
Pierwotnie występujący w tropikalnych nizinach południo-zachodnich Indi (teraz dostępny w supermarkecie), Jackfruit lub Dżakrut cieszy się rosnącą popularnością wśród weganów, wegetarianów oraz semiwegetarianów ze względu na wyjątkową mięsną teksturę.
Miąższ dżakfruta jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi oraz błonnika - jest doskonały jako źródło wolno uwalnianej energii oraz przyczynia się do poprawy trawienia. Dodatkowo, owoce zawierają przyzwoite poziomy witaminy B6, a także całkiem przyzwoite poziomy witaminy C oraz potasu.
Niedojrzałe dżakfruty mogą być wykorzystywane w wielu posiłkach - ale ta grillowana “wieprzowina” to przepyszny substytut mięsa, który smakuje jak prawdziwy rarytas. W połączeniu z naszym Sosem BBQ Bez-cukru wraz z odżywczymi batatami oraz awokado, te Grillowane Dżakfruty to coś czego potrzebujesz w te zimne zimowe wieczory, aby zachować ciepło, ale również dobrze sprawdzą się na klasycznym grillu!

Składniki
1 łyżka 100% Oleju kokosowego
4 średniej wielkości bataty
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 x 400g puszka młodych zielonych dżakfrutów
150ml Sosu BBQ Bez-cukru
2 średnie awokado
Kilka liści kolendry
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 160°C z termoobiegiem.
Rozłóż bataty na blaszce do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym oraz dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Piecz przez 45 minut na środkowej półce.
W czasie, kiedy czekasz na bataty przygotuj dżakfruty. Odsącz młode dżakfuty, a następnie wyłóż miąższ z owoców na głęboką blaszkę do pieczenia. Dodaj połowę sosu BBQ Bez-Cukru i zamieszaj. Przykryj wszystko dokładnie folią aluminiową. Piecz na tej samej półce co bataty przez 40 minut.
W trakcie czekania przygotuj sos. Po prostu przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę i zetrzyj miąższ. Posiekaj liście kolendry.
Kiedy bataty i dżakfuty będą gotowe wyciągnij je z piekarnika. Wymieszaj resztę sosu BBQ Bez-cukru z dżakfrutami, a następnie przekrój bataty na pół.
Dodaj na wierzch dżakfruty BBQ, awokado i kolentre. Roślinna perfekcja.
Informacje odżywcze na Jednego faszerowanego batata:
Kcal: 436
Białko: 7g
Węglowodany: 74g
Tłuszcz: 15g

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.