Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Jak zacząć dietę – czego należy unikać?

Jak zacząć dietę – czego należy unikać?
Anna Piekutowska
Trening Funkcjonalny/Dietetyka8 lat Ago
Wyświetl profil Anna Piekutowska

Pora wyrzucić ze słownika słowo "dieta"! Słowo to nawiązuje to terminowego okresu, odbiegającego od normy, mającego początek i koniec oraz pewne zasady. Wybierz po prostu zdrowe nawyki sprzyjające osiągnięciu wyznaczonych celów! Dzięki temu adoptujesz na stałe substytuty żywieniowe o lepszych konsekwencjach ze skutkiem długofalowym. Nie będzie powtarzania "od jutra zaczynam", lecz to co włożysz do ust w danej chwili to pewien nawyk , który w danej chwili zmienisz na zdrowszy, albo powielisz szkodliwy poprzedni, wybór będzie w danym momencie. Uświadom sobie, że niecierpliwość i presja to wrogowie zdrowia i długotrwałych rezultatów. Zacznij od uszanowania tego w jakim stanie jesteś , zrozumienia siebie i wyznaczeniu konkretnego planu niezbędnego do osiągnięcia szczęścia w danym aspekcie. Przygotuj się na wiele upadków, to normalne, ucz się na nich, wyciągaj wnioski, podnoś się, a za każdym razem zrobisz to szybciej. A więc jak zacząć dietę? Co na to naukowcy?

Badania

jak zacząć dietę

Podstawową, niezbędną czynnością jest poznanie funkcjonowania swojego organizmu wykraczając poza intuicję. Ważne jest nim zaczniemy planować nawyki żywieniowe uwzględnienie alergii, chorób, uczuleń, niedoborów pierwiastków, gospodarki hormonalnej, pracy tarczycy, trzustki, rytmu insuliny. Wiedza ta jest niezbędna by wesprzeć się nawykami żywieniowymi do unormowania występujących odchyleń, jednak nie do pełnego leczenia, w tym pomaga lekarz.

Jak zacząć dietę - Twoje błędne przekonania

Zasłyszane gdzieś złote fit tipy , urywki porad żywieniowych, albo wyrwane z kontekstu pouczenia i rady nawet sławnych autorytetów z branży, całokształt fit propagandy mediów to wszystko buduje błędny światopogląd. Przede wszystkim nie ma uniwersalnych planów żywieniowych. To co na jednego działa rewelacyjnie na drugiego może szkodliwie. Nie upieraj się przy jakimś nawyku żywieniowym, który jest w tej chwili na topie, albo rekomenduje go sławna osoba, jeżeli sam nie rozumiesz dlaczego jest to słuszne, jak , kiedy i dla kogo działa korzystnie. Buduj swoją wiedzę na szkoleniach, artykułach naukowych, polecanych czasopismach branżowych, doświadczonych osobach z branży używających konkretnych przykładów.

Odkreślona przeszłość grubą linią ma być podkreślona podwójną

Najgorsze to co możesz zrobić dla organizmu to szok, zbyt duża, gwałtowna zmiana, nawet na poprawne nawyki. Odrzucenie wszystkiego dotychczas pokazuje jak silnie pragniemy zmiany, źle się czujemy i jesteśmy niecierpliwi, niestety taka metoda odcięcia powoduje tylko krótkoterminową nawet czasami znaczną poprawę, lecz szybki powrót , tzw. efekt jojo. Stopniowo należy zmniejszać na początku nadużywany niekorzystny produkt, nie z każdym dniem, lecz w ujęciu tygodni! Walczymy o zdrowie na całe życie przecież, nie tylko na formę na jedno lato. Należy pamiętać, że wraz ze zmniejszaniem spożywania nadmiaru np. napoi gazowanych powinno się zwiększać substytut, czyli dobry produkt jakim jest niegazowana woda, lub soki. Zwróć uwagę na każdy aspekt z dotychczasowych nawyków: regularność , ilość, źródła produktów, zbilansowanie, kaloryczność dzienna, ilość i pora aktywności ...Tylko przechodząc płynnie, małymi kroczkami, obserwując zmiany w funkcjonowaniu jesteśmy w stanie zdrowo nakręcić metabolizm i nie zwątpić w "diety cud" po miesiącu stosowania.

Co dalej po zminimalizowaniu szkodliwych nawyków

Skup się na makroelementach jakimi są białka, tłuszcze , węglowodany. Zgromadź  zdrowe źródła  tych składowych i dowolnie komponuj z warzywami, owocami stanowiącymi mikroelementy. Niezbędna jest świadomość w jakiej porze dnia w zależności od czego rozkładać proporcje makroskładników. Najkorzystniejszą porą dla węglowodanów jest posiłek przed treningowy i po treningowy, białko powinniśmy rozłożyć proporcjonalnie na cały dzień z priorytetem na dostarczeniu pokarmu po aktywności, natomiast tłuszcze w pozostałych porach dnia. Owoce , czyli fruktoza cukier prosty najkorzystniejsze są po treningu jako szybki, prosty sposób na uzupełnienie braków glikogenu.

Czego unikać?

Wymienię najmniej korzystne źródła, produkty, bądź grupy, których spożywanie może niwelować nasze starania na siłowni, są to : tłuszcze trans, gazowane napoje, cukier prosty w każdej postaci, sól, alkohol, produkty z listą E, emulgatorów, stabilizatorów. Biorąc pod uwagę całokształt nawyków wykluczyć należy pojadanie pomiędzy posiłkami, jedzenie przed snem, spożywanie owoców w porze innej niż po treningowa, picie soków poza porami jedzenia, popijania posiłków w trakcie i tuż po. Warto zminimalizować produkty o wysokim indeksie glikemicznym przyczyniającym się do wyrzutów insuliny, a czasami wystarczy zmienić stan produkty przez rezygnację ze smażenia, bądź gotowania na korzyść surowej np. marchewki.

Jak często jeść mięso?

jak zacząć dietę

Mięso jako naturalne źródło białka należy wkomponować w całodzienny bilans trzech, czterech czy pięciu posiłków, a  jeżeli korzystamy z suplementacji odżywkami często bardziej wartościowymi białkowo, bądź rybami można mięso zastąpić tymi produktami.  Szczególnym rodzajem mięsa, jeśli chodzi o ograniczenie się jest czerwone mięso. ).  Zaleceniem WCFR  , czyli Światowej Fundacji Badań Nad Rakiem limitem jest spożywanie  „do 50 dkg (po obróbce cieplnej) tygodniowo, co stanowi ekwiwalent pięciu lub sześciu średnich porcji pieczonej wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny”, czyli maksymalnie 71 g na dzień.

Gdzie kupować mięso?

Sklepy mięsne rzeźnicze specjalizują się w dostarczaniu świeżego, sprawdzonego jakościowo, zdrowotnie mięsa, dlatego jest  to źródło na pierwszym miejscu. Kolejno wymienię stanowiska ze świeżym mięsem w większych sklepach, szczególnie te z wieloma elementami ciała zwierzęcia. Na podium wśród najlepszych trzech źródeł są certyfikowane oznaczone krótkim terminem ważności zafoliowane kawałki mięsa. Nie ma problemu ze znalezieniem oznaczonych produktów mięsnych wraz ze składem.

 Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mięsa?

Oprócz daty ważności -wyznacznika świeżości  i ilości białka w produkcie - wartościowości , ważne jest by w składzie było jak najmniej konserwantów, najlepiej proste -przyprawy  bez wzmacniaczy smaku, regulatorów kwasowości. Cena nie zawsze jest adekwatna do jakości mięsa, często zależy od miejsca produkcji produktu przekładając się na koszty transportu i konserwacji, dlatego lokalne rzeźnicze sklepy nie nabijają cen na transporcie i wyższa cena oznacza świeżość i wartościowość.

Anna Piekutowska
Trening Funkcjonalny/Dietetyka
Wyświetl profil Anna Piekutowska
W branży od dwóch lat jako doradca klienta w branży fitness. Pomagam dopasować aktywność dla osób na każdym etapie początkujących, sredniozaawansowanych i zaawansowanych całokształt określając jako trening mentalny. Posiadam uprawnienia trenera personalnego po Akademii Mistrzostwa Sportowego. Wiedzę zbudowałam rownież na biochemii podczas studiów Ochrony Środowiska. Prowadzę treningi wzmacniające outdoorowe dla biegaczy night runners. Posiadam certyfikat rep training sztangi wydany przez Fitness University. Interesuje się holistycznym podejściem do człowieka, zarówno w aspekcie progresu fizycznego jak i mentalnego, dlatego moja mocna strona jest psychologia sportu. Osobowościowo wulkan energii z nieprzeciętnym pozytywnym podejściem. Kwalifikacje: Uprawnienia trenera personalnego Akademii Mistrzostwa Sportowego Certyfikat rep training sztangi Fitness University
myprotein