Mąka amarantusowa
Trenując systematycznie, nie możesz zapominać w swojej diecie o produktach bogatych w biało. Białko w diecie u osób trenujących służy przede wszystkim do napędzenia procesów anabolicznych, odbudowy i regeneracji mięśni. W sportach, w których priorytetem jest wygląd sylwetki oraz wielkość muskulatury, proteiny są niezastąpione, gdyż dostarczają niezbędnych aminokwasów, budują hormony i enzymy oraz sprzyjają odpowiedniej przemianie materii. Mąka amarantusowa może stanowić źródło białka roślinnego w diecie.
Mąka amarantusowa zawiera dużo aminokwasów egzogennych w tym lizynę, której nie wytwarza nasz organizm. Aby organizm funkcjonował prawidłowo i trening był efektywny nie może ich zabraknąć w naszych posiłkach i suplementacji. Mąka amarantusowa jest również bogatym źródłem fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu i antyoksydantów, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Zawiera również skwalen, substancje, która wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa dotlenienie wewnątrzkomórkowe oraz opóźnia procesy starzenia organizmu. Amarantus zawiera znaczne ilości wapnia, magnezu i żelaza (włączenie do jednego posiłku dziennie dania przygotowanego z nasion amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo), więc jego spożywanie zaleca się również osobom cierpiącym na anemię, miażdżyce, cukrzycę i osób z chorobami układu nerwowego.
Ziarno amarantusa jest wyjątkowo odżywcze, lekkostrawne i bogate w błonnik. Zawdzięcza to niezwykle dobrej frakcji skrobi, ponieważ jest ona dużo łatwiej strawna od skrobi zawartej w kukurydzy. Wysoka wartość odżywcza i energetyczna sprawia, że dania z zawartością amarantusa sprawdzą się wspaniale jako pełnowartościowy posiłek u osób uprawiających sport. Amarantus w porównaniu z innymi zbożami zawiera dużo więcej błonnika.
Pomysł na słodki przepis z zastosowaniem mąki z amarantusa znajdziesz poniżej.
Gofry z amarantusem
- 100 g organicznej mąki amarantusowej Myprotein
- 100 g organicznej mąki gryczanej Myprotein
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- owoce sezonowe
Mieszamy ze sobą suche składniki i dodajemy je do jajka zmiksowanego z mlekiem i olejem. Odstawiamy ciasto na 5 minut, następnie możemy smażyć.
Banalny i szybki przepis. Gofry równie smaczne, jak nie lepsze co gofry na mące pszennej i mleku krowim, a wartości odżywcze znacznie lepsze.