Jeszcze kilka lat temu wybierając się do sklepu spożywczego po masło orzechowe, były
do wyboru może dwa: kremowe i crunchy - z kawałkami orzechów. Dzisiaj mamy do
wyboru masła z przeróżną zawartością procentową orzechów, w składzie mamy
praktycznie wszystkie odmiany orzechów, od tych najmniej zdrowych ziemnych, przez
migdały, aż po nerkowce czy pistacje. Które powinniśmy wybrać idąc na zakupy aby
wykorzystać zdrowotne właściwości tej popularnej przekąski?
Historia masła orzechowego
Masło orzechowe, to z orzechów ziemnych - inaczej zwanych arachidowymi - zostało
wymyślone przez lekarza Johna Kellogga, oczywiście w Stanach Zjednoczonych gdzie
ten przysmak podbił serca dzieci i dorosłych. Co ciekawe, masło orzechowe zostało
wynalezione przez niego już w XIX wieku!
Co jest istotne przy zakupie masła orzechowego?
Stojąc w sklepie przed półką mamy obecnie naprawdę duży wybór, nawet mieszane
masła orzechowe z czekoladą lub kawałkami czekolady sprawia, że nie wiemy już co
powinniśmy wziąć, żeby cieszyć się jakimikolwiek wartościami odżywczymi i
prozdrowotnymi orzechów. Na co więc zwrócić uwagę?
1. Zawartość procentowa orzechów w maśle - Masło powinno mieć przynajmniej
90% orzechów, te, które mają mniej, na przykład 60% będą miały mnóstwo
niepotrzebnych dodatków, cukru, soli, oleju palmowego i innych zbędnych produktów,
które pozbawiają produkt wartości. Najlepiej oczywiście wybierać masła orzechowe
100% - wiemy wtedy, że spokojnie możemy włączyć taką przekąskę do naszego
jadłospisu nie martwiąc się o zdrowie.
2. Olej palmowy - o tym, że nie jest zdrowy to wiadomo nie od dziś, po co w masłach
orzechowych? To jest zagadka. Unikać go w składzie!
3. Liczba składników - najlepiej, żeby masło orzechowe, które planujecie zakupić miało
1 lub 2 składniki
4. Prażone czy surowe - masło surowe jest o wiele lepsze, ponieważ nie zostało
poddane procesom termicznym, a więc, co za tym idzie, nie tracą wartości
odżywczych
5. Cukier - cukru w ogóle nie powinno być na liście składników!
6. Rozwarstwianie - masło orzechowe 100% zawsze będzie rozwarstwiać się w
opakowaniu i jest to jak najbardziej naturalny proces. Jeśli masa jest jednolita, wręcz
idealna od razu do zjedzenia znaczy to, że mamy jakieś dodatki!
Jakie orzechy najzdrowsze?
Masło orzechowe możemy również zrobić samemu w domu, na pewno zaoszczędzając
przy tym dużo pieniędzy, bo tak jak same orzechy są drogie, tak masła 100% są jeszcze
droższe. Możemy natomiast wybrać z jakich orzechów będziemy robić dane masło. Które
więc są najbardziej wartościowe?
Każde orzechy mają inne właściwości:
1. Orzechy nerkowca - jeśli zależy nam na większej zawartości żelaza, na przykład
cierpimy na anemię, lub mamy problemy z włosami czy paznokciami, warto włączyć
do diety masło z nerkowców.
2. Migdały - mają dużo wapnia, białka oraz argininy, także dla sportowców sprawdzą się
doskonale.
3. Orzechy włoskie - mają idealny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co
szczególnie ważne jest dla wegetarian i osób na diecie wegańskiej.
4. Pistacje - jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy, które wspomagają pracę oczu.
Mają także najwięcej potasu, co pozytywnie wpływa na nadciśnienie.
5. Orzechy arachidowe - inaczej orzechy ziemne, mają bardzo dużą zawartość białka,
co wykorzystują często osoby uprawiające sporty sylwetkowe. Co więcej, mają też
bardzo wysoką zazwartość niacyny i błonnika.
6. Orzechy laskowe - Obniżają zawartość złego cholesterolu i są pomocne przy
profilaktyce miażdżycy. Mają także dużą zawartość witaminy E i kwasu foliowego,
więc będą dobre dla kobiet w ciąży.
7. Orzechy brazylijskie - Bogate w selen (dobre więc dla mężczyzn, gdyż pierwiastek
ten jest ważny przy produkcji nasienia) oraz ma właściwości antyoksydacyjne.
Aleksandra Wianecka studentka filologii angielskiej i studiów menedżersko-prawnych. Z zamiłowania jest trenerką personlaną. Doświadczenie zdobywała na certyfikowanych kursach u specjalistów z całego kraju. Aktualnie pracuje jako doradca żywieniowy.
Pisywała dla portalu https://www.muscle-zone.pl/. Obecnie jednak jej artykuły znlażć możecie na naszym oraz jej osobistym blogu https://sheliftsncooks.blogspot.com/?m=1.
Aleksandra uwielbia podróże, kocha góry i ma ślabość do pysznego jedzenia. swoją pasję do jedzenia łącz z byciem fit, towrząc dietetyczne odpowiedni słodyczy i klasycznych przepisow kulinarnych. Więcej o Aleksanrze dowiecie się z jej social media: https://www.instagram.com/she.lifts.and.cooks/