Czym jest pełnowartościowe białko?
Białko to długie łańcuchy mniejszych ogniw zwanych aminokwasami. W sumie jest ich dwadzieścia - jedenaście z nich nasz organizm może wytworzyć samodzielnie, oraz dziewięć niezbędnych aminokwasów, które muszą być dostarczane poprzez nasza dietę. Tych dziewięć niezbędnych aminokwasów to:- Histydyna
- Izoleucyna
- Leucyna
- Metionina
- Fenyloalanina
- Treonina
- Tryptofan
- Walina
Pełnowartościowe Białko - Osiem Wegańskich Źródeł
Oto lista kompletnych wegańskich źródeł białka:1) Komosa ryżowaStarożytne ziarno o orzechowym smaku, które jest świetną alternatywą dla ryżu lub płatków owsianych. Może być wykorzystywane do każdego posiłku lub dodawane do sałatek lub innych dań głównych, aby zwiększyć zawartość białka. 100 g ugotowanej komosy ryżowej dostarcza 4 g białka i 3 g błonnika.2) TofuWykonane jest ze sfermentowanych ziaren soi (wegańskie źródło pełnowartościowego białka), tofu jest wszechstronnym źródłem białka, które jest dostępne w wielu różnych konsystencjach, od jedwabistych po bardzo twarde i nabiera smaku innych potraw, które z nim gotujesz - dzięki czemu łatwo je włączyć jako alternatywa dla mięsa. 100 g bardzo twardego tofu zawiera 13 g białka.3) TempehKolejne źródło białka na bazie soi, tempeg to prasowany produkt sojowy, który bardzo często zawiera inne ziarna w celu zwiększenia zawartości białka. 100 g tempeh zawiera 19 g białka.4) EdamameCałe ziarna soi w strąkach, edamame to pyszne wegańskie białko, które często dodaje się do frytek lub podaje jako dodatek. 100 g edamame może zawierać około 11 g pełnowartościowego białka. 5) PistacjePistacje to kompletne źródło białka, które można łatwo ze sobą zabrać lub dodać do innych posiłków lub przekąsek. 100 g surowych pistacji zawiera 20 g białka.6) Nasiona ChiaNasiona Chia to wegańskie źródło białka o wysokiej jego zawartości, doskonale nadają się do przyrządzenia budyniu chia lub jako dodatek do koktajli. 100 g zawiera około 18 g białka.7) Nasiona konopiNasiona konopii, to kolejne wszechstronne źródło białka zawierające do 30%, które łatwo dodać do każdej żywności, od koktajli po sałatki, aby uzyskać chrupkość i zastrzyk białka. 100 g nasion konopi zawiera, aż 25 g białka.8) Kasza GryczanaGryka to ziarno podobne do innych, jest ono często mielone na mąkę i wykorzystywane jako wysokobiałkowa, bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej lub innych ziaren. 100 g suszonej kaszy gryczanej zawiera 13 g białka.Podczas gdy inne źródła białka roślinnego mogą być bogate w białko lub zawierać wiele niezbędnych aminokwasów, należy je łączyć, aby uzyskać kompletne białko w odpowiednich ilościach. Właśnie dlatego wegańskie źródła białka, takie jak ryż i fasola, są często łączone - oferują komplementarne ilości różnych aminokwasów, aby uzyskać kompletne białka.Podsumowanie
Chociaż istnieje wiele źródeł białka roślinnego, niewiele wegańskich źródeł oferuje prawdziwe pełnowartościowe białko - zawierające wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów w odpowiednich ilościach. Jeśli skupiasz się na pełnowartościowych białkach, wybierz produkty sojowe, zboża takie jak komosa ryżowa i gryka, pistacje, chia i nasiona konopi. Łącznie innych pokarmów białkowych pochodzenia roślinnego w ciągu dnia może pomóc w uzyskaniu odpowiednich niezbędnych aminokwasów w diecie.L-Arginina - Korzyści, Dawki i Efekty Uboczne
L-Arginina to naturalnie występujący aminokwas występujący w czerwonym mięsie, drobiu, rybach i produktach mlecznych, a także w formie suplementu.
Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj więcej na naszym blogu.
5 Łatwych Sposobów Na Jedzenie z Zawartością Endorfin | Najlepsze Produkty Wspierające Zdrowie Psychiczne
Lepsze jedzenie = lepsze samopoczucie. Łatwo jest zrozumieć związek między niedoborami żywieniowymi, a chorobą fizyczną, ale mniej osób jest świadomych związku między dietą a zdrowiem psychicznym.
Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.
Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.