
Czy czerwone mięso jest niezdrowe? Co się dzieję z mięsem zanim trafi do naszych ust? Jeść czy nie jeść? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule.
Kto badał?
The World Cancer Research Fund (WCRF), czyli Światowa Fundacja Badań Nad Rakiem przeprowadziła szereg 14 badań odnośnie czerwonego i przetworzonego mięsa zawartych w 850 stronnicowym raporcie. Tematem tym zajmuje się również Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC)-agenda WHO. W Polsce opinie na temat zdrowotności zaprezentował Instytut Żywności i Żywienia.
O czym mówimy?

Natomiast determinującymi czynnikami ilości mioglobiny są ilość włókien czerwonych do włókien mięśniowych białych, wiek , gatunek, rasa, aktywność fizjologiczna mięśni w okresie przeżyciowym, dlatego też zwierzęta najstarsze i żywione różnorodnie z dodatkiem żelaza w paszy mają więcej tego barwnika. Dokładnie tak samo z partią mięsa zwierzęcia, kolor intensywniejszy danej części oznacza jej większą aktywność ruchową, np. mięśnie udźca zawsze będą bardziej czerwone niż mięśnie najdłuższego grzbietu. Świeże mięso drobiowe oraz wieprzowe powinno mieć barwę szaroróżową, zaś w przypadku świeżej wołowiny i jagnięciny pożądaną jest barwa jasnoczerwona. Porównując zaś zwierzęta najwięcej mioglobiny w mięśniach mają krowy rzeźne do 20 mg/g tkanki, połowę mniej do 10 mg/g owce i młode bydło rzeźne, natomiast najmniej do 3 mg/g tkanki cielęta i świnie.
Co z tym mięchem? "Panie skąd to?"
Zanim mięso trafi do naszych ust warto mieć świadomość za zaszło z nim wcześniej. Rośliny uprawiane na paszę często są poddane pestycydom, a także modyfikacjom genetycznym. Czasem by podnieść jakość mięsa karmi się zwierzęta hormonami ,a także antybiotykami. Przetrzymywanie zwierząt w warunkach niezgodnych z zaleceniami powoduje stres zwierząt, a ten przekłada się na zaburzenia hormonalne, tj. poziom kortyzolu, którego nadmiar również między innymi zakwasza organizm. Ludzki czynnik traktowania źle zwierząt nawet przy zachowanych wszystkich normach ma również przełożenie na stres. Kolejną istotną kwestią jest obróbka, przetwórstwo , które mają zasadnicze znaczenie dla szkodliwości mięsa. Nafaszerowanie mięsa chemicznymi dodatkami , popularnymi E.. tzw. konserwantami z punktu widzenia walorów smakowych, wizualnych jest korzystna, natomiast z punktu widzenia zdrowotnego absolutnie na minus.
Kiedy mięso czerwone pomaga , kiedy truje?

Co robimy dla naszego organizmu jedząc w nadmiarze czerwonego mięsa?
Stereotypem jest pogląd, że wyeliminowanie całkowite diety z mięsa czerwonego pozbawia nas energii i niezbędnych

Naukowcy angielscy z oddziału Medical Research Council w Cambridge pod kierunkiem prof. Sheili Bingham przebadali komórki nabłonka jelitowego pobrane od zdrowych osób, które przez 15 dni były na diecie wegetariańskiej, bądź bogatej w czerwone mięso , czego wysokie różnice pomiędzy grupami potwierdzały uszkodzenia DNA, oraz śluzówki jelita grubego.
850 stronnicowy raport WCRF przedstawia inny rażący wpływ, że ludzie spożywający dużo wołowiny i wieprzowiny częściej chorują na miażdżycę , cukrzycę, choroby metaboliczne. Każda dodatkowa jego porcja ponad niezbędne minimum zwiększa ryzyko cukrzycy o 26 proc., a w wypadku wędlin lub parówek aż o 40 proc. (badania dr Teresy T. Fung z Harvard School of Public Health w Bostonie). Czerwone mięso podejrzewane jest nawet o to, że o 80 proc. zwiększa u kobiet ryzyko zaburzeń hormonalnych, endometriozy, czyli podwójnej miesiączki.
Jeść czy nie jeść?
Zachować balans, czyli trzymać się norm do 500 g maksymalnie na tydzień (71 g na dzień), wspomóc się do uzupełniania braków białka rybami, białym mięsem, a także w mniejszej mierze ze względu na pełny aminogram strączkowymi roślinami, a witamin w owocach i warzywach.
Przede wszystkim musimy nauczyć się słuchać reakcji naszego organizmu, nie ignorować bólu, skurczów, niestrawności, odstawić produkty niesłużące mimo całego wachlarza zalet i znaleźć substytuty.
