Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Tajskie Red Curry z Dynią

Tajskie Red Curry z Dynią
Lauren Dawes
Pisarz i redaktor4 lat Ago
Wyświetl profil Lauren Dawes

Halloween może się skończyło, ale nasza miłość do dyni nadal trwa.

Szukasz przepysznego sposobu na wykorzystanie resztek dyni? Tajskie red curry z dynią wg. przepisu Niall Kirkland, to przepyszny obfity posiłek, który rozgrzeje Cię w ciemne zimowe wieczory.

Zrobione z dużą ilością czosnku, imbiru, świeżego chilli i kilkoma łyżkami bogatej i aromatycznej tajskiej pasty red curry — to sensacja smakowa, która rozgrzeje Cię od środka. 

Dodatkowo, przepisz Niall jest doskonały, aby zużyć wszelkie resztki warzyw, po prostu wrzuć je na patelnia na koniec wraz z brokułami, aby zyskać pożywny posiłek, który doskonale smakuje.

Porcje 4

Składniki

  • 600g Dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)

  • 1 łyżka

    oleju kokosowego

  • 1 cebula (drobno posiekana)

  • 1 czerwone chilli (drobno posiekane)

  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione)

  • Kawałek imbiru wielkości kciuka (drobno posiekany)

  • 2 łyżki tajskiej pasty red curry

  • 400ml bulionu drobiowego

  • 1 puszka mleczka kokosowego

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • Szczypta chilli w proszku

  • 1 brokuł (różyczki usunięte z łodygi)

  • Sól i Pieprz

Podawaj z:

  • Ryżem basmati

  • Posiekana kolendra

Tajskie Red Curry z Dynią

Sposób przygotowania

  1. Najpierw obierz i pokrój dynie na duże kawałki.

  2. Rozgrzej olej kokosowy na dużej i głębokiej patelni i dodaj cebule.

  3. Smaż przez 5 minut, następnie dodaj chilli, czosnek i imbir i podsmażaj przez kolejne 2-3 minuty, często mieszając.

  4. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż przez około minutę.

  5. Teraz dodaj kawałki dyni na patelnię z odrobiną wody, obtocz dynię w paście curry, a następnie dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe.

  6. Dobrze wymieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15 minut.

  7. Dodaj kurkumę i chilli w proszku, dopraw do smaku i wymieszaj.

  8. Dodaj różyczki brokuła, przykryj i odstaw na 3-4 minuty.

  9. Spróbuj ponownie i w razie potrzeby dopraw do smaku. Podaj z ryżem basmati i udekoruj kolendrą - smacznego!

Sprawdź inne nasze rozgrzewające przepisy:

Odżywianie

Burgery z Kurczakiem i Słodkim Chilli

Burgery z chrupiącym kurczakiem i słodkim chilli… kto mógłby się oprzeć takiemu klasycznemu combo?

Przepisy

Frytki z chilli con carne | Przepis na bataty z piekarnika

Ten bogaty w białko, niskotłuszczowy posiłek jest idealnie zbilansowanym źródłem białka oraz węglowodanów złożonych dla szybszej regeneracji po treningu.

Tajskie Red Curry z Dynią

Informacje odżywczeWartości na porcję

Kalorie: 171 kcal ( 95 kalorii z tłuszczu )

% Dziennego Spożycia *
Całkowita Zawartość Tłuszczu 10,5g 16%
Całkowita zawartość Węglowodanów 22g 7%
Białko 7,4g 15%

* Procentowa wartość dziennego spożycia bazuje na diecie opartej o 2000 kalorii.

Lauren Dawes
Pisarz i redaktor
Wyświetl profil Lauren Dawes

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.

myprotein