
Przepis na proteinowe kulki | Bomby z brownie o smaku masła orzechowego
Szukasz przepisana na nowe kulki białkowe? Nie żyłeś naprawdę, jeżeli jeszcze nie spróbowałeś naszych bomb z Brownie o smaku masła orzechowego.

Nie zapomnij sprawdzić innych naszych przepysznych dietetycznych przepisów.
Ilość: 12-14 sztuk
Składniki
150g Mieszanki na proteinowe brownie
50g Oleju kokosowego (rozpuszczonego)
170g chudego jogurtu greckiego
1 jajko
45ml mleka
Nadzienie:
120g Masła orzechowego
- 2-3 miarki odżywki białkowej (my dodaliśmy o smaku solonego karmelu)
Polewa:
70g Kakao w proszku
70g Oleju kokosowego
Jeżeli decydujesz się na słodzik: wypróbuj Cukier kokosowy lub Ksylitol (dodaj tyle, ile lubisz)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 190°C lub 170°C z włączonym termo obiegiem.
Wymieszaj mieszankę na białkowe Brownie z rozpuszczonym olejem kokosowym, jogurtem greckim, jajkiem i mlekiem.
Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Masę rozprowadź na blaszce o średniej wysokości lub tacce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną oleju kokosowego.
Piecz przez 16-18 minut, następnie wyjmij do ostygnięcia. Pozostaw na kilka minut na blaszce, a następnie wyjmij na raszki do pełnego wystygnięcia.
W trakcie pieczenia dobrze wymieszaj masło orzechowe z odżywką białkową w missce i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
Wyjmij mieszankę z zamrażalnika i za pomocą łyżeczki zrób malutkie kuleczki o średnicy około 3 cm. Używaj rąk, aby zrobić każdą kuleczkę. Umieść je na tacce i ponownie włóż do zamrażalnika na 15 minut.
Kiedy brownie ostygnie użyj wałka do ciasta, aby rozwałkować je na jak najcieńsze. Następnie pokrój je na kwadraty 10x10cm.
Wyjmij kuleczki z masła orzechowego z zamrażalnika i każdą przykryj kwadratem z brownie i uformuj z nich kulki.
Aby zrobić polewę, wymieszaj roztopiony olej kokosowy z kakao i słodzikiem na gładką, kremową masę. Używając widelca przetocz każdą kuleczkę w polewie, a następnie rozłóż na tacce i schowaj do lodówki na 30 min. Kuleczki przechowuj zamknięte w jakimś pojemniczku, nie dłużej niż 5 dni.
Fajny przepis? Sprawdź więcej przepysznych dietetycznych przepisów.
Makro na bombę z brownie
Przepis na proteinowe kulki | Bomby z brownie o smaku masła orzechowego
Wartości odżywcze
Wartości na porcję
Kalorie | 119kcal | 63 kalorie pochodzące z tłuszczu |
% Dziennego spożycia * | ||
Tłuszcz | 7g | 11% |
Węglowodany | 6g | 2% |
Białko | 9g | 18% |
* Procent Dziennego spożycia oparty jest o dietę 2000 kcal.
