Monica Green
Autor i ekspert10 miesiąc Ago
Bogaty, roślinny smak w każdym kęsie.
Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, weganinem, czy po prostu jesteś elastyczny, te przepyszne bezmięsne klopsiki wprowadzą Cię w klimat niedzielnego obiadu. Dodaj je do parującego talerza spaghetti i polej ulubionym sosem bolońskim lub użyj do stworzenia wymarzonej wegetariańskiej przekąski.
Odżywcze bezmięsne klopsiki
Porcje | Czas przygotowania | Czas Pieczenia |
30 klopsików | 20 | 40 |
Składniki
- 200 g suszonej soczewicy
- 1 duża żółta cebula
- 350 g mieszanki grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 150 g orzechów włoskich
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zmieszanego z 4 łyżkami wody)
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki świeżej pietruszki (drobno posiekanej)
- 1 łyżka szałwii
- 1 łyżka włoskich ziół
- Szczypta soli i pieprzu
- 1 puszka fasoli cannellini (odsączonej i opłukanej)
- Kilka kropel niskokalorycznego sprayu do gotowania
Sposób przygotowania
- Aby uzyskać najlepsze rezultaty, namocz soczewicę poprzedniej nocy. W dniu gotowania opłucz, odsącz i gotuj do miękkości przez około 20 minut.
- Przygotuj wszystkie warzywa - obierz i pokrój cebulę w kostkę, umyj i pokrój grzyby na małe kawałki oraz zmiażdż czosnek.
- Z grubsza posiekaj orzechy włoskie, aby były podobnej wielkości co kawałki warzyw.
- Wymieszaj zmielone siemię lniane z wodą w małej misce i odstaw do zgęstnienia - posłuży to do związania mieszanki.
- Na dużej suchej patelni dodaj posiekane orzechy włoskie i praż je na sucho przez kilka minut, aby odblokować smak i sprawić, że będą bardziej chrupiące. Następnie przenieś je do miski i pozwól im ostygnąć.
- Na tej samej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż się skarmelizuje. Nie spiesz się i pozwól cebuli stopniowo uwalniać swoją słodycz - gotuj na małym ogniu, aby uzyskać najlepszy smak.
- Gdy cebula będzie miękka i nabierze ciemnobrązowego koloru, dodaj grzyby. Gotuj do miękkości i aromatu, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj z ugotowaną soczewicą.
- Gdy cebula będzie miękka i nabierze ciemnobrązowego koloru, dodaj grzyby. Gotuj do miękkości i aromatu, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i dobrze wymieszaj.
- Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj z masy kulkę, mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. Umieść na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zrób to samo z resztą masy.
- Jeśli chcesz zamrozić kilka kulek do łatwych posiłków w ciągu tygodnia, ułóż je na tacy, nie dotykając się nawzajem, zamroź, a następnie przenieś do pojemnika do przechowywania. Przed pieczeniem należy dokładnie rozmrozić.
Informacje Odżywcze - Bezmięsne klopsiki
Wartości w porcji
Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
416 | 27g | 16g | 26g |
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:
Przepisy
Jednoblaszkowe wrapy z halloumi
Kolorowe warzywa I skwierczące halloumi nadadzą barw Twojemu dniu.Więc następnym razem, gdy zabraknie ci inspiracji na kolację, wypróbuj ten prosty przepis.
10 miesiąc AgoPrzez Emily Wilcock
Przepisy
Kojący koktajl z kurkumy
Uzupełnij makro- i mikroelementy dzięki kojącemu koktajlowi z kurkumy. Koktajl ten zawiera 21 g białka i jest wzbogacony korzeniem kurkumy.
11 miesiąc AgoPrzez Monica Green
Monica Green
Autor i ekspert