8 Prostych Przepisów Na Białkowe Kulki | Energetyczne Kulki Naładowane Białkiem

Te białkowe kulki można przygotować za pomocą blendera w niespełna 30 sekund.
1. 3-Składnikowe kulki brownie
Składniki
- 130g orzechów laskowych
- 130g daktyli
2 łyżki kakao w proszku
Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i miksuj, do uzyskania gładkiej masy.
- Za pomocą łyżeczki do lodów, odmierz równe ilości masy i uformuj z nich kulki w dłoni. Zwilż ręce wodą, zapobiegnie to przyklejaniu się masy do rąk.
- Przechowuj w lodówce do momentu, gdy zdecydujesz się je zjeść.
Kalorie: 160 Białko: 4gTłuszcz: 11gWęglowodany: 15g
2. Białkowe kulki z ciasta marchewkowego

Składniki:
1 miarka Odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku waniliowym 60g orzechów Włoskich 115g migdałów - 150g marchwi
- 100g pasty tahini
- 75g daktyli (zmiażdżonych)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz, a następnie zetrzyj marchewkę.
- Dodaj wszystkie składniki do mocnego blendera i mieszaj razem, aż zostaną połączone, ale nie na gładką masę.
- Mieszankę można łatwo uformować w 15 pojedynczych kulek.
- Włóż do lodówki na conajmniej godzinę i podaj.
Kalorie: 250 Białko: 9gTłuszcz: 20gWęglowodany: 12g
3. Cytrynowe białkowe kulki

Składniki:
2 miarki Odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku waniliowym 10g proszku Maca 150g migdałów - 150g daktyli
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj migdały w mikserze.
- Dodaj do migdałów proszek maca i zmiksuj ponownie
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok do mieszanki. Mieszaj, aż do otrzymania konsystencji ciasta. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody.
- Schładzaj mieszankę przez godzinę, a następnie uformuj z niej 15 kulek. Zamrażaj przez godzinę, aby jeszcze bardziej zagęścić mieszankę i podaj.
Kalorie: 154 Białko: 8gTłuszcz: 8g Węglowodany: 16g
4. Białkowe kulki czekoladowo-jagodowe

Składniki:
2 miarki odżywki białkowej Impact Whey Protein - smak Rocky Road 160g Płatków owsianych 10g Organicznego kakao w proszku - 150g Orzechów Pecan
- 75g Daktyli
- 170g jagód
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Zblenduj orzechy
- Dodaj resztę składników do blendera i wymieszaj do konsystencji ciasta.
- Uformuj 15 kulek i włóż do lodówki na godzinę, zanim podasz.
Kalorie: 153 Białko: 6g Tłuszcz: 8g Węglowodany: 15g
5. Kulki białkowe z masłem orzechowym i miodem

Składniki:
1 miarka Odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku waniliowym 200g płatków owsianych 135g masła orzechowego 50g migdałów - 25g wiórek kokosowych
- 170g miodu
- 30g suszonych moreli
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, w tym białko w proszku. Dodaj masło orzechowe (podgrzej je w kuchence mikrofalowej, aby ułatwić łączenie). Opcjonalnie: obtocz kulki w kokosie.
- Wstaw miskę do lodówki na godzinę, a następnie uformuj 20 kulek z mieszanki
- Zamrażaj przez godzinę, aby jeszcze bardziej zagęścić mieszankę i podaj.
Kalorie: 208 Białko: 5gTłuszcz: 6gWęglowodany: 38g
6. Kakaowo-pomarańczowe kulki białkowe

Składniki:
2 miarki odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku kremu pomarańczowego 100g ziarna kakao 150g migdałów 125g płatków owsianych - 120g miękkich daktyli bez pestek
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki tak, aby stworzyć konsystencję ciasta.
- Schładzaj mieszaninę w lodówce przez godzinę, aby łatwiej było formować kulki.
- Z ciasta uformuj 15 kulek, a następnie włóż je do zamrażarki na godzinę przed podaniem.
Kalorie: 167 Białko: 7gTłuszcz: 9g Węglowodany: 15g
7. Kulki białkowe o smaku ciasta pekanowego

Składniki:
100g Płatków owsianych 1 miarka błyskawicznych płatków owsianych 1 łyżeczka oleju kokosowego 7g gumy ksantanowej - 25g orzechów pekan
- 2 średnich bananów (rozgniecionych)
- 15g stewii lub granulowanego słodzika do wyboru
- 25g sułtanek
- ½ łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Najpierw zalej wrzącą wodą sułtanki, przykryj je i odstaw na bok, aby się namoczyły.
- Zmiażdż banany i dodaj olej kokosowy, podgrzewaj w mikrofali przez 1-2 minuty.
- Dodaj obie porcje płatków owsianych do bananów, wymieszaj z cynamonem i orzechami pekan.
- Wymieszaj gumę ksantanową i słodzik ze sułtankami i pozostałą ciepłą wodą i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Połącz obie miski składników razem i mieszaj, aż będzie wystarczająco gęsta.
- Za pomocą łyżki stołowej zgarnij trochę mieszanki i lekko mokrymi rękami uformuj kulkę.
- Na talerzu ułóż zmielone orzechy pekan, posyp cynamonem i słodzikiem.
- Delikatnie roluj na talerzu kulki, aby je obtoczyć dodatkami i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Możesz przechowywać je 3 dni w lodówce lub trzy miesiące w zamrażarce.
Kalorie: 132 Białko: 3gTłuszcz: 5g Węglowodany: 22g
8. Kulki proteinowe z masłem orzechowym o niskiej zawartości węglowodanów

Składniki:
1 miarka Odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku waniliowym 260g masła orzechowego 200g proszek z nasion lnu 80g migdałów - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 g granulowanego słodzika (do wyboru)
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze.
- Umieść w zamrażarce na godzinę. Wyjmij po godzinie i uformuj 15 kulek z mieszanki.
- Zamrażaj przez kolejną godzinę, aż kulki staną się twarde i będą odpowiednie do podania.
Kalorie: 235 Białko: 9gTłuszcz: 17gWęglowodany: 11g

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.