Myprotein Polska
Autor i ekspert7 lat Ago
Jajka gotowane na miękko z żołnierzykami
Jajka są tradycyjnym gościem na Wielkanocnym śniadaniu. W tym artykule poznacie nowy przepis na jajka i żołnierzy, które staną się obowiązkowym punktem w waszym menu. Jajka przepiórcze, gęsi i kaczki są uważane za przysmak na całym świecie i szczycą się bogatymi, smacznymi żółtkami. Doskonale uzupełnionymi przez słodkie i słone żołnierzyki będą świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.Składniki
Jajka:
- Jaja kacze
- Jaja gęsi Przepiórek
Żołnierski:
- 2 plasterki chleba żytniego
- 2 łyżki stołowe Myprotein Masło orzechowe
- Paluszki ze szparagów
- 2 plasterki prosciutto
- 1 awokado (tylko tylko dojrzałe)
- 1 słodki ziemniak
- 1 łyżka zielonego pesto
- Posypać Myprotein Omega Seed Mix 1 łyżka
- Kakonpureka białkowa (stopiona)
- Słodka sól morska
- Zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Awokado można po prostu pokroić w plastry i podawać z niewielką ilością soli morskiej.
- Szparagi pieczemy z porcją oleju kokosowego na grillu w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut, następnie owijamy w prosciutto.
- Słodkie ziemniaki, obrać i pokroić w kształty klinowe, posypać trochę olejem kokosowym i solą. Piec na tacy przez 15-20 minut
- Jaja gotować na wrzątku. Gęsie jaja wymagają 8-9 minut, jaja kaczki 4 minuty, a przepiórcze jaja tylko 1 minutę!
- Żołnierzyki robimy krojąc chleb żytni w plasterki, następnie rozkładamy masło orzechowe na części żołnierzy oraz pesto na pozostałych.
- Wrzucić żołnierzy do bogatych i jedwabistych żółtek jajka.
Smacznego!
Myprotein Polska
Autor i ekspert