Chrupiące krewetki sriracha z czarnym ryżem

To tajskie smażone danie z krewetkami doda pikanterii każdej kolacji.
https://www.youtube.com/watch?v=CYRcwwzXDj0
Składniki
- 1 filiżanka czarnego ryżu
- 4 łyżki majonezu light
- 1/2 łyżeczki srirachy (dodaj więcej, jeśli lubisz pikantne rzeczy)
- 1/2 łyżki słodkiego sosu chili
- 50 g mąki kukurydzianej
- 10 g zwykłej mąki
- 40 ml wody gazowanej
- 120 g brokułów
- 180 g krewetek
- 1 dymka
- 1 czerwone chili, posiekane
Sposób przygotowania
- Najpierw ugotuj czarny ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle zajmuje to około 25 minut).
- W międzyczasie wymieszaj majonez, srirachę i słodki sos chili, aż do równomiernego połączenia. Odstaw na bok.
- W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i zwykłą mąkę, a następnie wlej wodę gazowaną, aby uzyskać ciasto. Odstaw na bok.
- Posiekaj brokuły i smaż na średnim ogniu. Gdy lekko zmiękną i przyrumienią się, zdejmij je z patelni.
- Obtocz krewetki w cieście i smaż na oleju na patelni na dużym ogniu, aż będą całkowicie ugotowane.
- Po usmażeniu dodaj krewetki do miski i obtoczyć w mieszance majonezu sriracha.
- Na koniec wyłóż na talerz. Ułóż na talerzu czarny ryż, dodaj podsmażone brokuły, a następnie krewetki w panierce. Posyp posiekaną dymką i chili, jeśli używasz, a następnie zabierz się do jedzenia.

Informacje Odżywcze - krewetki sriracha z czarnym ryżem
Wartości w porcji
Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
520 | 72g | 49g | 15g |
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Pistacjowy sernik białkowy
Oto jak zrobić prosty, 6-składnikowy pistacjowy sernik. Będziesz mógł w pełni rozkoszować się ulubionym smakiem lata przez cały rok. Nie pożałujesz.

Naleśniki proteinowe nadziewane masłem orzechowym
Naleśniki - kto ich nie kocha? Niall Kirkland przenosi wszystko na wyższy poziom dzięki temu niesamowitemu stosowi nadziewanych naleśników.

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.