Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Ziarno kakaowca | Kakao | Zdrowie na wyciągnięcie ręki | Słodkie witaminy

Ziarno kakaowca | Kakao | Zdrowie na wyciągnięcie ręki | Słodkie witaminy
Magdalena Pardela
Instruktor Fitness I Fizjoterapeuta7 lat Ago
Wyświetl profil Magdalena Pardela

Ziarno kakaowca w diecie

Kakao (inaczej ziarno kakaowca) to nasiona pozyskiwane z owoców kakaowca, które zawierają dużo cennych składników odżywczych. Dodając do swoich posiłków kakao dostarczasz m.in.:

  • magnez 500 mg w 100g kakao
  • niacyna 2,185 mg w 100 g kakao
  • kwas foliowy 32 µg w 100 g kakao
  • fosfor, chrom, żelazo, wapń, cynk, potas
  • kwasy tłuszczowe Omega-6,
  • witamy A, B, C i E

W dawnych czasach, przygotowywany napój z ziaren kakaowca, stanowił jeden z silniejszych afrodyzjaków. Dziś naukowcy tłumaczą, że może być to związane z obecnością właśnie teobrominy, pośrednio wpływającej na zwiększenie wydzielania takich neuroprzekaźników, jak: adrenalina, serotonina czy noradrenalina.

Kakao zawiera również:

  • Organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające, zmniejszą ryzyko wystąpienia, m.in. chorób nowotworowych, schorzeń układu krążenia
  • Epikatechiny, chronią przed chorobami wieku starczego, m.in. demencją, a obecność także innych antyoksydantów w kakao sprawia, że produkt ten pomoże Ci w lepszym zapamiętywaniu oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
  • Procyjanidy, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia
  • Tryptofan, z którego powstaje serotonina, zadziała antydepresyjnie i pomaga w regulacji pracy układu pokarmowego
  • Kwas walerianowy wpływa uspokajająco na organizm, a tryptofanowi zawartemu w kakao przypisuje się działanie relaksujące i poprawiające humor.
  • Teobromina nie tylko dodaje energii na cały dzień, likwiduje także oznaki zmęczenia i przyspieszy regenerację organizmu po wysiłku fizycznym jak i intelektualnym.

Kakao w kuchni.

Nie masz pomysłu jak włączyć kakao do swojej diety? W kuchni jesteś w stanie wyczarować bardzo dużo przepisów z dodatkiem kakao, m.in. możesz go dodać:

  • do owsianek i omletów
  • do koktajli (np. banan, mleko migdałowe, solidna łyżka ciemnego kakao, płaska łyżka miodu albo kilka posiekanych daktyli, płaska łyżka nasion chia)
  • jako dodatek do domowej czekolady, wypieków i deserów (np. awokado, organiczne surowe ziarno kakaowca, miód/ksylitol/erytrytol)
  • sporządzając z niego poranny napój, szybciej się rozbudzisz i zdobędziesz sporą dawkę energii na resztę dnia (wymieszaj z ciepłym mlekiem roślinnym lub wodą, możesz dodać do smaku cynamon, pieprz cayenne, wanilię, kardamon jak również zamienniki cukru: ksylitol/syrop z agawy/syrop klonowy/miód.
  • używane jest także do mięs, wzbogacając jego smak

Pamiętaj, sięgaj po kakao (zmielone ziarna kakaowca), które w swoim składzie mają 100% produktu. W innym razie nie będzie miało one prozdrowotnych właściwości.

Czytaj etykiety.

Zwróć uwagę by kakao po które sięgasz w sklepie nie miało w sobie dodatku:

  • cukru, glukozy, syropu glukozowo-fryktozowego
  • soli
  • węglanu wapnia
  • węglanu magnezu
  • emulgatorów
  • aromatów
Magdalena Pardela
Instruktor Fitness I Fizjoterapeuta
Wyświetl profil Magdalena Pardela
Magdalena Pardela, Fizjoterapeutka i certyfikowany trener Pelvic Floor Safe – PFS® – trening bezpieczny dla kobiet. Dyplomowany Instruktor Rekreacji Ruchowej o specjalności Fitness, Kulturystyka oraz certyfikowany Instruktor Pilates. Właścicielka Ars Athletica - Centrum Treningu i Fizjoterapii w Krakowie (https://web.facebook.com/arsathleticakrakow/) oraz Szkoły Rodzenia Bambi (https://goo.gl/y37HzY) Specjalizuje się fizjoterapii uroginekologicznej, treningach dla kobiet oraz treningach funkcjonalnych, korygujących postawę lub pomagających przywrócić prawidłową motorykę po wszelkich kontuzjach i operacjach. Posiadana wiedza z zakresu anatomii i fizjologii, zdobyta podczas studiów na wydziale Rehabilitacji Ruchowej, sprawia, że szczególną uwagę zwraca na technikę wykonywanych ćwiczeń.W szkole rodzenia zajmuje się fizjoterapią oraz prowadzi liczne wykłady i ćwiczenia dla kobiet w ciąży i połogu. Doświadczenie zawodowe zdobywała poprzez liczne praktyki w prywatnych i państwowych placówkach na terenie całej Polski. Aktualnie ciągle się rozwija i czynnie bierze udział w wielu konferencjach naukowych i szkoleniach. Na co dzień pasjonatka zdrowego żywienia, kalisteniki, baletu oraz acroyogi. Więcej na temat Magadaleny możecie dowiedzieć się z jej social media: https://www.instagram.com/trenerka_pardelka/
myprotein