Soja - Czy dla każdego?
Osoby chcące przejść na dietę wegetariańską lub wegańską mają często problem z zamienieniem białka zwierzęcego na równie wartościowe odżywczo roślinne. Jest jednak jedna roślina, która dość skutecznie może z tym problemem pomóc - jest to nazywana “królową wszystkich roślin” soja.
Pochodzenie Soi
Soja znana jest aż od 4 tysięcy lat w Chinach, jednak Europejczycy poznali soję dopiero w XVI wieku. Paradoksalnie, obecnie połowa wszystkich upraw świata, odbywa się w Stanach Zjednoczonych oraz Brazylii.
Czym jest soja?
Soja to roślina z rodziny bobowatych, najczęściej wykorzystywana jest soja warzywna. Jest ona bardzo wymagająca jeżeli chodzi o uprawę, gdyż potrzebuje dobrych i żyznych gleb oraz bardzo dużego nasłonecznienia. Jest świetnym źródłem białka, które jest weganom oraz wegetarianom bardzo potrzebne przy braku mięs lub ryb. W 100 gramach soi jest 385 kcal, a 50 gramów soi zastępuje 1,5 szklanki mleka krowiego lub 150 gramów mięsa wołowego.
Właściwości i korzyści soi
Soja jednak nie słynie tylko z wysokiej zawartości białka. Zawiera również witaminę E i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, np. Wapń, żelazo, potas czy magnez.
Ponadto, ma w sobie dużo biotyny, więc pozytywnie wpływa na skórę oraz dużą zawartość błonnika. Kolejnym ważnym składnikiem są lipidy i fitoestrogeny, które w budowie i funkcji podobne są do naturalnych estrogenów. Soja jest dzięki temu świetnym elementem lecznictwa, nie wykorzystuje się jej tylko w kuchni ale również jako naturalny lek.
Inne korzyści wynikające ze spożywania soi to:
- Świetny sposób dla osób z wysokim cholesterolem i mających choroby związane z układem krążenia, soja bowiem jest naturalnym lekarstwem, które obniża cholesterol. Co więcej, obniża jedynie ten zły, zostawiając dobry na swoim poziomie.
- Badania wykazały zależność pomiędzy spożywaniem soi a zmniejszoną zachorowalnością na nowotwory
- Soja może łagodzić objawy menopauzy dzięki fitoestrogenom. Łagodzi uderzenia gorąca i zawroty głowy
- Może również zapobiegać chorobom serca oraz chorej wątrobie
- Dieta bogata w soję i przetwory z soi może wspomagać redukcję osteoporozy, ponieważ zwiększa gęstość mineralną kości
Soja nie dla każdego
Jak to zwykle bywa, rośliny “cud” o wielu właściwościach leczniczych i prozdrowotnych mają także swoje wady i nie są dla każdego. Soja według niektórych badań obniża płodność wśród mężczyzn - badania wykazały, że mężczyźni mający dietę bogatą w soję produkują mniej plemników niż ci, którzy nie jedzą jej wcale. Inne badania natomiast wykazały, że małe ilości nawet do około 50-100 gramów dziennie nie powinny zmniejszyć
płodności. Zdania jednak są podzielone i jedyne w czym się zgadzają to, że mężczyźni nie powinni spożywać jej w nadmiernej ilości. Soja ma także pewne substancje antyodżywcze:
- Oligosacharydy, które fermentują i powodują wzdęcia
- Reakcje alergiczne - szczególnie wśród dzieci - występują dość często nawet w małych ilościach (szacuje się, że około 30% dzieci jest uczulonych na soję)
- Lecytyna sojowa - również wpływa na alergie
- Tioglikozydy to negatywnie wpływające związki chemiczne na tarczycę. Często spożywanie soi może spowodować pojawienie się objawów niedoczynności tarczycy i powstania wola tarczycy
Produkty z soi najczęściej wykorzystywane w kuchni
- Olej sojowy
- Tofu
- Kiełki soi
- Tempeh
- Sos sojowy
- Mąka sojowa
- Mleko sojowe
- Pasta miso