Odżywianie kobiet w ciąży - na co zwracać uwagę?
Dla każdego z nas, szczególnie sportowców, dodatkowa suplementacja witaminami jest ważna. Dla nikogo jednak ten aspekt nie jest tak istotny, jak dla kobiety oczekującej dziecka.
Zapotrzebowanie na witaminy - na co zwrócić uwagę?
Preparaty witaminowe są świetnym sposobem, aby uzupełnić braki w swojej diecie, szczególnie jeśli jest uboga w warzywa i owoce lub kiedy ciężarna kobieta ma celiakie czy inne choroby związane z pożywieniem. Diety eliminacyjne, redukcje z przeszłości czy diety polegające na detoksie i wykluczeniu większości składników odżywczych mogą mieć ogromny wpływ na późniejszą ciążę i na nasze zapotrzebowanie na witaminy oraz mikroskładniki.
Od czego jednak należy zacząć? Przede wszystkim należy zbadać czy rzeczywiście potrzebujemy danych witamin. Nic nam nie pokaże tego tak wymiernie, jak dokładne badanie krwi. To naturalne, że przyszłe mamy chcą zadbać o swoje dziecko jak najlepiej i idą do apteki lub zamawiają ze sklepów internetowych wszystkie możliwe suplementy dla kobiet w ciąży i przyjmują je myśląc, że jeśli zapomną o którymś ich dziecko nie będzie się rozwijało właściwie. Właśnie takie myślenie może zaszkodzić i wywołać odwrotny skutek do zamierzonego, nadmiar witamin bowiem może być tak samo szkodliwy jak niedobór. Kiedy już zrobimy badania możemy skupić się na doborze suplementacji.
Co należy suplementować w ciąży?
Jeszcze przed zajściem w ciążę kobieta starająca się o dziecko powinna zacząć przyjmować kwas foliowy. Również witamina D3 będzie zalecana, jako że żyjemy w klimacie, w którym praktycznie każdy ma niedobory tej witaminy. Zgodnie z ogólnymi wytycznymi, ciężarna kobieta powinna przyjmować 400 μg kwasu foliowego oraz minimum 600 μg witaminy D3 przez całą ciążę, lecz są to umowne liczby i dla wielu osób może być to za mało, dlatego też najlepiej jak lekarz powie jakie dawki tych suplementów powinna przyjmować kobieta, która stara się o dziecko lub taka która już zaszła w ciążę.
Pozostałe suplementy, które warto przyjmować podczas ciąży to:
Kwasy tłuszczowe omega-3Są niezbędne jeżeli chodzi o suplementację dla kobiet w ciąży, ponieważ odgrywają istotną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka (szczególnie jeśli chodzi o mózg i oczy). Ponadto, kwas DHA wydłuża czas ciąży, więc zmniejszy ryzyko przedwczesnego porodu oraz poprawia parametry urodzeniowe, czyli masę, długość ciała i obwód głowy. Zmniejsza podatność przyszłej matki na depresję poporodową i sprawia, że niemowlę może być o wiele bardziej odporne na wszelkie alergie.
JodJest niezbędny, ponieważ zapobiega poronieniu i tak jak kwas DHA przedwczesnemu porodowi, zmniejsza ryzyko obumarcia płodu wewnątrzmacicznego, wpływa na rozwój mózgu, umiejętność uczenia się i zapamiętywania oraz sprzyja rozwojowi płuc płodu. Ponadto, należy o nim pamiętać, gdyż jego niedobór może prowadzić do niedorozwoju umysłowego dziecka.
WapńWapń jest niezbędny w suplementacji ciężarnych kobiet, ponieważ warunkuje prawidłowy rozwój kości i zębów dziecka, zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnego stanu przedrzucawkowego oraz zapobiega osteoporozie u matki w późniejszym wieku. Najlepszym źródłem wapnia w diecie są między innymi produkty mleczne, sezam czy migdały.
ŻelazoŻelazo zapobiega niedokrwistości (to najczęstsza patologia stwierdzana u kobiet w ciąży), decyduje o objętości krwi w organizmie mamy i dziecka, a jego niedobory mogą sprawić, że dziecko będzie opóźnione w rozwoju umysłowym.
Witaminy z grupy BWitaminy z grupy B są bardzo ważne u kobiet w ciąży. Niedobór witaminy B12 może spowodować anemię oraz zwiększyć ryzyko wad wrodzonych u dziecka. Z kolei niedobór witaminy B6 to jedna z przyczyn nudności w ciąży, co niektóre przyszłe mamy chętnie wezmą pod uwagę w pierwszych miesiącach ciąży. Witaminy z grupy B są ważne, ponieważ poprawiają metabolizm kwasu foliowego. Witamina B12 ułatwia syntezę białek uczestniczących w budowaniu kodu genetycznego, a witamina B6 wspomaga wchłanianie magnezu.
MagnezMagnez jest niezbędny, ponieważ zapobiega nadmiernej kurczliwości mięśni (np. bolesnym skurczom czy drętwieniu), zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Wpływa również na poprawę gęstości kości oraz zmniejsza znacząco ryzyko przedwczesnego porodu. Główne źródła magnezu to między innymi kakao, kasza gryczana, orzechy, razowe pieczywo, a nawet banany.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Kobieta w ciąży powinna dbać o to, żeby jak największą ilość witamin dostarczać z pożywienia. Co za tym idzie sposób gotowania i przyrządzania potraw będzie tak samo ważny! Również jakość suplementów dla kobiet w ciąży jest istotna. Stąd właśnie są różnice w cenach w poszczególnych sklepach. Czasami producenci dają różne dawki witamin i łatwo to przeoczyć robiąc zakupy.