Przeskocz do:
Chcesz przede wszystkim zmniejszyć ilość białka serwatkowego? Dietetyk Richie ma dla Ciebie trochę więcej informacji...1. Wegańskie i Wegetariańskie Białko w proszku
Pierwszą alternatywą jest Wegańska Mieszanka Białkowa, która zawiera białko ze źródeł roślinnych. Potrójna mieszanka białka grochu, białka brązowego ryżu i białka konopnego od Myprotein łączy te najlepsze źródła BCAA (elementów budulcowych białka, które uzupełniają strukturę nowych tkanek mięśniowych), tworząc kompletny profil aminokwasowy. Wraz z tymi niezbędnymi aminokwasami, ten roślinny produkt zawiera aż 22g białka.2. Białko w Proszku bez laktozy
Jedną z najczęstszych obaw osób, które starają się o codzienne zalecane spożycia białka jest laktoza. Ponieważ serwatka produkowana jest z mleka, ludzie nietolerujący laktozy i Ci z nas, którzy po prostu chcą unikać produktów zawierających laktozę w swojej diecie, muszą szukać alternatywy.Odpowiedzią na to jest poszukiwanie białek opartych na jajkach lub białek roślinnych, w tym odżywek z brązowego ryżu, konopi i grochu. Dobrą wiadomością jest to, że będziesz mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że zawartość białka w porcji jest porównywalna z zawartością w serwatce, więc spójrz na nasze wegańskie i wegetariańskie odżywki białkowe.3. Organiczna Odżywka Białkowa
Szukasz czegoś organicznego? Organiczne odżywki białkowe, to coś dla każdego, kto chce uniknąć sztucznych składników, soi lub słodzików. Nasze organiczne białko serwatkowe powstaje w ściśle kontrolowanych, certyfikowanych ekologicznych mleczarniach, w których krowy mogą żyć tak naturalnie, jak to tylko możliwe.Krowy są karmione na żyznych, zielonych pastwiskach, a serwatka jest ultrafiltrowana, aby zapewnić 20g białka w porcji.4. Białko Konopne
Białko konopne uważane jest za jedno z najpopularniejszych białek roślinnych. Zawiera znaczną liczbę dziewięciu niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu jest idealne do rozwoju beztłuszczowej masy mięśniowej i regeneracji.Do tego dochodzi wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które zwykle otrzymuje się z pokarmów takich jak ryby. Ponownie jest to dobra wiadomośc dla wegetarianów, ponieważ przyczyniają się one do dobrego samopoczucia, utrzymania dobrej kondycji serca i stawów. Nasze 100% Białko Konopne nie zawiera również zbędnych dodatków.5. Białko Grochu
Izolat Białka Grochu zawiera około 23 g białka na miarkę, co czyni go prawdziwym zamiennikiem do serwatki. Wiadomo również, że pomaga w kontrolowaniu wagi u osób, które chcą zmniejszyć tkankę tłuszczową, ponieważ zapewnia uczucie “pełności” pomiędzy posiłkami.6. Białko Brązowego Ryżu
Białko Brązowego Ryżu zawiera 23 g białka na porcję i jest doskonałym zamiennikiem dla osób unikających serwatki oraz wegetarian i wegan. Jest również pełne żelaza, zapewniając 10% zalecanej dziennej dawki w zaledwie jednej łyżce stołowej.Zwykle możesz myśleć o ryżu jako źródle węglowodanów, ale mamy dobrą wiadomość dla każdego, kto chce ograniczyć spożycie węglowodanów. Białko z brązowego ryżu jest izolowane i zawiera tylko 2 g węglowodanów na łyżkę stołową.
7. Białko Sojowe
Białko sojowe w proszku jest tak samo skuteczne jak wiele białek pochodzenia zwierzęcego. To także świetnie źródło białka dla każdego, kto chce zredukować tłuszcz. Soja, to roślina strączkowa, która jest naturalnie bogata w białko, ale ma dość niską zawartość tłuszczu.Soja jest przetwarzana na izolat białka sojowego, który zawiera od 90 do 95 procent białka. Ten proces minimalizuje tłuszcz i węglowodany. Nasz izolat białka sojowego zawiera aż 27g białka na porcję.8. Sproszkowane Białko Jaj
Białko jaj jest powszechnie znane jako najlepsze źródło białka w diecie do budowy masy mięśniowej. Białko z jajek jest wysoce biodostępne, co oznacza, że Twoje ciało (a konkretnie mięśnie) łatwo wykorzystuje je podczas trawienia.Zawiera również więcej aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) - 6,7g w porównaniu do 5,5g, które możesz uzyskać z serwatki. Sproszkowane białko jaj jest naturalnie wolne od tłuszczu i węglowodanów.9. Kazeina w proszku
kazeina, tak jak serwatka, jest produktem mlecznym. Najważniejsza zaletą kazeiny jest jej zdolność do zapewniania uczucia sytości. Jest to wolno przyswajalne białko, co oznacza, że idealnie nadaje się do spożywania wieczorem, aby odeprzeć zachcianki i uniknąć ośmiogodzinnego postu podczas snu. Korzyścią z tego jest większa retencja mięśni i utrata tkanki tłuszczowej.
10. Kolagen w proszku
Kolagen w proszku zawiera do 90% białka, pomagając zwiększyć całkowite spożycie białka bez dodatku tłuszczów lub węglowodanów.Chociaż kolagen jest używany z wielu różnych powodów, oferuje on inny poziom aminokwasów niż serwatka lub inne formy odżywek białkowych i najlepiej sprawdzi się w celu uzupełniania Twojego planu treningowego.
11.Hydrolizowane białko wołowe
Hydrolizowane białko wołowe w proszku, to idealna alternatywa dla serwatki dla osób szukających opcji bez laktozy.Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu doskonale nadaje się do regeneracji i budowy mięśni. Ma niską zawartość tłuszczu i cukru, a także jest to opcja wolna od mleka.8 Alternatyw dla Białka w Proszku
Warstwowy Baton Białkowy
Dzięki wielu przepysznym wersjom smakowym, 20 g białka i 4 g cukru w batonie, nasz warstwowy baton białkowy jest doskonałą przekąską lub dodatkiem do planu żywienia - zwłaszcza, kiedy jesteś w podróży i próbujesz zwiększyć spożycie białka.Całkowicie Naturalne Masło Orzechowe
Naturalne źródło białka roślinnego, nasze całkowicie naturalne masło orzechowe zawiera wyłącznie orzeszki ziemne! Pełne zdrowych tłuszczów masło orzechowe jest doskonałym dodatkiem do każdego posiłku lub przekąski, aby zaspokoić Twoje kubki smakowe i zwiększyć spożycie białka. 100g masła orzechowego zawiera 30g białka.Mieszanka na naleśniki białkowe
Jeżeli chcesz rozpocząć dzień od naładowanego białkiem śniadania, nasza mieszanka na naleśniki białkowe jest doskonałą opcją. Oferując 34g białka w porcji, trudno jest przebić te wspierające budowę mięśni śniadanie.Jajka
Rocky Balboa rozpoczynał swój dzień od napoju z jajek - ale zalecamy je najpierw ugotować. Duże jajka zawierają około 6 g białka w każdym lub 13 g na 100 g. Możesz ugotować je na twardo w dużej ilości, aby traktować je jako pożywną przekąskę, zjeść rano jako omlet, a nawet dodawać białka jaj do gotowanych płatków owsianych, aby zwiększyć podaż białka jako alternatywa dla odżywki białkowej.Jogurt Grecki
Jogurt grecki jest doskonałym źródłem białka, ponieważ zawiera skoncentrowane białko kazeinowe. Większość płynnej części jogurtu zawierajacej serwatkę jest odcedzana. Białko kazeiny jest powoli trawione i pomaga w naprawie mięśni w ciągu nocy lub dnia.100g jogurtu greckiego zawiera około 10 g białka. Może on być spożywany samodzielnie, z jagodami, masłem migdałowym lub zmieszany z płatkami owsianymi (i wielu innych posiłkach lub przekąskach).Twaróg
Twaróg to kolejne skoncentrowane źródło kazeiny, w którym większość białka serwatkowego jest usuwana w procesie produkcji. Twaróg to łatwy sposób na zwiększenie spożycia białka i może stanowić część posiłku lub przekąskę. Ma różną zawartość tłuszczu, dzięki czemu doskonale może wpasować się w Twoją dietę, niezależnie od tego czy próbujesz zwiększyć masę mięśniową czy zrobić rzeźbę.Suszona Wołowina
Suszona wołowina to fajna opcja, aby zwiększyć spożycie białka, gdy jesteś w podróży, ponieważ nie musi być ona trzymana w niskiej temperaturze i ma długi okres przydatności do spożycia, 100g suszonej wołowiny zawiera około 22 g białka, co czyni ją bardzo wysokobiałkową alternatywę dla serwatki.Nocna Owsianka z Nasionami Chia
Nocna Owsianka to uniwersalne śniadanie (lub przekąska), które może różnić się z zawartością białka, w zależności od tego czy dodasz mleko, białko w proszku, jogurt lub wszystkie trzy. Aby uzyskać dodatkowy zastrzyk białka, dodaj nasiona chia - zawierają one 17 g białka w 100 g i wchłaniają płyn z owsianki, aby pomóc zgęstnieć, a także dodać błonnik i teksturę.Podsumowanie
Należy pamiętać, szczególnie w przypadku wegan, wegetarian lub osób starających się ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie, że białko serwatkowe to nie wszystko i suplementacja białkiem wcale się nie zakończyła. Istnieje wiele roślinnych/jajecznych odżywek białkowych o równie wysokiej zawartości białka, chociaż zawartość aminokwasów może się różnić. Zmiana źródła białka w proszku wraz w połączeniu ze zdrową dieta może prowadzić do lepszych wyników i bardziej zrównoważonego spożycia białka.Często Zadawane Pytania
Białko serwatkowe - jakie są alternatywy?
Najczęstszymi alternatywami dla białka serwatkowego są białka wegańskie, takie jak białko konopne, białko z grochu, białko z brązowego ryżu lub białko sojowe. Inne niewegańskie alternatywy obejmują białko jajeczne lub białko kazeinowe.Białko serwatkowe - dlaczego powinienem rozważyć alternatywy?
Alternatywy dla białka serwatkowego mogą być bardziej odpowiednie dla osób z alergiami lub dobrą alternatywą dla wegańskich i wegetariańskich sportowców.Jakie są rodzaje wegańskiego białka w proszku?
Najbardziej popularnymi wegańskimi odżywkami białkowymi są te wytwarzane z soi, konopi, grochu i brązowego ryżu. Istnieją również mieszanki wegańskich źródeł.Jakie są rodzaje odżywek białkowych bez laktozy?
Dla osób unikających produktów zawierających laktozę istnieje szereg odżywek białkowych, w tym te pochodzące ze źródeł wegańskich lub jajecznych.Co to jest organiczna odżywka białkowa?
Organiczne odżywki białkowe unikają dodatków sztucznych aromatów, słodzików i soi.Ciasto Dyniowe | Proste i Zdrowe
To ta pora roku, w której dynie i ciasta dyniowe są w centrum uwagi. Słodkie, gąbczaste i wilgotne. Nie uwierzysz, że nie zawiera masła, ani cukru.
Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj więcej na naszym blogu.
L-Arginina - Korzyści, Dawki i Efekty Uboczne
L-Arginina to naturalnie występujący aminokwas występujący w czerwonym mięsie, drobiu, rybach i produktach mlecznych, a także w formie suplementu.
Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.
Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.