Potrzebujesz energii od rana? Nie wiesz po jakie produkty najlepiej sięgać? Znudziły Ci się już kanapki na śniadanie? A może zaczynasz dietę?
Poranny czas ma to do siebie że kurczy się z każdą minutą i często śniadanie jest na końcu naszej listy porannych priorytetów. Postaraj się znaleźć te kilka minut a zobaczysz że to zupełnie odmieni Twój dzień.
Jeżeli chcesz mieć energię i być aktywna/y w godzinach porannych, a także zmniejszyć ryzyko negatywnych zaburzeń zdrowotnych, takich jak cukrzyca i choroby serca; śniadanie powinno być Twoim priorytetem!
Każdego dnia dbamy o swoje ciało z zewnątrz, tak również musimy zadbać o wnętrze w tym układ mięśniowy, pokarmowy, hormonalny, nerwowy i wszystkie pozostałe. Żaden z tych układów nie będzie funkcjonował prawidłowo gdy nie dostarczymy mu składników odżywczych z których pozyskamy energię na początek dnia. Jak nie naładujemy akumulatorów z rana to na pewno nasze samopoczucie nie polepszy się po posiłku dopiero w porze obiadowej. Czasem lepiej wstać 15 min wcześniej, zjeść pełnowartościowe śniadanie niż poleżeć o te kilka minut dłużej w łóżku co na pewno nie da nam lepszego samopoczucia i nie dostarczy tyle energii co pierwszy posiłek.
Śniadanie powinno być fundamentem każdego naszego dnia, tym bardziej gdy chcemy mieć nienaganną sylwetkę!
Nie jedzenie śniadania jest przyczyną drastycznego spadku glukozy we krwi. Odczuwamy szybsze zmęczenie,
irytację, rozdrażnienie i spadek koncentracji. Trochę kiepski początek dnia, zwłaszcza jeżeli trzeba się skupić na konkretnych czynnościach w pracy lub na uczelni. Po pewnym czasie nieuniknione będzie że sięgniemy po cokolwiek co będziemy mieli pod ręką bo dopadnie nas głód a nasz organizm zacznie manifestować z braku energii. Najczęściej sięgamy wtedy po słodką przekąskę w której znajdziemy mnóstwo cukrów prostych i trans tłuszczy. Owszem zaspokoimy głód i dostarczymy energii ale tylko na krótki okres.Jak powinien wyglądać pierwszy posiłek?
Są zwolennicy śniadań białkowo-tłuszczowych, są też osoby które polecają dużą dawkę węglowodanów w pierwszym posiłku (np. popularna owsianka). Natomiast gdy nie jesteś zawodowym sportowcem a swoją aktywność sportową traktujesz bardziej w sposób rekreacyjny, prozdrowotny i chcesz po prostu mieć „fit sylwetkę” spokojnie wystarczy Ci śniadanie pełnowartościowe w którym pojawi się zarówno białko i tłuszcze jak i węglowodany.
Śniadanie powinno składać się z białka zawierającego wszystkie
aminokwasy egzogenne ( jaja, ryby, nabiał). Nie może zabraknąć również węglowodanów złożonych które zapewnią nam długotrwałą podaż energii (płatki owsiane, otręby, pełnoziarniste pieczywo np. pumpernikiel). Ważne są też tłuszcze, zwłaszcza nienasycone, których źródłem są ryby, orzechy, awokado, oleje roślinne: kokosowy, rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek.
W porządnym śniadaniu powinny znaleźć się też duże ilości warzyw, które dostarczają witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, regulującego pracę jelit.
Które produkty uważamy za pełnowartościowe?
Pełnowartościowe produkty to te które są najmniej przetworzone. Unikamy produktów które zawierają: tłuszcz palmowy, syrop sorbitolowy, wenglan sodu, substancji przeciwzbrylających, glutaminianu sodu, mleka w proszku, E407 karagen, syropu glukozowo-fruktozowego, maltodekstryny, regulatorów kwasowości, stabilizatorów, sztucznych aromatów, skrobii modyfikowanej itp.
W skrócie:
- wybieramy produkty, których skład jest najkrótszy
- sięgamy po najprostsze produkty (są one najzdrowsze w dobie tak przetworzonych produktów na sklepowych półkach)
- polecam też produkty z upraw ekologicznych
”Jedzenie śniadania ma długoterminowe korzyści zdrowotne. To może zmniejszyć otyłość, wysokie ciśnienie krwi, choroby serca i cukrzycę. ”- NATIONAL HEALTH SERVICE