Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Białkowe Onigiri

Białkowe Onigiri
Myprotein Polska
Autor i ekspert1 rok Ago
Wyświetl profil Myprotein Polska

Poręczne Onigiri wypełnione białkiem i węglowodanami niezbędnymi do naprawy mięśni.

Prawdopodobnie myślisz, że wyglądają tak imponująco, że nie mogą być łatwe do zrobienia... ale obiecuję, że są o wiele prostsze niż myślisz. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować posiłek, aby zaimponować kolegom, czy po prostu masz ochotę spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla Ciebie.

Białkowe Onigiri
Porcje Czas przygotowania Czas Pieczenia
6 30 30

Składniki

  • 250 g ryżu do sushi
  • 30 ml przyprawionego octu ryżowego
  • 3 arkusze nori, pocięte w szerokie paski
  • Garść prażonego czarnego i białego sezamu
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 100 g kawałków tuńczyka
  • 2 cebule dymki, przycięte, umyte i drobno pokrojone
  • 2 łyżki majonezu Kewpie (lub zwykłego majonezu)
  • 1 łyżka srirachy
  • Obfita szczypta soli i czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  • Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Delikatnie przełóż na płaską powierzchnię i rozłóż na płasko. Skrop ryż równomiernie octem ryżowym i pozostaw do ostygnięcia.
  • Następnie ugotuj jajka. Napełnij mały rondel wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj jajka i gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Odcedź i zanurz w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz jajka i odstaw na bok.
  • Odsącz tuńczyka i przełóż go do średniej wielkości miski. Dodaj jajka i rozgnieć je widelcem. Dodaj przyprawy i dymkę i dobrze wymieszaj, pozostawiając odrobinę tekstury.
  • Podziel ryż na 6 równych części. Rozłóż jedną część ryżu lekko zwilżonymi dłońmi i spłaszcz do grubości 0,5 cm. Możesz użyć folii spożywczej jako podstawy, ponieważ pozwala ona łatwiej uformować kształt onigiri.
  • Umieść łyżkę nadzienia z tuńczyka na środku i zawiń ryż wokół niego, tworząc trójkąt. Wygładź krawędzie, dociskając trójkąt ryżu, używając folii spożywczej, aby zachować jego kształt.
  • Aby podać, wciśnij jeden lub dwa boki na nasiona sezamu i owiń linię nori wokół dolnej części onigiri.
  • Zawiń każde onigiri osobno w folię spożywczą. Można je przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Informacje Odżywcze - Białkowe Onigiri

Wartości w porcji
Kalorie Węglowodany Białko Tłuszcz
239 35g 9g 7g

Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Przepisy

Orzechowo Karmelowy Szejk 

Ten orzechowo karmelowy szejk zawiera 37 g białka zapakowanego w jeden koktajl, pełen wszystkiego, czego organizm potrzebuje do regeneracji.

Przepisy

Czekoladowo-bananowe kieszonki

Dzięki gorącej roztopionej czekoladzie w środku, te kieszonki są zimowym rozgrzewaczem, na który czekałeś. Gotowe w mniej niż pół godziny.

Myprotein Polska
Autor i ekspert
Wyświetl profil Myprotein Polska
myprotein