
Jajka gotowane na miękko z żołnierzykami
Jajka są tradycyjnym gościem na Wielkanocnym śniadaniu. W tym artykule poznacie nowy przepis na jajka i żołnierzy, które staną się obowiązkowym punktem w waszym menu.
Jajka przepiórcze, gęsi i kaczki są uważane za przysmak na całym świecie i szczycą się bogatymi, smacznymi żółtkami. Doskonale uzupełnionymi przez słodkie i słone żołnierzyki będą świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.
Składniki
Jajka:
Jaja kacze
Jaja gęsi Przepiórek
Żołnierski:
2 plasterki chleba żytniego
2 łyżki stołowe Myprotein Masło orzechowe
Paluszki ze szparagów
2 plasterki prosciutto
1 awokado (tylko tylko dojrzałe)
1 słodki ziemniak
1 łyżka zielonego pesto
Posypać Myprotein Omega Seed Mix 1 łyżka
Kakonpureka białkowa (stopiona)
Słodka sól morska
Zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Awokado można po prostu pokroić w plastry i podawać z niewielką ilością soli morskiej.
Szparagi pieczemy z porcją oleju kokosowego na grillu w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut, następnie owijamy w prosciutto.
Słodkie ziemniaki, obrać i pokroić w kształty klinowe, posypać trochę olejem kokosowym i solą. Piec na tacy przez 15-20 minut
Jaja gotować na wrzątku. Gęsie jaja wymagają 8-9 minut, jaja kaczki 4 minuty, a przepiórcze jaja tylko 1 minutę!
Żołnierzyki robimy krojąc chleb żytni w plasterki, następnie rozkładamy masło orzechowe na części żołnierzy oraz pesto na pozostałych.
Wrzucić żołnierzy do bogatych i jedwabistych żółtek jajka.
Smacznego!
