Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Pikantne wrapy z wołowiną po koreańsku 

Pikantne wrapy z wołowiną po koreańsku 
Lauren Dawes
Pisarz i redaktor1 rok Ago
Wyświetl profil Lauren Dawes

Zrób miejsce na te wrapy z wołowiną w swoim jadłospisie.

Masz wrażenie, że ciągle jesz te same 5 posiłków? Łatwo jest utknąć w rutynie, jeśli chodzi o obiad w środku tygodnia. W niektóre dni po prostu nie masz energii, aby wymyślić coś nowego.

Czegoś takiego jak ten przepis na kreatywną inspirację? Te pikantne koreańskie wrapy z wołowiną spełniają wszystkie wymagania. Zawierają aż 70 g białka na porcję, dzięki czemu w bardzo satysfakcjonujący sposób pomagają osiągnąć założone cele makro. Dodatkowo, kuszące smaki imbirowej, czosnkowej marynaty z wyjątkowo pikantnym majonezem gochujang sprawiają, że jest to naprawdę wyjątkowe danie. Zafunduj sobie coś nieco innego.

wrapy z wołowiną

Na 2 wrapy

Składniki

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 1/2 łyżeczki imbiru (mielonego)

  • 1/2 łyżeczki czosnku (mielonego)

  • 200 g chudej wołowiny

  • 1 łyżeczka gochujang

  • 8 łyżek niskotłuszczowego majonezu

  • 1/2 białej cebuli

  • 2 dymki

  • 1 marchewka

  • 1/4 sałaty lodowej

  • 100 g zwykłej mąki

  • 100 g niskotłuszczowego jogurtu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę, dodając sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek do miski i mieszając do równomiernego połączenia. Odstaw na bok.

  2. Pokrój wołowinę w cienkie paski, a następnie dodaj do miski z marynatą. Przykryj i odstaw do marynowania na co najmniej 2 godziny.  

  3. W międzyczasie wymieszaj gochujang z majonezem, aby równomiernie połączył się w pikantną mieszankę. Odstaw na bok.   

  4. Przygotuj warzywa, drobno krojąc białą cebulę, dymkę i marchewkę. Cienko pokrój sałatę lodową.  

  5. Wymieszaj jogurt z mąką i mieszaj przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.  

  6. Rozwałkuj ciasto na okrągły kształt i smaż na gorącej, suchej patelni, aż zarumieni się z jednej strony, a następnie obróć i smaż drugą stronę na złoty kolor.  

  7. Na rozgrzanej patelni lub w woku smaż paski marynowanej wołowiny, aż zaczną nabierać koloru, a następnie dodaj warzywa. Smaż przez kilka minut, aż wołowina i warzywa będą ugotowane (marchewka powinna być jeszcze chrupiąca).  

  8. Rozłóż na talerzach i polej dużą ilością majonezu gochujang. Następnie przygotuj się na kęs czegoś naprawdę wyjątkowego.

Informacje Odżywcze - Wrapy z wołowiną

Wartości w porcji
Kalorie Węglowodany Białko Tłuszcz
750 105g 70g 30g

Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Przepisy

Wysokobiałkowa miska Acai

Nie ma wątpliwości, że każda miska acai wygląda niesamowicie. Żywy fi0letowy kolor, idealnie ułożone owoce i mnóstwo masła orzechowego.

Przepisy

Odświeżająca Sałatka z arbuza i fety 

Ta odświeżająca sałatka z arbuza i fety, to idealne rozwiązanie na letnie posiłki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowita w smaku.

Lauren Dawes
Pisarz i redaktor
Wyświetl profil Lauren Dawes

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.

myprotein