To tajskie smażone danie z krewetkami doda pikanterii każdej kolacji.
Potrzebujesz dodać trochę pikanterii do swojego jadłospisu? Przepełniony niesamowitymi smakami i inspirowanymi kuchnią azjatycką, jest to idealny przepis, który rozgrzeje Cię od środka, zwłaszcza gdy wieczory stają się chłodniejsze. Twoje kubki smakowe będą mrowić, to na pewno.W kilku krokach możesz cieszyć się super chrupiącymi krewetkami duszonymi w pysznie kremowym, pikantnym majonezie sriracha. W połączeniu z chrupiącymi brokułami i sycącą porcją czarnego ryżu, jest to najwyższa satysfakcja w jednym prostym daniu. Smacznego.Porcja dla 4 osóbhttps://www.youtube.com/watch?v=CYRcwwzXDj0
Składniki
- 1 filiżanka czarnego ryżu
- 4 łyżki majonezu light
- 1/2 łyżeczki srirachy (dodaj więcej, jeśli lubisz pikantne rzeczy)
- 1/2 łyżki słodkiego sosu chili
- 50 g mąki kukurydzianej
- 10 g zwykłej mąki
- 40 ml wody gazowanej
- 120 g brokułów
- 180 g krewetek
- 1 dymka
- 1 czerwone chili, posiekane
Sposób przygotowania
- Najpierw ugotuj czarny ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle zajmuje to około 25 minut).
- W międzyczasie wymieszaj majonez, srirachę i słodki sos chili, aż do równomiernego połączenia. Odstaw na bok.
- W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i zwykłą mąkę, a następnie wlej wodę gazowaną, aby uzyskać ciasto. Odstaw na bok.
- Posiekaj brokuły i smaż na średnim ogniu. Gdy lekko zmiękną i przyrumienią się, zdejmij je z patelni.
- Obtocz krewetki w cieście i smaż na oleju na patelni na dużym ogniu, aż będą całkowicie ugotowane.
- Po usmażeniu dodaj krewetki do miski i obtoczyć w mieszance majonezu sriracha.
- Na koniec wyłóż na talerz. Ułóż na talerzu czarny ryż, dodaj podsmażone brokuły, a następnie krewetki w panierce. Posyp posiekaną dymką i chili, jeśli używasz, a następnie zabierz się do jedzenia.
Informacje Odżywcze - krewetki sriracha z czarnym ryżem
Wartości w porcji
Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
520 | 72g | 49g | 15g |
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:
Pistacjowy sernik białkowy
Oto jak zrobić prosty, 6-składnikowy pistacjowy sernik. Będziesz mógł w pełni rozkoszować się ulubionym smakiem lata przez cały rok. Nie pożałujesz.
Naleśniki proteinowe nadziewane masłem orzechowym
Naleśniki - kto ich nie kocha? Niall Kirkland przenosi wszystko na wyższy poziom dzięki temu niesamowitemu stosowi nadziewanych naleśników.
Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.