Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Oszczędzaj Pieniądze, Ograniczając Marnowanie Żywności | Dietetyk pokazuje jak to zrobić 

Oszczędzaj Pieniądze, Ograniczając Marnowanie Żywności | Dietetyk pokazuje jak to zrobić 
Myprotein Polska
Autor i ekspert2 lat Ago
Wyświetl profil Myprotein Polska
Autor: Jamie Wright
Ilość wyrzucanej żywności to duży problem w Wielkiej Brytanii. Chociaż podczas krajowej blokady nastąpił spadek, według organizacji charytatywnej WRAP, z indywidualnych gospodarstw domowych poziom odpadów jest obecnie podobny do poziomów odnotowanych w 2018 r. W swoim najnowszym badaniu dotyczącym poziomu odpadów z gospodarstw domowych w kraju uczestnicy stwierdzili, że mają teraz mniej czasu na zarządzanie żywnością niż wtedy, gdy obowiązywały ograniczenia.Chociaż gospodarstwa domowe nie są jedynym źródłem marnotrastwa żywności - przyczyniają się również do tego producenci, supermarkety oraz branża hotelarska i usługowa - to one odpowiadają za większość z nich. W wielkiej Brytanii 70% całkowitej zmarnowanej żywności pochodzi właśnie z nich, co odpowiada 14 miliardom funtów rocznie.Oprócz wpływu na środowisko i problemów etycznych - szacuje się, że w czaszach powszechnego korzystania z banków żywności powodują one około 25 milionów ton niepotrzebnych emisji gazów cieplarnianych - to dużo pieniędzy wyrzuconych do śmieci. Podzielone na prawie 30 milionów gospodarstw domowych w WB, daje ponad 450 funtów zaoszczędzonych na każde gospodarstwo domowe w ciągu roku.Ceny żywności rosną, więc lepsze planowanie, nawyki zakupowe i konsumpcyjne mogą prowadzić do zaoszczędzenia pieniędzy i uniknięcia niepotrzebnych odpadów. Wiedza o tym, jak interpretować etykiety, jaką żywność kupować i po prostu większa świadomość problemu może pomóc zmniejszyć wpływ na społeczeństwo, środowisko i finanse. Oto moje wskazówki, jak możesz zaoszczędzić pieniądze, będąc świadomym marnotrawstwa. 

Najlepiej spożyć przed VS. Należy spożyć do

Potrzebujesz łatwy sposób na wprowadzenie kogoś w zagmatwanie? Po prostu zapytaj, jaka jest różnica pomiędzy “najlepiej spożyć przed” i “należy spożyć do”. Konsumenci często mylą te terminy brzmiące tak samo i łatwo zrozumieć dlaczego. “Najlepiej spożyć przed” dotyczy jakości i po prostu odnosi się do daty, kiedy produkt zaczyna tracić smak i konsystencję. Skończył się najlepszy czas, ale jeszcze przez można go spożyć.“Należy spożyć do” to coś innego. Ta data jest często używana do świeżej i łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso, ryby i nabiał. Producenci lub supermarkety szacują, że jest to moment, w którym ta żywność prawdopodobnie “zepsuje się” lub nie będzie bezpieczna do spożycia.Problem z datami “należy spożyć do” polega na tym, że żywność przechodzi od dobrej do spożycia do gotowej do wrzucenia do kosza z dnia na dzień, ale w rzeczywistości nie tak działa psucie się żywności. Rodzaj jedzenia, jego sposób przechowywania, wygląd i zapach to lepsze wskaźniki czy coś jest bezpieczne do spożycia czy nie.Na szczęście niektóre supermarkety zaczęły zdawać sobie sprawę, że czasami nie ma potrzeby umieszczania etykiet na przedmiotach. Niedawno Morrison zrezygnował z dat przydatności do spożycia mleka na rzecz dostosowania do “testu zapachu”. To uświęcone tradycją, intuicyjne podejście może zapobiec wylewaniu milionów pint rocznie do kanalizacji.

Jakie produkty spożywcze mają dłuższy okres przydatności do spożycia?

Różne rodzaje produktów starzeją się na różne sposoby. Aby uniknąć niepotrzebnego marnotrawstwa, możemy użyć naszych zmysłów (a także odrobiny zdrowego rozsądku), aby określić, czy jedzenie jest po prostu poza swoim najlepszym okresem, czy też nie jest już bezpieczne.Owoce i warzywa w końcu zgniją. Przyczyniają się do tego powietrze, wilgoć, światło i temperatura. Można to stwierdzić, ponieważ zbrązowieją i ostatecznie rozwinie się pleśń. Chleb i wypieki zazwyczaj wysychają i czerstwieją. Nieświeżość nie oznacza, że jest niebezpieczny do spożycia. Przechowywanie w wilgotnym środowisku może prowadzić do rozwinięcia się pleśni. Pleśń na chlebie jest szkodliwa i nie należy jej spożywać. (W przeciwieństwie do niektórych innych rodzajów pleśni obecnych na niektórych serach i salami). Mięso i owoce morza są rozkładane głównie przez bakterie powierzchniowe. Zmiana koloru i zapachy są silnymi wskaźnikami, że konsumpcja nie jest już bezpieczna.Produkty mleczne są niezwykłe, ponieważ bakterie, które zawierają mogą czasami działać raczej w celu ich zachowania, niż degradacji (chociaż z czasem może to prowadzić do zmiany smaku lub tekstury).  Zależy to jednak od samego produktu mlecznego. Prawidłowo przechowywany ser może wytrzymać długo w lodówce, ale mleko ma znacznie krótszą przydatność do spożycia. Jeśli mleko ma grudki lub nieprzyjemnie pachnie, nie jest już bezpieczne do spożycia.Wiele produktów spożywczych ma długi okres przydatności do spożycia. Te produkty spożywcze mogą wytrzymać dłużej ze względu na ich naturalny skład lub sposób, w jaki zostały zakonserwowane lub wyprodukowane.Te podstawowe rzeczy z szafki kuchennej mogą służyć przez wiele miesięcy bez pogorszenia jakości, jeśli są prawidłowo przechowywane:
  • Płatki owsiane
  • Konserwy (zupy, konserwy rybne, fasola, soczewica, owoce, warzywa itp.)
  • Przyprawy
  • Ryż i inne zboża
  • Suchy makaron
  • Miód
  • Oleje kuchenne
  • Sól, pieprz i inne przyprawy
  • Odżywki białkowe i batony proteinowe
To tylko kilka, ale jest ich wiele, wiele więcej.  

Wskazówki, jak unikać marnowania żywności

Kupowanie trwałych produktów spożywczych to tylko jedna ze strategii ograniczania marnowania żywności. Oto kilka innych: 
  1. Planuj posiłki. Kupuj tylko potrzebne składniki i unikaj zakupów pod wpływem impulsu. Jedzenie kupione bez planu może zostać zapomniane, gnijąc z tyłu lodówki.
  2. Używaj zamrażarki. Mrożone owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych i wytrzymają o wiele dłużej, niż świeże. Mięso i ryby można również umieścić w zamrażarce, jeśli nie będziesz mieć możliwości ich użycia (o ile nie zostały wcześniej zamrożone).
  3. Naucz się kochać resztki. Jedzenie nie musi być spożywane prosto z piekarnika, aby dobrze smakowało. W rzeczywistości wiele potraw następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Więc zamiast wyrzucać resztki chilli lub spaghetti, włóż je do lodówki i zostaw na jutro na obiad. Możesz nawet wykazać się kreatywnością i wykorzystać resztki do innych przepisów. 
  4. Kompost: Nawet jeśli coś nie jest już najlepsze, nie trzeba tego wyrzucać do kosza. Odpady spożywcze można zamienić w kompost, który świetnie sprawdzi się w Twoim ogrodzie.
  5. Przekaż zapasową żywność: Zamiast wyrzucać żywność, której nie planujesz jeść, przekaż ją do lokalnego banku żywności. Świeże warzywa, mięso, ryby i produkty mleczne mogą nie być akceptowane, ale nieużywane produkty w puszkach i słoikach będą mile widziane. Pomóż zwalczać ubóstwo żywności, jednocześnie ograniczając marnowanie żywności.
  6. Kształć siebie i innych. Im więcej dowiadujemy się o problemie marnowania żywności, tym więcej możemy zrobić, aby go ograniczyć. Porozmawiaj z przyjaciółmi i rodziną o marnowaniu żywności i podziel się z nimi tym, czego się nauczyłeś. Rodzina pracująca razem nad ograniczeniem marnowania żywności będzie o wiele bardziej efektywna od jednostki.

Podsumowanie

Ograniczenie marnotrawienia żywności jest niezwykle ważne, nie tylko ze względu na koszty finansowe, ale także ze względu na różnice, jakie może to mieć dla środowiska i pomocy w walce z ubóstwem żywnościowym.  Znajomość różnicy między “najlepiej spożyć przed”, a “należy spożyć do”, odrobina zdrowego rozsądku oraz lepsze planowanie zakupów może odegrać dużą rolę w zmniejszeniu ilości wyrzucanej żywności i może nawet zaoszczędzić porządną sumę pieniędzy. Postępuj zgodnie z tymi poradami jak unikać marnowania żywności i rozmawiaj o problemie z innymi. Po prostu większa świadomość naszych nawyków związanych z konsumpcją i wyrzucaniem żywności może nawet wprowadzić Cię w nowy świat ochrony i edukacji żywieniowej.
Odżywianie

Aloes Oraz Tańsze Zamienniki - Korzyści

Aloes to coś więcej niż tylko trend z TikToka. Może być wiele potencjalnych korzyści z jego przyjmowania. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Trening

30-Minutowy Trening FBW z Hantlami

Kto powiedział, że musisz być na siłowni, aby naprawdę zrobić dobry trening? Zmaksymalizuj efekty swojego treningu, nawet gdy nie masz za dużo czasu.

Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.

Myprotein Polska
Autor i ekspert
Wyświetl profil Myprotein Polska
myprotein