
Nie możesz się już doczekać tego szczególnego dnia, kiedy w końcu będziesz mógł nacieszyć swoje podniebienie smakiem duszonego indyka z żurawiną?
Ten pyszny świąteczny burger jest świetną rozgrzewką przed głównym wydarzeniem Bożego Narodzenia. Zrobienie własnego mięsa z chudego mielonego indyka jest świetnym sposobem, aby wiedzieć co dokładnie znajduje się w Twoim burgerze i móc się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia, a dodatkowo możesz je przyprawić dokładnie tak jak lubisz.
A pyszny karmelizowany smak cebuli i sosu żurawinowego według przepisu Nialla jest naprawdę wyjątkowy.
Przepis na 4 porcje:
Składniki:
- 2 łyżki
100% Oleju kokosowego
500g chudego mielonego indyka
Sól
Pieprz
1 łyżka papryki
1 łyżeczka płatków chili
1 ząbek czosnku (drobno posiekanego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
4 plastry sera cheddar
4 bułki brioche
1 pomidor (w plasterkach)
Garść sałaty
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 czerwona cebula (cienko pokrojona)
2 łyżki sosu żurawinowego
Dodatki:
400 g słodkich ziemniaków (obranych i pokrojonych na frytki)
250g pasternaku (obranego i pokrojonego na frytki)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 400 ° F.
Rozłóż chipsy ze słodkich ziemniaków i pasternaku na blaszce do pieczenia, polej łyżką oleju kokosowego i dopraw solą i pieprzem.
Piecz ziemniaki i pasternak w piekarniku przez około 45 minut, od czasu do czasu sprawdzając, aby się nie przykleiły do blachy.
W międzyczasie przygotuj hamburgery. Przypraw mielone mięso z indyka solą, pieprzem, papryką, płatkami chili, czosnkiem, natką pietruszki i jajkiem i włóż do dużej miski, aby wymieszać (jeśli twoja mieszanka jest zbyt mokra, dodaj trochę bułki tartej).
Uformuj cztery równe okrągłe placki z mięsa.
Następnie rozgrzej trochę oleju kokosowego na patelni i zacznij smażyć mięso.
Smaż przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 5 minut.
Połóż plastry sera cheddar na górę mięsa, a następnie przenieś je na patelnię lub tacę odporną na działanie piekarnika i grilluj przez 5 minut, aby stopić ser.
Aby rozkoszować się smakiem czerwonej cebuli i żurawiny, rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek na patelni i dodaj czerwoną cebulę i sos z żurawiny.
Smaż przez 5 minut, mieszając łyżką / szpatułką, aby uwolnić soki, a następnie dodaj odrobinę wody.
Zmniejsz ogień i duś na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cebula skarmelizuje się i zgęstnieje.
I w końcu możesz stworzyć swojego pysznego burgera! Zacznij od bułki, następnie dodaj sałatę, mięso, sos i na koniec plasterek pomidora.
Świąteczny Burger z Indykiem i Żurawiną
Informacje odżywcze
Wartości na porcję
Kalorie: 544 kcal ( 180 kalorii z tłuszczu )
% Dziennego spożycia* Całkowita zawartość tłuszczu 20g 31% Całkowita zawartość węglowodanów 55g 18% Białko 33g 66% * Procentowa wartość dziennego spożycia bazuje na diecie opartej o 2000 kalorii.

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.