
Bogaty, roślinny smak w każdym kęsie.
Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, weganinem, czy po prostu jesteś elastyczny, te przepyszne bezmięsne klopsiki wprowadzą Cię w klimat niedzielnego obiadu. Dodaj je do parującego talerza spaghetti i polej ulubionym sosem bolońskim lub użyj do stworzenia wymarzonej wegetariańskiej przekąski.

Odżywcze bezmięsne klopsiki
Porcje | Czas przygotowania | Czas Pieczenia |
30 klopsików | 20 | 40 |
Składniki
200 g suszonej soczewicy
1 duża żółta cebula
350 g mieszanki grzybów
2 ząbki czosnku
150 g orzechów włoskich
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zmieszanego z 4 łyżkami wody)
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki świeżej pietruszki (drobno posiekanej)
1 łyżka szałwii
1 łyżka włoskich ziół
Szczypta soli i pieprzu
1 puszka fasoli cannellini (odsączonej i opłukanej)
Kilka kropel niskokalorycznego sprayu do gotowania
Sposób przygotowania
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, namocz soczewicę poprzedniej nocy. W dniu gotowania opłucz, odsącz i gotuj do miękkości przez około 20 minut.
Przygotuj wszystkie warzywa - obierz i pokrój cebulę w kostkę, umyj i pokrój grzyby na małe kawałki oraz zmiażdż czosnek.
Z grubsza posiekaj orzechy włoskie, aby były podobnej wielkości co kawałki warzyw.
Wymieszaj zmielone siemię lniane z wodą w małej misce i odstaw do zgęstnienia - posłuży to do związania mieszanki.
Na dużej suchej patelni dodaj posiekane orzechy włoskie i praż je na sucho przez kilka minut, aby odblokować smak i sprawić, że będą bardziej chrupiące. Następnie przenieś je do miski i pozwól im ostygnąć.
Na tej samej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż się skarmelizuje. Nie spiesz się i pozwól cebuli stopniowo uwalniać swoją słodycz - gotuj na małym ogniu, aby uzyskać najlepszy smak.
Gdy cebula będzie miękka i nabierze ciemnobrązowego koloru, dodaj grzyby. Gotuj do miękkości i aromatu, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj z ugotowaną soczewicą.
Gdy cebula będzie miękka i nabierze ciemnobrązowego koloru, dodaj grzyby. Gotuj do miękkości i aromatu, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i dobrze wymieszaj.
Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj z masy kulkę, mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. Umieść na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zrób to samo z resztą masy.
Jeśli chcesz zamrozić kilka kulek do łatwych posiłków w ciągu tygodnia, ułóż je na tacy, nie dotykając się nawzajem, zamroź, a następnie przenieś do pojemnika do przechowywania. Przed pieczeniem należy dokładnie rozmrozić.
Informacje Odżywcze - Bezmięsne klopsiki
Wartości w porcji
Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
416 | 27g | 16g | 26g |
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Jednoblaszkowe wrapy z halloumi
Kolorowe warzywa I skwierczące halloumi nadadzą barw Twojemu dniu.Więc następnym razem, gdy zabraknie ci inspiracji na kolację, wypróbuj ten prosty przepis.

Kojący koktajl z kurkumy
Uzupełnij makro- i mikroelementy dzięki kojącemu koktajlowi z kurkumy. Koktajl ten zawiera 21 g białka i jest wzbogacony korzeniem kurkumy.
