Te białkowe kulki można przygotować za pomocą blendera w niespełna 30 sekund.
Białkowe kulki to pyszna i poręczna przekąska w podróży. Starasz się unikać jedzenia biszkoptów i kostek czekolady? Uformuj swoje białkowe kulki na zdrową i pożywną przekąskę, aby zaspokoić apetyt i wytrwać do obiadu.Nigdy nie będziesz mieć dość tej przekąski, dzięki kilku różnym kombinacjom białkowych kulek do wypróbowania. Od pysznego czekoladowego brownie, po cytrynę lub masło orzechowe - po jednej na każdą okazję.Oto kilka przepisów, które pomogą Ci się rozpieścić i nie zrujnują Twoich osiągnięć!1. 3-Składnikowe kulki brownie
Potrzebujesz przekąski za każdym razem? Te proteinowe czekoladowe brownie jest idealnym sposobem na rozkoszowanie się. Niezależnie od tego, czy spożywasz je między posiłkami, czy stosujesz jako zamiennik trufli wysokobiałkowych po obiedzie, nie będziesz rozczarowany.Składniki
- 130g orzechów laskowych
- 130g daktyli
- 2 łyżki kakao w proszku
Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i miksuj, do uzyskania gładkiej masy.
- Za pomocą łyżeczki do lodów, odmierz równe ilości masy i uformuj z nich kulki w dłoni. Zwilż ręce wodą, zapobiegnie to przyklejaniu się masy do rąk.
- Przechowuj w lodówce do momentu, gdy zdecydujesz się je zjeść.
Kalorie: 160 Białko: 4gTłuszcz: 11gWęglowodany: 15g
2. Białkowe kulki z ciasta marchewkowego
Uwielbiasz ciasto marchewkowe, ale ma za dużo kalorii? Wybierz zdrowszą wersję, dzięki dodatkowej porcji białka w tych kulkach z ciasta marchewkowego. Dopraw cynamonem, orzechami włoskimi, migdałami i delektuj się każdym kęsem.Przepis na 15 porcji
Składniki:
- 1 miarka Odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku waniliowym
- 60g orzechów Włoskich
- 115g migdałów
- 150g marchwi
- 100g pasty tahini
- 75g daktyli (zmiażdżonych)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz, a następnie zetrzyj marchewkę.
- Dodaj wszystkie składniki do mocnego blendera i mieszaj razem, aż zostaną połączone, ale nie na gładką masę.
- Mieszankę można łatwo uformować w 15 pojedynczych kulek.
- Włóż do lodówki na conajmniej godzinę i podaj.
Kalorie: 250 Białko: 9gTłuszcz: 20gWęglowodany: 12g
3. Cytrynowe białkowe kulki
Szukasz sposobu, aby urozmaicić swoje białkowe kulki? Wypróbuj ten przepis, aby dostarczyć sobie energii. Dzięki dodatkowi proszku Maca posiadającego antyoksydacyjne właściwości, będziesz miał energię na najtrudniejsze chwile.Przepis na 10 porcji.Składniki:
- 2 miarki Odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku waniliowym
- 10g proszku Maca
- 150g migdałów
- 150g daktyli
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj migdały w mikserze.
- Dodaj do migdałów proszek maca i zmiksuj ponownie
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok do mieszanki. Mieszaj, aż do otrzymania konsystencji ciasta. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody.
- Schładzaj mieszankę przez godzinę, a następnie uformuj z niej 15 kulek. Zamrażaj przez godzinę, aby jeszcze bardziej zagęścić mieszankę i podaj.
Kalorie: 154 Białko: 8gTłuszcz: 8g Węglowodany: 16g
4. Białkowe kulki czekoladowo-jagodowe
Jagody są pełne przeciwutleniaczy, więc dlaczego nie dołączyć ich również do kulek proteinowych wykonanych ze słodkiego i smacznego białka Impact Whey Protein? Możesz delektować się ich doskonałym smakiem, nie rezygnując z tego, co jest dla ciebie dobre.Przepis na 15 porcjiSkładniki:
- 2 miarki odżywki białkowej Impact Whey Protein - smak Rocky Road
- 160g Płatków owsianych
- 10g Organicznego kakao w proszku
- 150g Orzechów Pecan
- 75g Daktyli
- 170g jagód
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Zblenduj orzechy
- Dodaj resztę składników do blendera i wymieszaj do konsystencji ciasta.
- Uformuj 15 kulek i włóż do lodówki na godzinę, zanim podasz.
Kalorie: 153 Białko: 6g Tłuszcz: 8g Węglowodany: 15g
5. Kulki białkowe z masłem orzechowym i miodem
To absolutnie klasyczna kombinacja dla Twojego repertuaru z proteinowymi kulkami. Masło orzechowe jest bogate w białko i zdrowe tłuszcze, co czyni je doskonałym dodatkiem do przekąsek po treningu. Ta mieszanka ze słodkim i lepkim miodem jest absolutną perfekcją.Przepis na 20 porcjiSkładniki:
- 1 miarka Odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku waniliowym
- 200g płatków owsianych
- 135g masła orzechowego
- 50g migdałów
- 25g wiórek kokosowych
- 170g miodu
- 30g suszonych moreli
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, w tym białko w proszku. Dodaj masło orzechowe (podgrzej je w kuchence mikrofalowej, aby ułatwić łączenie). Opcjonalnie: obtocz kulki w kokosie.
- Wstaw miskę do lodówki na godzinę, a następnie uformuj 20 kulek z mieszanki
- Zamrażaj przez godzinę, aby jeszcze bardziej zagęścić mieszankę i podaj.
Kalorie: 208 Białko: 5gTłuszcz: 6gWęglowodany: 38g
6. Kakaowo-pomarańczowe kulki białkowe
Czekolada i pomarańcza to połączenie idealne. Połącz je z niską zawartością cukru i dużą ilością białka, a stworzysz idealną przekąskę. Wystarczy 5 składników…Przepis na 15 porcjiSkładniki:
- 2 miarki odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku kremu pomarańczowego
- 100g ziarna kakao
- 150g migdałów
- 125g płatków owsianych
- 120g miękkich daktyli bez pestek
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki tak, aby stworzyć konsystencję ciasta.
- Schładzaj mieszaninę w lodówce przez godzinę, aby łatwiej było formować kulki.
- Z ciasta uformuj 15 kulek, a następnie włóż je do zamrażarki na godzinę przed podaniem.
Kalorie: 167 Białko: 7gTłuszcz: 9g Węglowodany: 15g
7. Kulki białkowe o smaku ciasta pekanowego
Chociaż jest to dla nas trudne wiemy, że nie zawsze chodzi o białko, więc oto sposób na uzupełnienie niezwykle ważnych zdrowych węglowodanów, aby uzyskać dodatkowy przypływ energii. Smakują tak jak deser, więc nie chcesz ich przegapić!Przepis na 10 porcjiSkładniki:
- 100g Płatków owsianych
- 1 miarka błyskawicznych płatków owsianych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 7g gumy ksantanowej
- 25g orzechów pekan
- 2 średnich bananów (rozgniecionych)
- 15g stewii lub granulowanego słodzika do wyboru
- 25g sułtanek
- ½ łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Najpierw zalej wrzącą wodą sułtanki, przykryj je i odstaw na bok, aby się namoczyły.
- Zmiażdż banany i dodaj olej kokosowy, podgrzewaj w mikrofali przez 1-2 minuty.
- Dodaj obie porcje płatków owsianych do bananów, wymieszaj z cynamonem i orzechami pekan.
- Wymieszaj gumę ksantanową i słodzik ze sułtankami i pozostałą ciepłą wodą i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Połącz obie miski składników razem i mieszaj, aż będzie wystarczająco gęsta.
- Za pomocą łyżki stołowej zgarnij trochę mieszanki i lekko mokrymi rękami uformuj kulkę.
- Na talerzu ułóż zmielone orzechy pekan, posyp cynamonem i słodzikiem.
- Delikatnie roluj na talerzu kulki, aby je obtoczyć dodatkami i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Możesz przechowywać je 3 dni w lodówce lub trzy miesiące w zamrażarce.
Kalorie: 132 Białko: 3gTłuszcz: 5g Węglowodany: 22g
8. Kulki proteinowe z masłem orzechowym o niskiej zawartości węglowodanów
Szukasz opcji nisko-węglowodanowej i wysokobiałkowej? Cóż, trafiłeś w dziesiątkę. Te kulki są wypełnione białkiem z Odżywki Impact Whey i masła orzechowego oraz zawierają siemię lniane w proszku, aby związać wszystko razem, dzięki czemu możesz cieszyć się 10,3 g białka i tylko 2,4 g węglowodanów w każdej kulce.Przepis na 15 porcjiSkładniki:
- 1 miarka Odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku waniliowym
- 260g masła orzechowego
- 200g proszek z nasion lnu
- 80g migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 g granulowanego słodzika (do wyboru)
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze.
- Umieść w zamrażarce na godzinę. Wyjmij po godzinie i uformuj 15 kulek z mieszanki.
- Zamrażaj przez kolejną godzinę, aż kulki staną się twarde i będą odpowiednie do podania.
Kalorie: 235 Białko: 9gTłuszcz: 17gWęglowodany: 11g
Nasze artykuły powinny być wykorzystywane wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych, nie należy ich traktować jako porady lekarskie. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek znaczących zmian w diecie.
Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.