Wysokobiałkowe czy Wysokowęglowodanowe Śniadanie? | Które Lepsze?


- Białko czy węglowodany na śniadanie
- Korzyści z diety wysokobiałkowej
- Korzyści z wysokowęglowodanowych śniadań
- Lepiej zjeść na śniadanie węglowodany czy białko?
Białko czy węglowodany na śniadanie?
Korzyści z wysokobiałkowej diety
Białko, pomimo swojej reputacji, nie jest przeznaczone tylko dla kulturystów i bywalców siłowni. Wykazano, że diety wysokobiałkowe przynoszą różne korzyści dla zdrowia i składu fizycznego, w tym poprawę ciśnienia krwi, zmniejszenie tkanki tłuszczowej i większą utratę wagi.1
Ale dieta wysokobiałkowa niekoniecznie składa się tylko z mięsa. Przegląd systematyczny na dużą skalę i metaanaliza z udziałem ponad 700 000 uczestników wykazały, że wyższe całkowite spożycie białka, wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny, a spożycie białka roślinnego wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.2
Naukowcy zauważyli, że dodatkowe 3% energii z białka roślinnego dziennie, wiązało się z 5% niższym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn. Następnie zasugerowali, że powinniśmy rozważyć zastąpienie niektórych pokarmów zawierających białko zwierzęce źródłami białka roślinnego, ponieważ może to zwiększyć długowieczność.2
Regulowanie energii
Pomaga w zarządzaniu wagą i wspiera cele dotyczące kompozycji ciała
Badania wielokrotnie podkreślały skuteczność białka w odchudzaniu.3 Jedno z badań dotyczyło spożycia białka serwatkowego podczas śniadania w porównaniu z innych źródłem białka i wysoko węglowodanowym posiłkiem. Naukowcy odkryli, że grupa spozywają białko serwatkowego miała znacznie lepsze wyniki w utracie wagi i tłuszczu, a także poprawę markerów metabolicznych w porównaniu z pozostałymi dwiema grupami.
Po drugie, nadmierne spożycie białka może nawet nie skutkować przyrostem masy ciała i/lub tłuszczu, zwłaszcza w porównaniu z węglowodanami i/lub tłuszczami.4
Po trzecie, diety i posiłki o wyższej zawartości białka mają mocny wpływ na reakcję sytości i głód.5
Regulacja sytości i głodu
Białko świetnie sprawdza się w sprawianiu, że po jedzeniu czujemy się w pełni usatysfakcjonowani. Ale oprócz swoich sycących właściwości, spożycie białka promuje również wydzielanie hormonów regulujących głód - leptyny i greliny. Leptyna jest hormonem regulującym uczucie sytości, podczas gdy grelina powoduje, że czujesz głód. Wyższe spożycie białka zmniejsza poziom greliny i promuje leptynę, zmniejszając apetyt .5
Śniadanie wysokowęglowodanowe - korzyści
Napędzanie aktywności
Głównym celem śniadania może być podsycenie porannej sesji ćwiczeń. Śniadanie o wysokiej zawartości węglowodanów byłoby idealny wyborem, ponieważ zapewniłoby Ci łatwo dostępne alternatywne źródła paliwa, które pozwolą Ci dłużej działać, osiągać lepsze wyniki i szybciej regenerować się po treningu.6
Radzenie sobie z głodem i poprawa zdrowia jelit
Błonnik jest fantastyczny. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, a zalecane spożycie 30 g dziennie może obniżyć ryzyko poważnych chorób i poprawić wyniki kontroli wagi.7
Potencjalna korzyści w poprawie nastroju
Jedną z wyjątkowych zalet śniadania o większej zawartości węglowodanów może być wpływ na poprawę nastroju. Diety o wyższej zawartości węglowodanów powiązano z niskimi poziomami kortyzolu, hormonu stresu.8
Czy lepiej zjeść na śniadanie więcej węglowodanów czy białka?
Podsumowanie - Jakie śniadanie lepsze?

5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań
Nie bez powodu ludzie mówią, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Sprawdź nasze 5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań

Uzupełnienie Suplementów | Powrót Do Treningów
Uzupełnienie suplementów może znacznie pomóc w osiągnięciu celów, dlatego zamierzamy omówić suplementy, których powinieneś rozważyć włączenie.
