PRZEPISY
Jesienna sałatka z dynią piżmową i jarmużem


Składniki
- 1 pasternak
- Odrobina oliwy z oliwek
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 90 g jarmużu kędzierzawego
- 2 łyżeczki pestek dyni
- 1 mała dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę
- 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
- 30 g sera stilton (lub feta, jeśli wolisz)
- 1 łyżka nasion granatu
- 1 łyżka sosu żurawinowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1/2 łyżeczki białego miso
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180C (160C z termoobiegiem) i wyjmij 2 blachy do pieczenia.
- Obierz pasternak w cienkie paski, osusz kawałkiem ręcznika kuchennego, a następnie skrop oliwą z oliwek i posyp świeżym tymiankiem.
- Ułóż obrany pasternak w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut, często obracając, aż będzie równomiernie złoty. Dopraw solą, a następnie umieść na ręczniku kuchennym do ostygnięcia.
- Następnie oderwij liście jarmużu od łodyg i ułóż na drugiej blasze do pieczenia. Posyp pestkami dyni, posól i skrop odrobiną oliwy z oliwek.
- Piecz jarmuż w piekarniku przez 5-10 minut, aż zmięknie, ale nie będzie chrupiący. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Umieść dynię piżmową i czerwoną cebulę pokrojone w kostkę na blasze do pieczenia wraz ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dopraw oliwą z oliwek, solą, pieprzem i pozostałymi gałązkami tymianku.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (200 stopni z termoobiegiem) i piecz przez 15-20 minut. Po upieczeniu usuń tymianek i ząbki czosnku.
- Wymieszaj składniki sosu winegret w małej miseczce i zacznij przygotowywać sałatkę. Zacznij od jarmużu, następnie dodaj pieczoną dynię piżmową i cebulę, pokruszony ser stilton i pestki granatu. Skrop dressingiem i posyp chipsami z pasternaku.
- Delektuj się sam lub podziel się z przyjaciółmi.
Informacje Odżywcze - Jesienna sałatka
Wartości w porcji
Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
339 | 52g | 14g | 10g |
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Pikantne wrapy z wołowiną po koreańsku
Te pikantne koreańskie wrapy z wołowiną spełniają wszystkie wymagania najbardziej wymagających sportowych smakoszy, zapewniając im 70 g białka w porcji.
09/09/2023 Do: Lauren Dawes

Wysokobiałkowe lody z twarogu
Kto by pomyślał, że tak pobłażliwie smakujące lody mogą dostarczyć 29 g białka przy zaledwie 225 kaloriach na porcję. Piękne, prawda?
08/29/2023 Do: Lauren Dawes

Myprotein Polska Autor i ekspert