Lauren Dawes
Pisarz i redaktor5 lat Ago
Nie możesz się już doczekać tego szczególnego dnia, kiedy w końcu będziesz mógł nacieszyć swoje podniebienie smakiem duszonego indyka z żurawiną?Ten pyszny świąteczny burger jest świetną rozgrzewką przed głównym wydarzeniem Bożego Narodzenia. Zrobienie własnego mięsa z chudego mielonego indyka jest świetnym sposobem, aby wiedzieć co dokładnie znajduje się w Twoim burgerze i móc się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia, a dodatkowo możesz je przyprawić dokładnie tak jak lubisz.A pyszny karmelizowany smak cebuli i sosu żurawinowego według przepisu Nialla jest naprawdę wyjątkowy.Przepis na 4 porcje:
Składniki:
- 2 łyżki 100% Oleju kokosowego
- 500g chudego mielonego indyka
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekanego)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 4 plastry sera cheddar
- 4 bułki brioche
- 1 pomidor (w plasterkach)
- Garść sałaty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula (cienko pokrojona)
- 2 łyżki sosu żurawinowego
- 400 g słodkich ziemniaków (obranych i pokrojonych na frytki)
- 250g pasternaku (obranego i pokrojonego na frytki)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 400 ° F.
- Rozłóż chipsy ze słodkich ziemniaków i pasternaku na blaszce do pieczenia, polej łyżką oleju kokosowego i dopraw solą i pieprzem.
- Piecz ziemniaki i pasternak w piekarniku przez około 45 minut, od czasu do czasu sprawdzając, aby się nie przykleiły do blachy.
- W międzyczasie przygotuj hamburgery. Przypraw mielone mięso z indyka solą, pieprzem, papryką, płatkami chili, czosnkiem, natką pietruszki i jajkiem i włóż do dużej miski, aby wymieszać (jeśli twoja mieszanka jest zbyt mokra, dodaj trochę bułki tartej).
- Uformuj cztery równe okrągłe placki z mięsa.
- Następnie rozgrzej trochę oleju kokosowego na patelni i zacznij smażyć mięso.
- Smaż przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 5 minut.
- Połóż plastry sera cheddar na górę mięsa, a następnie przenieś je na patelnię lub tacę odporną na działanie piekarnika i grilluj przez 5 minut, aby stopić ser.
- Aby rozkoszować się smakiem czerwonej cebuli i żurawiny, rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek na patelni i dodaj czerwoną cebulę i sos z żurawiny.
- Smaż przez 5 minut, mieszając łyżką / szpatułką, aby uwolnić soki, a następnie dodaj odrobinę wody.
- Zmniejsz ogień i duś na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cebula skarmelizuje się i zgęstnieje.
- I w końcu możesz stworzyć swojego pysznego burgera! Zacznij od bułki, następnie dodaj sałatę, mięso, sos i na koniec plasterek pomidora.
Świąteczny Burger z Indykiem i Żurawiną
Informacje odżywczeWartości na porcję
Kalorie: 544 kcal ( 180 kalorii z tłuszczu )
% Dziennego spożycia* Całkowita zawartość tłuszczu 20g 31% Całkowita zawartość węglowodanów 55g 18% Białko 33g 66% * Procentowa wartość dziennego spożycia bazuje na diecie opartej o 2000 kalorii.
Lauren Dawes
Pisarz i redaktor
Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.