Jedzenie na wynos w Twoim domu - w zdrowszej wersji
Nie ma powodu, dla którego musiałbyś zrezygnować ze swoich ulubionych smaków, rujnować swoją dietę i zostawiać znaczną część swojej wypłaty w restauracjach serwujących dania na wynos.Dzięki temu prostemu przepisowi możesz delektować się pyszną porcją świeżych sajgonek z najbardziej niesamowitym sosem Satay, jaki kiedykolwiek próbowałeś (przepraszam za nieskromność, ale to prawda).Przygotowaliśmy dwie różne opcje nadzienia, jedną całkowicie wegańską, a drugą z krewetkami, więc tymi bardziej wyszukanymi sajgonkami powinniście zadowolić wszystkich swoich przyjaciół i rodzinę.Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś też eksperymentował z własnymi nadzieniami - dodaj ulubione warzywa lub nawet rozdrobnione gotowane mięso!No to rolujemy te sajgonki!Przepis na 8 porcji.Składniki:
Na sajgonki:- 100g makaronu wermiszel
- 10g świeżej kolendry (drobno posiekana)
- 10g świeżej mięty (drobno posiekana)
- 1 łyżka lekkiego sosu sojowego
- 8 arkuszy okrągłego papieru ryżowego
- Wody
- 12 ugotowanych krewetek (opcjonalnie)
- 1 marchew (posiekana w długie, cienkie słupki)
- ½ ogórka (posiekanego w długie, cienkie słupki)
- 1 żółta papryka (posiekana w długie, cienkie słupki)
- 1 czerwona papryka (posiekana w długie, cienkie słupki)
- ¼ czerwonej kapusty (posiekanej w długie, cienkie słupki)
- Garść liści sałaty
- 125g Naturalnego Masła Orzechowego (jeśli masz alergię, spróbuj dodać tahini!)
- 1 kawałek świeżego imbiru (obranego i zmiażdżonego)
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżonego)
- 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżeczki sosu hoisin
- 1 czerwone chili (drobno posiekane)
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj makaron, włóż ugotowany do dużej miski, dodaj posiekaną kolendrę, miętę i lekki sos sojowy. Wymieszaj i odłóż na bok.
- Przygotuj składniki nadzienia krojąć wszystki warzywa w drobne paski. Rozłóż okrągły papier ryżowy na talerzu i trzymaj przygotowaną mieszankę makaronu w pobliżu. Będziesz także potrzebować naczynia z wodą.
- Następnie włóż arkusz papieru ryżowego do wody i pozostaw do namoczenia przez 30 sekund.
- Delikatnie wyjmij papier, uważając, aby go nie podrzeć, a następnie połóż go na wilgotnej, czystej ścierce do naczyń. Uważam, że jest to najlepsza powierzchnia do układania sajgonek, ponieważ zapobiega sklejaniu się i rozrywaniu.
- Teraz ułóż nadzienie w linii w poprzek papieru ryżowego, nieco poniżej środka. Pamiętaj, aby zostawić około 2 cm przerwy na obu końcach, aby zapewnić sobie wystarczająco dużo miejsca na złożenie papieru. Zacznij od pasków warzyw, następnie kilku liści sałaty i na koniec makaron.
- Ostrożnie zwiń papier tak, aby koniec nadzienia był najpierw zakryty, a następnie zagnij od dołu, aby owinąć całe nadzienie. Powinieneś ciasno owinąć papierem wypełnienie.
- Powtórz czynność z pozostałymi składnikami, aż uzyskasz 8 równomiernie wypełnionych sajgonek. Przetnij każdy na pół i odłóż na bok, przygotowując sos Satay.
- Do małej miseczki dodaj masło orzechowe, imbir, czosnek, sok z limonki, sos sojowy, sos hoisin, olej sezamowy i chili, dokładnie wymieszaj widelcem. Powinieneś uzyskać gładką, gęstą konsystencję.
- Podawaj świeże sajgonki z dużą ilością sosu do maczania w bocznej misce i delektuj się smakiem jak z najlepszej restauracji!
Informacje odżywcze w porcji
W Sajgonce | W porcji sosu | |
Kalorie | 73 | 130 |
Białko | 3.9g | 4g |
Węglowodany | 14.5g | 7.8g |
Tłuszcz | 0.4g | 9.1g |
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:
Ciasto z Kubeczka z Płynną Czekoladą | Deser, Który Zrobisz w Mikrofali
Jeśli jesteś osobą, która zawsze pragnie czegoś słodkiego, to niesamowite ciasto z kubeczka z płynnym środkiem z pewnością podbije Twoje kubki smakowe.
Zapiekane Płatki Owsiane Z Jagodami
Te pyszne zapiekane płatki owsiane z jagodami sprawią, że będziesz o nich myślał w ponure zimowe wieczory, zaufaj nam.
Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.