Halloween może się skończyło, ale nasza miłość do dyni nadal trwa.
Szukasz przepysznego sposobu na wykorzystanie resztek dyni? Tajskie red curry z dynią wg. przepisu Niall Kirkland, to przepyszny obfity posiłek, który rozgrzeje Cię w ciemne zimowe wieczory.Zrobione z dużą ilością czosnku, imbiru, świeżego chilli i kilkoma łyżkami bogatej i aromatycznej tajskiej pasty red curry — to sensacja smakowa, która rozgrzeje Cię od środka. Dodatkowo, przepisz Niall jest doskonały, aby zużyć wszelkie resztki warzyw, po prostu wrzuć je na patelnia na koniec wraz z brokułami, aby zyskać pożywny posiłek, który doskonale smakuje.Porcje 4Składniki
- 600g Dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1 czerwone chilli (drobno posiekane)
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
- Kawałek imbiru wielkości kciuka (drobno posiekany)
- 2 łyżki tajskiej pasty red curry
- 400ml bulionu drobiowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- Szczypta chilli w proszku
- 1 brokuł (różyczki usunięte z łodygi)
- Sól i Pieprz
- Ryżem basmati
- Posiekana kolendra
Sposób przygotowania
- Najpierw obierz i pokrój dynie na duże kawałki.
- Rozgrzej olej kokosowy na dużej i głębokiej patelni i dodaj cebule.
- Smaż przez 5 minut, następnie dodaj chilli, czosnek i imbir i podsmażaj przez kolejne 2-3 minuty, często mieszając.
- Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż przez około minutę.
- Teraz dodaj kawałki dyni na patelnię z odrobiną wody, obtocz dynię w paście curry, a następnie dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe.
- Dobrze wymieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15 minut.
- Dodaj kurkumę i chilli w proszku, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Dodaj różyczki brokuła, przykryj i odstaw na 3-4 minuty.
- Spróbuj ponownie i w razie potrzeby dopraw do smaku. Podaj z ryżem basmati i udekoruj kolendrą - smacznego!
Sprawdź inne nasze rozgrzewające przepisy:
Burgery z Kurczakiem i Słodkim Chilli
Burgery z chrupiącym kurczakiem i słodkim chilli… kto mógłby się oprzeć takiemu klasycznemu combo?
Frytki z chilli con carne | Przepis na bataty z piekarnika
Ten bogaty w białko, niskotłuszczowy posiłek jest idealnie zbilansowanym źródłem białka oraz węglowodanów złożonych dla szybszej regeneracji po treningu.
Tajskie Red Curry z Dynią
Informacje odżywczeWartości na porcję
Kalorie: 171 kcal ( 95 kalorii z tłuszczu )
% Dziennego Spożycia * | ||
---|---|---|
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 10,5g | 16% |
Całkowita zawartość Węglowodanów | 22g | 7% |
Białko | 7,4g | 15% |
* Procentowa wartość dziennego spożycia bazuje na diecie opartej o 2000 kalorii.
Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.