Frytki z batatów są idealnym posiłkiem na lunch lub kolację, które z łatwością możesz podzielić na kilka zestawów pudełkowych i cieszyć się nimi również następnego dnia.
Ten bogaty w białko, niskotłuszczowy posiłek jest idealnie zbilansowanym źródłem białka oraz węglowodanów złożonych dla szybszej regeneracji po treningu.
Porcje: 3-4
Rodzaj posiłku Wysokobiałkowy, niskotłuszczowy posiłek
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 40 minut
Całkowity czas przygotowywania: 45 minut
Składniki:
- 4 duże bataty
- ½ łyżeczki soli morskiej i czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 500g mielonej wołowiny z dodatkiem chudego mięsa
- 1 kostki wołowiny
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 400g pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 100g białkowego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
Metoda:
- Potnij bataty na frytki i umieść na blaszce do pieczenia. Posyp szczyptą pieprzu i soli, dodaj łyżeczkę oleju kokosowego. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 190°C i piecz przez 30 minut lub do uzyskania złotego, chrupiącego i gotowego dania.
- Podczas gdy frytki są w piekarniku, wstaw duży garnek na średni ogień, dodaj olej kokosowy wraz z posiekaną cebulą. Delikatnie podsmażaj przez 5 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dodaj wołowinę i rozdrabniaj drewnianą łyżką na małe kawałki. Smaż do zarumienienia przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po zarumienieniu i usmażeniu, dodaj chilli, kminek i wędzoną paprykę. Smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj puszkę pokrojonych pomidorów, szklankę wody oraz kostkę bulionu wołowego, wymieszaj wszystko razem, a następnie przykryj pokrywką i gotuj na małym lub średnim ogniu przez 30 minut.
- Aby podać, połóż na talerzu frytki, posyp je chilli i dodaj białkowy ser o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Informacje żywieniowe na porcję (na podstawie 3 porcji):
- Kalorie: 521
- Białko: 40g
- Węglowodany: 65g
- Tłuszcz: 13g
Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.