
Paleo
Z systemów żywieniowych, które mają najbardziej holistyczne podejście do żywienia udało mi się osobiście poznać paleo. Jest to coraz popularniejsza „dieta”. Ma licznych zwolenników, dzięki temu, że sprawdza się w wspomaganiu procesu leczenia chorób cywilizacyjnych. System paleo oparty jest na założeniu, że będziemy spożywać produkty jakie były dostępne w czasach paleolitycznych. Oczywiście z pewnymi pójściami na rękę nam konsumentom, które są możliwe dzięki dzisiejszej technologii produkcji żywności. Jedzenie w sposób jaki robili to nasi przodkowie ma wiele plusów i niesie niemałe korzyści dla naszego organizmu. Ten artykuł poświęcony będzie w całości wyjaśnieniu fenomenu diety paleo.
Początki paleo
Pisząc o początkach paleo, warto zaznajomić się trochę z historią tego systemu. Okres paleolityczny w dziejach ludzkości trwał najdłużej, a zaczął się w momencie, gdy ludzie nauczyli się korzystać z pierwszych narzędzi. To tyle jeśli chodzi o zamierzchłe czasy. Kto z Was kojarzy Lorena Cordaina oraz jego książkę pod tytułem „The Paleo Diet”? To właśnie za jej sprawą ten amerykański naukowiec wypromował dietę paleo. Dla ciekawskich polecam poczytać więcej o nim, gdyż miał bardzo szeroką wiedzę w dziedzinie żywienia i fizjologii ćwiczeń. Wielkie bum na dietę paleo pojawiło się w roku 2010 kiedy to światło dzienne ujrzała wspomniana książka. Jaki jest fenomen tego systemu żywienia?
Założenia paleo
Po pierwsze dieta paleolityczna wyklucza wszelkie przetworzone produkty z naszego jadłospisu. Będziemy więc musieli zrezygnować z

Kto z Was nie czytał jeszcze etykiet produktów ten kiedy zrobi to pierwszy raz będzie w szoku! Ponieważ niewiele z tego zrozumiecie. Same E i długie nazwy, których znaczenia przeciętny człowiek po prostu nie ma potrzeby znać. Jednak te wszystkie substancje są tam dziwnie podejrzane, prawda? Bo przecież co robią jakieś glutaminiany sodu w naszej szynce? Te wszystkie konserwanty są często odpowiedzialne za nasze choroby trawienne i nie tylko. Dlatego właśnie tak istotne jest pozbycie się przetworzonych produktów z pożywienia.
Podejrzewam, że nasi przodkowie z ery paleo, gdyby byli zmuszeni jeść to co my, to nie byli by wstanie przeżyć nawet tygodnia. Ich organizm zwyczajnie nie poradziłby sobie z tą całą chemią. No dobrze, ale to nie wszystko. Dzięki wykluczeniu z diety nabiału i produktów zbożowych pozbywamy się także laktozy oraz glutenu. Coraz więcej osób ma problem z nietolerancją laktozy. Człowiek jako jedyny ssak w wieku dorosłym pije mleko i to jeszcze nie swojego gatunku. O samym mleku warto dowiedzieć się więcej, ponieważ dziś nie zawiera ono już tylu składników odżywczych jak kiedyś. Gluten natomiast jest w ostatnim czasie mocno demonizowany. Prawda jest jednak taka, że warto sprawdzić jak nasz organizm będzie się zachowywał w momencie, gdy go odstawimy. Z mojego doświadczenia wiem, że odstawienie glutenu nam nie zaszkodzi, natomiast jego spożywanie już może.
Co dostajemy w zamian?
To jest świetne pytanie. Skoro mamy pozbyć się z naszego jadłospisu tylu wspaniałych rzeczy, co dostaniemy w

Kolejną korzyścią jest z pewnością ograniczenie negatywnie działającej na nasz organizm chemii. Im mniej spożyjemy konserwantów i sztucznych dodatków do żywności, tym łatwiej nasz organizm będzie wstanie się oczyścić. Oczyszczenie następuję w momencie, gdy odstawiamy te złe rzeczy, zaczynamy trenować, pić odpowiednią ilość wody i spożywać błonnik pokarmowy. Dzisiaj mamy problem, aby spożyć 5 porcji owoców i warzyw. Nasi przodkowie jedli je kilogramami. Dzienne spożycie błonnika dla dorosłego człowieka powinno wynosić około 25-40 gram. Przeciętny kowalski zjada może 5-10 gram.
Kolejnym aspektem diety paleo, na który należy zwrócić baczną uwagę, jest ograniczenie spożywania niezdrowych tłuszczów i rafinowanych węglowodanów. Tłuszcze trans mogą przyczyniać się do zmian nowotworowych. Cukier natomiast jest substancją skrajnie niebezpieczną, ponieważ uzależnia i jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości i miażdżycy. Wspomniałem już o odstawieniu laktozy i glutenu. Osoby cierpiące na problemy z tarczycą powinny skorzystać z tego systemu żywienia jako pomocy swojemu organizmowi w trakcie leczenia. Przechodząc także do sportu, wielu ludzi uprawiających sport zarówno amatorsko jaki i zawodowo chwali sobie paleo. Ich organizmy są oczyszczone i dożywione, co za tym idzie osiągają lepsze wyniki.
Produkty dozwolone i zakazane
Dieta paleo obfituje w wiele wspaniałych potraw i przepisów. Można w niej znaleźć pyszności jakich nie uświadczymy w „normalnym” odżywianiu. Produkty na jakich powinniśmy się opierać to:
Źródła węglowodanów: bataty, daktyle, banany, mąki bananowa i kasztanowa
Źródła tłuszczów: oleje nierafinowane, orzechy
Źródła witamin i błonnika: warzywa ( należy ograniczyć te strączkowe)
Źródła białka: jaja, orzechy, ryby, mięso
Czego należy unikać:
Produktów przetworzonych: zapomnijcie o sklepowych batonach, łakociach, białym cukrze i rafinowanych węglowodanach, a także o białym pieczywie i mąkach, prócz tych zwanych paleo.
Złych źródeł tłuszczów: rafinowanych olei, zawierających tłuszcze trans.
Zbożach: soi, kukurydzy i zbóż zawierających gluten.
Nabiału i przetworów mlecznych.

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.