Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Sernik z odżywką białkową | Ciesz się słodkością bez wyrzutów sumienia

Sernik z odżywką białkową | Ciesz się słodkością bez wyrzutów sumienia
Magdalena Pardela
Instruktor Fitness I Fizjoterapeuta7 lat Ago
Wyświetl profil Magdalena Pardela

Deser z odżywką białkową

Bez mąki, bez cukru, bez mleka – pyszny, fit czekoladowo-kokosowy serniczek z Chia

Chodzi za Tobą coś na słodko?

Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta nie musi być nudna i monotonna. Przełam stereotypy i dodaj do swojego menu słodki, a zarazem zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Poniżej prezentujemy Wam przepis na prosty i szybki białkowo-tłuszczowy serniczek, którego przygotowanie zajmuje jedyne 20 min.

SERNIK Z CHIA w odsłonie czekoladowo-kokosowej!

Sernik jest banalnie prosty do wykonania i każdy powinien dać sobie z nim radę.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

Białko: 11,8g

Tłuszcze: 15,2g

Węglowodany: 3,1g

Kalorie: ok. 200

FIT SERNIK - SKŁADNIKI

Część czekoladowa – 400g mleczka kokosowego – 150g mleka kokosowego – 60g Impact Whey Isolate MyProtein o smaku czekolada orzechowa – 10g organicznego kakao w proszku MyProtein – 2 łyżeczki agaru – 2 łyżki ksylitoluCzęść kokosowa z chia – 400g mleczka kokosowego – 100g mleka kokosowego – 40g organicznych nasion chia MyProtein – 2 łyżki ksylitolu MyProtein – 2 łyżeczki agaru – łyżka aromatu waniliowego

Dodatkowo – owoce

FIT SERNIK -  PRZYGOTOWANIE

✔️ W dwóch osobnych garnkach mieszamy składniki części czekoladowej i kokosowej pomijając agar. Na małym ogniu podgrzewamy dokładnie mieszając. Po zagotowaniu dodajemy agar rozpuszczony w małej ilości wody i gotujemy jeszcze przez 2 min. ✔️ Na spodzie formy wykładamy papier do pieczenia i wylewamy połowę części czekoladowej. Wstawiamy na około 5 minut do lodówki. Gdy spód lekko stężeje dodajemy cześć kokosową i wkładamy ponownie do lodówki tym razem na około 10 minut. Następnie wlewamy pozostałą cześć czekoladową i wstawiamy na 1,5-2h do lodówki. ✔️Owoce układamy na wierzchu sernika i całość przechowujemy w lodowce.

Serniczek rozchodzi się od razu i smakuje nawet tym, którzy nie rozumieją tego całego „bycia fit”.

Mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba. Bon appétit❗️

Magdalena Pardela
Instruktor Fitness I Fizjoterapeuta
Wyświetl profil Magdalena Pardela
Magdalena Pardela, Fizjoterapeutka i certyfikowany trener Pelvic Floor Safe – PFS® – trening bezpieczny dla kobiet. Dyplomowany Instruktor Rekreacji Ruchowej o specjalności Fitness, Kulturystyka oraz certyfikowany Instruktor Pilates. Właścicielka Ars Athletica - Centrum Treningu i Fizjoterapii w Krakowie (https://web.facebook.com/arsathleticakrakow/) oraz Szkoły Rodzenia Bambi (https://goo.gl/y37HzY) Specjalizuje się fizjoterapii uroginekologicznej, treningach dla kobiet oraz treningach funkcjonalnych, korygujących postawę lub pomagających przywrócić prawidłową motorykę po wszelkich kontuzjach i operacjach. Posiadana wiedza z zakresu anatomii i fizjologii, zdobyta podczas studiów na wydziale Rehabilitacji Ruchowej, sprawia, że szczególną uwagę zwraca na technikę wykonywanych ćwiczeń.W szkole rodzenia zajmuje się fizjoterapią oraz prowadzi liczne wykłady i ćwiczenia dla kobiet w ciąży i połogu. Doświadczenie zawodowe zdobywała poprzez liczne praktyki w prywatnych i państwowych placówkach na terenie całej Polski. Aktualnie ciągle się rozwija i czynnie bierze udział w wielu konferencjach naukowych i szkoleniach. Na co dzień pasjonatka zdrowego żywienia, kalisteniki, baletu oraz acroyogi. Więcej na temat Magadaleny możecie dowiedzieć się z jej social media: https://www.instagram.com/trenerka_pardelka/
myprotein