
Wiele osób na pewno szuka obecnie przepisów na wypieki świąteczne, które nie będą oznaczały zupełnej rezygnacji ze zdrowej diety. A więc co z tymi, którzy nie chcą rezygnować z diety, a wciąż chcą nacieszyć się czymś słodkim podczas spotkań rodzinnych? Poniżej przedstawiam propozycję brownie z fasoli, czekoladowego ciasta w wersji fit, które podczas Świąt zniknie ze stołu w ciągu godziny!

Składniki na ciasto:
Puszka fasoli (240 g)
2 łyżki kakao
1 banan
1 jajko
4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
40 g odżywki białkowej czekoladowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia formy na ciasto
Przygotowanie
Przepis jest bardzo prosty i przede wszystkim szybki - co jest ważne przy nadmiarze obowiązków przedświątecznych.
1. Przygotowujemy dużą miskę, blender oraz formę do pieczenia. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, a formę do pieczenia natłuszczamy olejem kokosowym. 3. Otwieramy puszkę fasoli, przepłukujemy ją na sitku i wrzucamy do miski. Banana kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do fasoli, wbijamy jajko, dodajemy kakao, słodzik, odżywkę białkową oraz proszek do pieczenia. 4. Blendujemy wszystko kilka minut aż składniki zmienią się w gładką masę. 5. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na ciasto i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. 6. Pieczemy ciasto do tak zwanego „suchego patyczka” około 15 minut

Smacznego!
