Myprotein Polska
Autor i ekspert8 lat Ago
Jak zrobić frytki z batatów?
W cale nie musisz robić frytek na głębokim oleju! Proponujemy Ci zdrowszą wersję frytek do których użyjemy kuzyna Polskiego ziemniaka - robimy bataty z piekarnika! W tej wersji skórkę na batatach zostawiliśmy, lecz jeśli nie przypada Ci do gustu możesz je obrać. Nie masz jeszcze mąki amarantusowej? To nic - możesz ją zastąpić zwyklą mąka lub taką o bardziej pozytywnym indeksie glikemicznym.
Frytki sugerujemy jako pyszna porcja węglowodanów do Twojego posiłku. W tym przypadku użyliśmy ich do zdrowego obiadku do pracy i zaserwowaliśmy je z kurczakiem, szpinakiem oraz białkowymi wafelkami.
Składniki:
- 350g batatów
- Syrop Bezcukrowy Mysyrup o smaku klonowym
- 10g Mąki Amarantusowej
- Sól i Pieprz
Sposób Przygotowania
- Widelcem przekłój skórkę batatów i umieść w kuchence mikrofalowje na 4-6 minut aż staną się miękkie
- Wyciągniz z mikfrofalówki i pokrój na kawałki - grubsze lub chudsze w zależności od Twoich preferencji
- Ułóz na folii lub papierze do pieczenia
- Posyp mąką amarantusową i polej naszym syropem
- Szybko pomieszaj aby wszystkie frytki były dobrze pokryte mąką i syropem
- Piecz piesz 20-25 min w piekarniku o temperaturze 180c
Makro (przepis zawiera 2 porcje):
Kalorie: 187 Białko: 4g Tłuszcz: 5g Węglowodany: 38g Cukier: 7g
Smacznego!
Myprotein Polska
Autor i ekspert