Baobab w proszku - czy warto?
Baobab w proszku to istna bomba witaminowa. Korzyści tego produktu jest mnóstwo, tak jak jego zastosowań: od batoników, jako dodatek do jogurtów, aż po napoje. Również proszek ten stanowi świetne źródło antyoksydantów oraz błonnika. Każdy kto dba o swoje zdrowie powinien pomyśleć o włączeniu sproszkowanego baobabu do swojej diety. Ale czym w ogóle jest baobab?
Co to jest baobab?
Najbardziej typowy gatunek baobabu to baobab afrykański, ale jest to określenie na aż dziewięć gatunków wielkich drzew liściastych cechujących się długowiecznością. Ich charakterystyczną cechą jest gruby pień, wysokość sięgająca od pięciu do aż 25 metrów i o średnicy do nawet 11 metrów. Wszystkie gatunki baobabu występują na suchych terenach i zrzucają liście właśnie podczas suchej pory. Rośliny te występują w północno-wschodniej, centralnej oraz południowej Afryce, a także w północno-zachodniej Australii.
Dlaczego jest tak zdrowy?
Baobab jest nazywany odwróconym drzewem, jego sylwetka przypomina korzenie. Ze względu na to, że po tkance drzewa krąży mała ilość wody i do owoców również dociera jej niewielka ilość, w samym drzewie wytwarza się stężony ekstrakt bogaty w składniki odżywcze. Przez wiele lat mieszkańcy Afryki nazywali to drzewo „drzewem życia”. Ma bardzo dużo wapnia, więc wzmacnia kości, szczególnie ważny jest dla ciężarnych kobiet oraz starszych osób.
Zastosowanie baobabu
Baobab daje wiele korzyści i to w różnych formach:
Liście oraz nasiona baobabu są jadalne - można je jeść na surowo lub po obróbce termicznej np. po upieczeniu. Zwierzęta natomiast można karmić obierkami owoców. Miąższ z owoców jest biały i lekko sypki, przypomina konsystencją ser. Olej z kolei, tworzony z nasion baobabu jest półpłynny, a kolor ma złotożółty (jest użyteczny również przy produkcji batoników). Owoce baobabu to także składnik batoników zbożowych oraz napojów.
Korzyści dla zdrowia
Baobab ma unikalny skład substancji odżywczych.
- Baobab przewyższa mleko pod względem zawartości wapnia dwukrotnie.
- W 100 gramach pulpy z baobabu jest aż 300 mg witaminy C (to aż sześć razy więcej niż w pomarańczach)
- Ma więcej żelaza niż czerwone mięso
- Owoce zawierają sześć razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody
- Sześć razy więcej potasu niż banany
- Posiada dużo minerałów, w szczególności wapń, potas oraz magnez.
- Owoce baobabu obniżają gorączkę, leczą szkorbut oraz zapobiegają anemii.
- Proszek z baobabu nie jest przetwarzany, aby go wytworzyć, co jest bardzo dużym plusem. Aby powstał dojrzałe owoce muszą uschnąć na drzewie, a następnie są mielone na mączkę. Produkt ten nie wymaga żadnego dodatkowego przetwarzania.
- Dodatkowo proszek z baobabu rewitalizuje oraz odżywia, ponieważ ma silne właściwości energetyczne - ma dużo witaminy C oraz kwasu jabłkowego.
- Również z powodu witaminy C oraz probiotycznych włókien wzmacnia system odpornościowy.
- Wspiera układ trawienny - ma probiotyki oraz enzymy trawienne
- Regeneruje układ nerwowy poprzez wysoką ilość potasu. Przyda się jeśli pije się dużo kawy lub alkoholu.
- Wspomaga odchudzanie ze względu na zawartość błonnika. Osoby chcące schudnąć powinny wprowadzić ten produkt do swojej diety, ponieważ proszek z baobabu reguluje pracę jelit, oczyszcza organizmd z toksyn, ale także pęcznieje w żołądku, więc będzie dawał uczucie sytości.