Richie Kirwan jest tutaj ponownie, aby rozwiać plotki, oddzielając słodką prawdę od fikcji, abyś mógł podjąć świadomą decyzję o tym czym karmisz swoje ciało. Jest dużo do wyłożenia, więc wstaw wodę, zrób herbatę i wypij wszystko. Cukier jest opcjonalny. 

Czym jest cukier?

Cukry są węglowodanami, a węglowodany są jednym z głównych makroelementów, które możemy uzyskać z pokarmów roślinnych. Nadchodzi wielkie słowo…monosacharydy. Najbardziej podstawowe węglowodany to monosacharydy, które składają się tylko z jednej cząsteczki.Trzy najczęstsze monosacharydy to:
  • Glukoza
  • Fruktoza
  • Galaktoza
Monosacharydy mogą się łączyć i tworzyć disacharydy. Są to cukry składające się z dwóch cukrów prostych.

Obalanie mitów

Czas na szybką matematykę żywieniową:
  • Glukoza + Glukoza = maltoza (występuje w pszenicy, jęczmieniu i niektórych warzywach)
  • Glukoza + Galaktoza = laktoza (występuje w mleku)
  • Glukoza + fruktoza = sacharoza (cukier stołowy)
Stąd się wzięła ta cała nienawiść do cukru. Ta nieznośna sacharoza. Richie twierdzi, że jej znaczące nadużywanie prawdopodobnie mocno przyczyniło się do wzrostu masy ciała w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 50 lat.Słyszałeś to już wcześniej, ale usłyszysz to ponownie. Wszystko z umiarem. Odrobina cukru tu i tam nie zaszkodzi. Problem jednak leży w wiaderkach z cukrem. I ważne jest, aby pamiętać, że cukier nie jest “toksyczny”. Jest odwrotnie. Jest niezbędny w ludzkim ciele. Ale trzymaj konie na wodzy. Nie gromadź jeszcze słodkich smakołyków. Richie nigdy nie powiedział, że naprawdę musisz jeść cukier. Przepraszam, że wszyscy jesteście rozczarowani. Nasza krew jest pełna między innymi glukozy, a nasze organizmy nieustannie walczą o utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Ale nasze ciała mogą wytwarzać glukozę z białka i tłuszczu w procesie zwanym glukoneogenezą.

Co się dzieje, gdy jemy cukier?

Kiedy spożywasz węglowodany, niezależnie od tego czy to makaron, chleb, ziemniaki, czekoladowy batonik, Twój organizm szybko je trawi, a glukoza jest wchłaniana do krwi. Więc naturalnie poziom glukozy we krwi rośnie. A jeśli jesteś zdrowy, twój organizm szybko wyreguluje poziom cukru we krwi, aby powrócił do prawidłowego poziomu. 

Czy cukier tuczy?

Ten pogląd sprowadza się do słabego zrozumienia naszej przyjaciółki insuliny i jej działania. Nie martw się, Riche zaraz wszystko wytłumaczy.Kiedy spożywasz węglowodany, są one trawione na cukier, który dostaje się do krwiobiegu, który ostrzega nasz organizm o potrzebie rozpoczęcia produkcji insuliny. Insulina obniża poziom glukozy we krwi.

Ale co ona właściwie robi?

  • Zwiększa spalanie cukru
  • Zmniejsza spalanie tłuszczu
  • Powoduje, że organizm przechowuje więcej węglowodanów w mięśniach w postaci glikogenu lub tłuszczu w komórkach tłuszczowych
I oto jest. Powód dla którego tak wiele osób boi się węglowodanów i cukru. Uważają, że “chwila w ustach oznacza całe życie w biodrach” jest dosłowne i od razu przybiorą tkankę tłuszczową. Cóż, mówimy tutaj o fake news.Insulina działa tylko przez kilka godzin, podczas gdy poziom cukru we krwi jest wysoki. Gdy poziom cukru we krwi wróci do normy, organizm wraca do spalania tłuszczu.Zresztą nie zapominajmy, że kalorie są kluczem do utraty wagi, Pamiętaj: musisz mieć deficyt kalorii, jeśli chcesz stracić tłuszcz.

Fruktoza

Jest ona metabolizowana nieco inaczej niż inne monosacharydy. Łatwiej jest przekształcana w tłuszcz w wątrobie. Ale spowoduje to przyrost masy ciała tylko wtedy, gdy ktoś ma nadwyżkę kalorii.Po raz kolejny wszystko sprowadza się do kalorii. Nie ma ucieczki.

W czym tkwi problem

Po obaleniu wszystkich mitów dotyczących cukru najprawdopodobniej zastanawiasz się na czym polega problem. Richie wspomniał, że cukier jest problemem jeśli jest spożywany w nadmiarze, więc prawdopodobnie powinniśmy to nieco bardziej rozbić. Przetworzona żywność stała się łatwiej dostępna w ciągu ostatnich 50 lat, szczególnie przetworzone przekąski. I częstą są one tak bardzo kuszące i smaczne. Ale mają cztery cechy, które mogą sprawić, że będa nieco mniej atrakcyjne… 
  • Gęstość kaloryczna
  • Bardzo smaczne (naprawdę przepyszne)
  • Niezbyt sycące 
  • Super tanie
Więc bardzo łatwo jest zjeść ich za dużo. I w tym tkwi problem. 
żelki zawierające cukier

Podsumowanie

Cukier nie stanowi problemu, jeśli jest spożywany z umiarem. Jeśli jesteś zdrowy i nie spożywasz więcej kalorii, niż potrzebuje Twój organizm, nie ma nic złego w spożywaniu cukru w Twojej diecie. Cukier nie oznacza przyrostu masy miała. Ale Ty możesz to spowodować. Teraz, gdy znasz już fakty, możesz sam podjąć decyzję o tym, co jest dla Ciebie dobre. Ale jedna rada od Richiego o której należy pamiętać: nie jedz zbyt dużo cukru i przetworzonej żywności. 
Trening

30-Minutowy Trening FBW z Hantlami

Kto powiedział, że musisz być na siłowni, aby naprawdę zrobić dobry trening? Zmaksymalizuj efekty swojego treningu, nawet gdy nie masz za dużo czasu.

Odżywianie

Cykl Węglowodanowy i Utrata Wagi | Dietetyk Wyjaśnia

Dla mnie “cykl węglowodanowy” brzmi jak jeden z tych popularnych zwrotów, które usłyszysz latając po szatni siłowni i zawsze pozostawia Ci więcej pytań...

Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.

Emily Wilcock
Autor i ekspert
Wyświetl profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein