Ten pomysł na przepyszną “oszukaną” pizza pochodzi od @healthy_floflo i jest jednym z tych przepisów. Kto by pomyślał, że możesz zrobić własne spody do pizzy używając zaledwie 3 prostych składników, a następnie przygotować je dosłownie w 5 minut?
Używając tylko mąki, soli i jogurtu greckiego 0% do ciasta, Flo udowadnia, że włączenie pizzy do tygodniowego planu posiłków jest całkowicie możliwe bez martwienia się o wpasowanie jej w makro. Nie wspominając już o imponujących 24 g białka na spód, co jest całkiem niezłym wynikiem, jak na klasyczny “oszukany” posiłek, prawda?Wyrabianie ciasta od zera nie jest takie straszne, jak się wydaje - Sposób flo oznacza brak potrzeby czekania, brak drożdży, a nawet piekarnika! Podsumowując, minimalny kłopot, z maksymalną nagrodą. Dodatki to punkt, w którym naprawdę możesz zaszaleć i zrobić wszystko po swojemu. Zacznij od prostego (ale nie przebicia) połączenia bogatego sosu pomidorowego z roztopioną mozzarellą i dalej działaj po swojemu. Flo używa słodkiej kukurydzy, plasterków pepperoni i trochę rozdrobnionej piersi z kurczaka, ale tak naprawdę możliwości są nieograniczone. Poza ananasem oczywiście. W tym momencie rysujemy nieprzekraczalną granicę.Na 1 porcjęhttps://www.youtube.com/watch?v=jH5YObMaeAU
Składniki
- 100 g mąki samorosnącej (red. w Polsce, taka mąka może być ciężko dostępna, można ją natomiast przygotować w prosty sposób: 500 g mąki typ 450 + 3 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g jogurtu greckiego 0%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 25 g sera mozzarella
- 1 łyżki słodkiej kukurydzy
- 6 plasterki pepperoni
- Rozdrobniony gotowany kurczak
Sposób przygotowania
- Najpierw dodaj mąkę, sól, jogurt grecki do miski i ugniataj rękami, aż uzyskasz gładkie, dobrze połączone ciasto na pizze.
- Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blacie posypanym wcześniej mąką, aby ciasto nie przywierało. Jeśli nie masz wałka do ciasta, możesz spróbować ostrożnie rozwałkować je kubkiem lub szklanką lub po prostu spłaszczyć rękoma.
- Gdy będziesz miał okrągły spód pizzy, przenieś go do beztłuszczowej frytkownicy i piecz przez 5 minut w 200C.
- Następnie obróć pizzę i piecz na drugiej stronie przez kolejne 3 minuty.
- W międzyczasie przygotuj swój sos pomidorowy. Dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli i odrobinę oleju do małej miski i wymieszaj. Flo mówi, że użycie koncentratu pomidorowego działa lepiej od sosu pomidorowego lub passaty, ponieważ mogą one sprawić, że pizza będzie rozmoczona. Dodatkowo przecier ma bogatszy smak.
- Gdy spód do pizzy będzie gotowy, równomiernie rozsmaruj na nim sos pomidorowy.
- Posyp startym serem mozzarella, następnie ostrożnie włóż z powrotem do frytkownicy i smaż przez kolejne 2 minuty. Wynik? Idealnie chrupiąca pizza z cudownie roztopionym serem.
- Chcesz to zrobić po swojemu? Nic prostszego. Po prostu dodaj dowolne dodatki do ostatniego kroku z serem. Flo sięgnęła po kukurydze, plastry pepperoni i posiekanego gotowanego kurczaka.
Smoothie | Wypróbuj przepis od Marino Katsouris
Dlaczego nie odstawić raz na jakiś czas twojego ulubionego przepisu na smoothie i zamienić go na przepis od Marino Katsouris. Warto spróbować!
5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań
Nie bez powodu ludzie mówią, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Sprawdź nasze 5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań
Informacje Odżywcze - Pizza z Frytkownicy
Wartości w porcji
kalorie | 404 |
---|---|
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 2g |
Całkowita Zawartość Węglowodanów | 70g |
Białko | 24g |
Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.