Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy miłośnikiem grillowanego steka, musisz koniecznie spróbować tego tofu po koreańsku.
Niall Kirkland chce Ci pomóc w kontynuacji wyzwania #Veganuary, dzięki niesamowitemu przepisowi na tofu, który dostarczy Ci niezapomniane doznanie smakowe. Jeśli nie lubisz tofu, gwarantujemy, że jeszcze zmienisz zdanie. Zaufaj nam.Ze słodko-kwaśnym sosem, który jest po prostu przepyszny. Obiecujemy, że nie będziesz rozczarowany. Nie wspominając już o szczypiorku i dodatkach z nasion sezamu - mogą brzmieć jako delikatny dodatek, ale robią dużą różnicę w przygotowanym daniu.Składniki:
Na chrupiące tofu:- 1 kostka tofu
- Sól i pieprz do smaku
- 25g mąki kukurydzianej
- 2 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżkaoleju kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżkiSyropu bez cukru (o smaku Chilli)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej zmieszanej z ok. 50 ml wrzącej wody.
- Posiekana cebula dymka
- Nasiona sezamu
- Ryż basmati
Sposób przygotowania:
- Najpierw pokrój tofu w kostki 2 cm i obficie dopraw solą i pieprzem.
- Włóż tofu do miski wypełnionej sosem sojowym i mieszaj, aż wszystkie kawałki będą w nim obtoczone.
- Następnie przełóż kawałki tofu do miski wypełnionej mąką kukurydzianą, wymieszaj do całkowitego pokrycia i odstaw na bok.
- Wymieszaj razem wszystkie lepkie składniki sosu (oprócz mieszanki z mąki kukurydzianej) i odstaw na bok.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj pokrojone kawałki tofu. Podsmażaj przez 4-5 minuty na średnim ogniu (olej powinien lekko skwierczeć). Sprawdź, czy kawałki tofu są złociste i chrupiące po podsmażonej stronie, a następnie obróć na drugą stronę, aż będą złote i chrupiące.
- Usmażone tofu ściągnij z patelni i odstaw na bok. Szybko wyczyść patelnię ręcznikiem papierowym i wylej na nią sos.
- Gotuj sos przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Jeszcze raz zagotuj, aż sos zgęstnieje, co powinno zająć 3-4 minuty.
- Przełóż chrupiące tofu z powrotem na patelnię z sosem. Uważaj, aby nie zostawiać tofu na patelni zbyt długo, bo straci swoją kruchość.
- Podawaj z ryżem basmati i udekoruj cebulą dymką oraz dużą ilością sezamu.
Co to jest Maltitol i czy jest bezpieczny?
Maltitol to substancja występująca naturalnie, ale często jest wytwarzana w celu zastąpienia cukru w żywności. Może on oferować... Kliknij i przekonaj się.
Wysokobiałkowe Batony Śniadaniowe Na Dwa Sposoby | Pyszne Przekąski Do Pracy Zdalnej
Te 4-składnikowe batoniki orzechowe są doskonałym sposobem na zdrowe przekąski. Sprawdź wyjątkowe przepisy na wysokobiałkowe batony.
Sprawdź inne nasze artykuły:
Tofu po Koreańsku
Informacje odżywcze
Na porcjeKalorie: 592 kcal ( 171 kalorii z tłuszczu )
% Dziennego Spożycia * | ||
---|---|---|
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 19g | 29% |
Całkowita zawartość Węglowodanów | 60g | 20% |
Białko | 34g | 68% |
* Procentowa wartość dziennego spożycia bazuje na diecie opartej o 2000 kalorii.
Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.