Kawa – pić czy zrezygnować?
Kawa jest ulubionym napojem wielu zapracowanych osób. Z jednej strony ma za zadanie pobudzić, z drugiej kojarzy się z chwilą wytchnienia i czasem przyjemnej przerwy. Mała czarna weszła na stałe w naszą kulturę jako napój, który pije się wychodząc ze znajomymi tak samo często jak piwo. Kawa jest również częścią porannego rytuału pozwalającego stanąć na nogi i przywitać nowy dzień. Przez wiele długich lat miała złą opinię, ponieważ zarzucano jej powodowanie wielu dolegliwości zdrowotnych. Od sprzyjania powstawania wrzodów żołądka, przez wywoływanie anemii i arytmii, a na uzależnieniu kończąc. Jak wygląda prawda na temat kawy?
Kawa – działanie
Pobudzające działanie kawa zawdzięcza zawartości kofeiny, która blokuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie zmęczenia. Substancja ta przyśpiesza również bicie serca oraz podnosi ciśnienie krwi. Z tego powodu wiele osób sięga po kawę w deszczowe i pochmurne dni jako środek pozwalający im lepiej funkcjonować. Dzięki właściwości rozszerzania naczyń krwionośnych sprawia, że organizm zostaje lepiej dotleniony. Po wypiciu małej czarnej zwiększa się także poziom koncentracji. Te czynnik wpłynęły na to, że napój ten stosowany jest przez sportowców w formie taniej i skutecznej przedtreningówki.
Z naukowego punktu widzenia wiemy już, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby. Przyczynia się do tego zawarty w niej kwas chlorogenowy. Kofeina ochrania także miąższ wątroby przed uszkodzeniem. Napój zawiera ponadto dużą ilość antyutleniaczy, które wchłaniane są w jelicie grubym. Zapobiegają one niszczeniu komórek organizmu przez tak zwane wolne rodniki tlenowe.
Kolejną cenną właściwością kawy jest jej działanie moczopędne, które wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka pęcherza moczowego. Spowodowane jest to częstszym wypłukiwaniem z niego szkodliwych substancji. Bardzo ciekawym działaniem kawy jest zmniejszenie wydzielania histaminy przez organizm, co skutkuje z kolei zmniejszeniem następstw ataków alergii.
Badania pokazują również, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Jej działanie rozszerzające naczynia krwionośne sprzyja lepszemu dotlenieniu oraz dożywieniu mózgu.
Fakty i mity na temat kawy
a) Kawa poprawia koncentrację i skupienieZdecydowanie tak, ponieważ kofeina blokuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie zmęczenia. Pozwala to na przywrócenie normalnej pracy mózgu podczas długotrwałego wysiłku umysłowego. Sprzyja również wydłużeniu zachowania koncentracji podczas pracy, jeśli wypijemy kawę wcześniej.
b) Kawa chroni przed rakiem i wydłuża życieBadacze z Harvard School of Public Health odkryli, że wypijanie 6 filiżanek kawy dziennie realnie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka prostaty oraz przedwczesnej śmierci.
c) Kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycyKawa poprawia wrażliwość insulinową i przyśpiesza metabolizm cukrów. Dzięki temu może chronić przed cukrzycą typu II i insulino opornością.
d) Kawa ma działanie odwadniająceBadania wykazały, że nie jest to prawdą, a kawa wypita przed wysiłkiem zwiększa tolerancję na zmęczenie. Poprawia także wydolność.
Podsumowanie
Już sam zapach kawy zmniejsza odczuwanie stresu. Stanowi to zdecydowanie olbrzymi plus w naszym zabieganym życiu każda metoda walki ze stresem oraz możliwość poprawienia koncentracji jest na wagę złota. Stawiane są przed nami coraz większe wymagania, musimy więc szukać naturalnych i bezpiecznych wspomagaczy. Warto jednak pamiętać, że nadmiar kawy może sprzyjać wypłukiwaniu magnezu i niektórych witamin. Z tego względu warto je uzupełniać kiedy mamy ochotę na małą czarną.
Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.