Białko podstawowy makroskładnik warunkujący wzrost mięśni, budujący je, a także enzymy, hormony, przeciwciała, redukujący mikrourazy towarzyszące każdej aktywności to po prostu zespół dwudziestu aminokwasów , składników mięśni. Tylko dziewięć z dwudziestu aminokwasów nie mogą być syntetyzowane samodzielnie w organizmie, dostarczyć je możemy z zewnątrz z naturalnych źródeł, lub suplementacji.
Czym się różni źródło białka naturalnego pochodzenia z mięsa, warzyw, nabiału a odżywkami białkowymi?
Przy siedzącym trybie życia dla organizmu źródła naturalne powinny wystarczająco zaspokajać braki codziennego, natomiast dla osób aktywnych fizycznie, sportowców odżywki białkowe w mniejszej ilości produktu umożliwiają dostarczenie więcej makroskładnika.
Różnica jest również w pełnowartościowości produktu , czyli komplementarność profilu aminokwasowego bogatsza w odżywkach białkowych niźli w mięsie i innych źródłach. Przykładowo w roślinach strączkowych białka jest około 20%, a koktajle białkowe posiadają w zależności od rodzaju powyżej 80%.
Kluczowa jest biodostępność, czyli lepsza szybkość wchłaniania się białka z suplementów raz ze względu na stan skupienia ciekły, po rozpuszczeniu, dwa , po jednolitym składzie produkty nie licząc domieszek węglowodanów. Różnorodność smakowa znacznie bogatsza w przypadku napoi białkowych urozmaica nasze smaki, nie ograniczając się do smaku przypraw na mało intensywnym mięsie.
Suplementacja, czyli typy odżywek białkowych, różnice i komu
Myprotein bardzo kompleksowo dba o potrzeby różnych odbiorców, tworząc trzydzieści siedem specjalistycznych produktów z gamy
odżywek białkowych o pięćdziesięciu jeden smakach. Ogólnie jako odmiany możemy podzielić je na: hydrolizat białka serwatkowego, izolat białka serwatkowego, białko jaja, białko kazeiny, białko sojowe. Kolejność nie jest przypadkowa, gdyż ułożone typy białek są pod względem malejącej wartości odżywczej zawartości białka czystego w produkcie, a tym samym proporcjonalnie coraz niższej ceny. Więcej głównego makroelementu jest w produktach bez smaku, natomiast każdy dodatek smakowy obniża ilość białka.Dobór typu suplementu białkowego do osoby zależy od intensywności treningu, czyli zapotrzebowania na uzupełnienie braków, od pory dnia, od fazy redukcji, bądź masy, od wyznawanej ideologii odżywiania się. Uściślając...Myprotein w swojej ofercie proponuje dla wegan i wegetarian wyspecjalizowanej jakości odżywki: białka groszku, oraz koncentrat z ciemnego ryżu.
Kierując się typem diety zwracamy szczególnie uwagę na całokształt składu produktu, tj. na redukcji wybierane są mniej kaloryczne odżywki, a te są raczej bez smaku, gdyż każdy smakowy produkt wzbogacony jest węglowodanami.
Pory dnia, z samego rana, przed treningiem, po treningu, przed snem też są czynnikiem zależnym i tak np.
najszybciej wchłanialne formy takie jak hydrolizaty zalecane są najkorzystniej po treningowo. Zawartość białka w białku jest bardzo istotna, ale nie można zapominać o przyswajalności, a tutaj kolejność się zmienia. Najlepiej wchłanianym białkiem jest białko kazeinowe, gdyż tworząc w żołądku zalegające kulki opóźnia proces opróżniania. Dlatego mimo iż białko serwatkowe szybciej dostaje się do krwioobiegu ze względu na szybszy rozpad na aminokwasy to jest mniej wchłanialne niż kazeinowe.Inną zależnością jest czas, im szybciej nam zależy na zwiększeniu masy mięśniowej tym chętniej wydajemy więcej na wysokobiałkowe , droższe tym samym hydrolizaty. Jest to na pewno bardziej korzystniejsze niż uzupełnianiu zapotrzebowania produktami naturalnymi, gdzie procentowa zawartość białka jest niższa niż w suplemencie.
Kobiety vs. mężczyźni w kategorii suplementacji białkiem
W trybie podstawowego funkcjonowania, siedzącego trybu życia nie ma potrzeby dostarczać więcej niż 1,4 g białka/kg masy ciała, ani też dodatkowo się suplementować. Natomiast przy wzmożonej aktywności fizycznej , sportach siłowych wskazane jest zwiększenie spożycia białka nawet u mężczyzn do nieco ponad 2g/kg masy ciała, a u kobiet do 1,8g/ kg m.c . Nie ma poza tym różnicy w dedykacji suplementów zależnie od płci. Podkreślam, że należy bilansować wszelkie źródła białka , by dostarczać organizmowi zróżnicowany aminogram produktów stymulując go analogicznie jak zmienny system treningowy do lepszego rozwoju.