
Zrób miejsce na te wrapy z wołowiną w swoim jadłospisie.
Masz wrażenie, że ciągle jesz te same 5 posiłków? Łatwo jest utknąć w rutynie, jeśli chodzi o obiad w środku tygodnia. W niektóre dni po prostu nie masz energii, aby wymyślić coś nowego.
Czegoś takiego jak ten przepis na kreatywną inspirację? Te pikantne koreańskie wrapy z wołowiną spełniają wszystkie wymagania. Zawierają aż 70 g białka na porcję, dzięki czemu w bardzo satysfakcjonujący sposób pomagają osiągnąć założone cele makro. Dodatkowo, kuszące smaki imbirowej, czosnkowej marynaty z wyjątkowo pikantnym majonezem gochujang sprawiają, że jest to naprawdę wyjątkowe danie. Zafunduj sobie coś nieco innego.

Na 2 wrapy
Składniki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki imbiru (mielonego)
1/2 łyżeczki czosnku (mielonego)
200 g chudej wołowiny
1 łyżeczka gochujang
8 łyżek niskotłuszczowego majonezu
1/2 białej cebuli
2 dymki
1 marchewka
1/4 sałaty lodowej
100 g zwykłej mąki
100 g niskotłuszczowego jogurtu
Sposób przygotowania
Przygotuj marynatę, dodając sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek do miski i mieszając do równomiernego połączenia. Odstaw na bok.
Pokrój wołowinę w cienkie paski, a następnie dodaj do miski z marynatą. Przykryj i odstaw do marynowania na co najmniej 2 godziny.
W międzyczasie wymieszaj gochujang z majonezem, aby równomiernie połączył się w pikantną mieszankę. Odstaw na bok.
Przygotuj warzywa, drobno krojąc białą cebulę, dymkę i marchewkę. Cienko pokrój sałatę lodową.
Wymieszaj jogurt z mąką i mieszaj przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na okrągły kształt i smaż na gorącej, suchej patelni, aż zarumieni się z jednej strony, a następnie obróć i smaż drugą stronę na złoty kolor.
Na rozgrzanej patelni lub w woku smaż paski marynowanej wołowiny, aż zaczną nabierać koloru, a następnie dodaj warzywa. Smaż przez kilka minut, aż wołowina i warzywa będą ugotowane (marchewka powinna być jeszcze chrupiąca).
Rozłóż na talerzach i polej dużą ilością majonezu gochujang. Następnie przygotuj się na kęs czegoś naprawdę wyjątkowego.
Informacje Odżywcze - Wrapy z wołowiną
Wartości w porcji
Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
750 | 105g | 70g | 30g |
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Wysokobiałkowa miska Acai
Nie ma wątpliwości, że każda miska acai wygląda niesamowicie. Żywy fi0letowy kolor, idealnie ułożone owoce i mnóstwo masła orzechowego.

Odświeżająca Sałatka z arbuza i fety
Ta odświeżająca sałatka z arbuza i fety, to idealne rozwiązanie na letnie posiłki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowita w smaku.

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.