To danie jest idealnym wysokoproteinowym posiłkiem dla dwojga by podzielić się nim w walentynki, nie wspominając o tym, że ma niską zawartość węglowodanów! Nowa odsłona klasycznych klopsików z zakochanego kundla wykorzystująca makaron Myspaghetti konjac, który zawiera tylko 7 kalorii w porcji z dodatkiem pysznego tajskiego sosu curry. Przepis ten jest idealny dla każdego kto dba o dzienne spożycie białka i chce aby spożycie węglowodanów było niskie
Składniki
Na sos:
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
½ korzenia imbiru (startego)
1 łyżka Tajskiej pasty z czerwonego curry
200 ml mleka kokosowego niskotłuszczowego
2 łyżki Masła z orzechów nerkowca Myprotein
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Na klopsiki:
200g Chudego mielonego mięsa wieprzowego (lub dowolne mięso mielone)
1 Duże Żółtko
1 kromka czerstwego chleba - pokruszona
1 zielone chilli (drobno posiekane)
Makaron:
2 x 200g Myspaghetti Konjac Pasta
Sposób przygotowania
Krok 1: Klopsiki
#1 Zmieszaj mięso, żółtko, kawałki chleba i chilli w misce a następnie uformuj 12 klopsików
#2 Rozgrzej dużą patelnię przesmarowaną olejem i smaż klopsiki przez około 10 minut aż się zarumienią.
Krok 2: Sos
#1 Podczas gdy klopsiki się smażą zmieszaj czosnek i imbir a następnie podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut lub do czas aż zaczną się rumienić
#2 Następnie dodaj czerwoną pastę curry i mieszaj przez minutę
#3 Gotuj na dużym ogniu, dodaj mleko kokosowe i Masło z orzechów nerkowca Myprotein i od czasu do czasu mieszaj. Gotuj przez 5 minut.
#4 Następnie wrzuć klopsiki do sosu, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj przez następne 10 minut
#5 Podczas gdy mięso i sos się gotują ugotuj makaron Myspaghetti – wylej płyn, wypłucz go pod zimną wodą i podgrzewaj przez 1 minutę w kuchence mikrofalowej lub 2-3 minut na patelni
#6 Posyp pokrojoną cebulką dymką i możesz podawać!
MAKROSKŁADNIKI W SPAGHETTI
Kalorie: 416 Białko: 25.5 g Tłuszcz: 27.5 g Węglowodany: 18 g