Jedynym minusem jest to, ile czasu zajmuje przygotowanie. Cóż, nasza szefowa kuchni @healthy_floflo ma kilka asów w rękawie, które pomogą wszystko uprościć bez poświęcania smaku.
Zapomnij o kłopotach z przygotowaniem sosu beszamelowego od podstaw. Zamiast tego Flo łączy twaróg, parmezan i trochę przypraw, aby uzyskać znacznie szybszą alternatywę, która zawiera również prawdziwy zastrzyk białka. Podwójna wygrana.A kiedy pożerasz te bogate, kremowe warstwy dobroci i tak szybko zapomnisz o czasie przygotowania. To najlepszy weekendowy posiłek, którym możesz delektować się z rodziną i przyjaciółmi lub poporcjować na cały tydzień. Buon appetito.Porcje 4Składniki
- 500 g chudego mięsa wołowego (5% tłuszczu)
- 1 marchew (pokrojona w kostkę)
- 1 łodyga selera (pokrojona w kostkę)
- ½ cebuli (pokrojonej w kostkę)
- 1 puszta sosu pomidorowego (passata lub drobno posiekane pomidory)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 300 g twarogu
- 30 g parmezanu (tartego)
- 1 łyżeczka włoskich ziół
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu (diced)
- 6 arkuszy makaronu na lasagne
- 70 g mozzarelli (tartej)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Podsmaż mięso mielone na patelni z odrobiną niskokalorycznego sprayu do smażenia, aż całkowicie zbrązowieje i nie pozostaną żadne różowe kawałki. Odcedź nadmiar płynu, zdejmij z patelni i odstaw.
- W międzyczasie dodaj dodaj twaróg, parmezan i połowę przypraw do małej miski lub pojemnika. Użyj blendera ręcznego, aby zmiksować do uzyskania gładkości i połączenia wszystkich składników. Odstaw na bok. Rozpyl trochę więcej niskokalorycznego sprayu na patelnii i dodaj cebulę, marchewkę i seler. Gotuj przez 3-5 minut, aż zmiękną.
- Dodaj podsmażone mięso mielone wołowe i pozostałą połowę przypraw, a następnie całą puszkę sosu pomidorowego. Jeśli używasz pokrojonych pomidorów, rozdrobnij je tylną częścią łyżki.
- Gotuj przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje i składniki wchłoną wszystkie smaki.
- Teraz zacznij budować swoją lasagne. Przenieś jedną trzecią mieszanki z mięsem na dno naczynia żaroodpornego, a następnie połóż na wierzchu 2 płaty makaronu lasagne. Dodaj na to kolejną warstwę mięsa, razem z połową sosu z białego sera. Na koniec dodaj kolejne 2 arkusze lasagne, a następnie powtórz ten sam proces jeszcze raz, aby wykorzystać pozostałe sosy.
- Posyp warstwą startego sera mozzarella, przykryj folią i piecz przez 25-30 minut (na ostatnie 5 minut zdejmij folie).
- Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na około 5 minut przed podaniem. Następnie, zanurz swoje zęby w lasagne!
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:
Ciasto Francuskie z Bekonem i Serem
Masz ochotę na przekąskę, która będzie strzałem w dziesiątkę i szybko ja przygotujesz? Mamy dla Ciebie ten niesamowity przepis na zakręcone ciasto.
Curry z Kurczaka w 4 Krokach | Prosto i Smacznie
Ten łatwy w przygotowaniu przepis na przepyszne curry z kurczakiem od @fitfoodiefeed będzie strzałem w dziesiątkę po długim dniu w pracy.
Informacje Odżywcze - Lasagne
Wartości w porcji
Kalorie | Tłuszcz | Węglowodany | Białko |
447 | 9g | 35g | 55g |
Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.