Białko serwatkowe - przed czy po treningu?
Białko odgrywa najważniejszą rolę w zapobieganiu rozpadu tkanki mięśniowej, oraz budowy nowej masy mięśniowej. Przeważnie sięgamy po porcję białka serwatkowego po treningu, jest to łatwo dostępne źródło dobrze przyswajalnego białka. Ale nie tylko dzięki temu sięgamy po białko serwatkowe. Posiada ono też inne ukryte zalety. Jakie zapraszam do dalszego czytania artykułu.
Co to jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe jest to jedne z podstawowych suplementów stosowanych w sporcie. I jeden z najbardziej wartościowym pod względem odżywczym suplementem. Jest to jedno z wielu białek, które zawiera pełny profil aminokwasowy, zawiera leucynę, która odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Leucyna jest najsilniejszym aminokwasem stymulującym syntezę białek mięśniowych. Jest aktywator procesów anabolicznych. Występują 3 rodzaje białka serwatki są to koncentrat, hydrolizat, izolat. Wszystkie 3 rodzaje niewielkim stopniu się od siebie różnią.
Białko serwatkowe to białko o dużej zawartości aminokwasów BCAA i L-glutaminy. Białko WPC posiada wysoką wartość biologiczną oraz cechuje się niewielka zawartością laktozy, tłuszczu. Dzięki dużej zawartości BCAA cechuje się także wysoką aktywnością anaboliczną. W porównaniu z białkiem sojowym i jajecznym jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm.
Hydrolizat białka serwatkowego - to białko proteiny pochodzenia serwatkowego poddane procesowi hydrolizy. Z powodu składu aminokwasowego jak i lekkostrawności, rozpuszczalności jest wartościowym uzupełnieniem sportowej diety. Uważane jest za białko doskonałe do stosowania bezpośrednio po treningu. Szybko dostarcza organizmowi niezbędnych aminokwasów i skutecznie wspomaga regenerację.
Izolat białek serwatkowych - Izolat białek serwatkowych cechuje się maksymalną wartością odżywczą i najwyższą aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek, jakie mogą zostać zastosowane w odżywkach dla sportowców. Izolat białka serwatkowego szybko się wchłania i zawiera najkorzystniejszy spośród wszystkich źródeł białka profil aminokwasowy. Izolat zawiera białka niezdenaturowane, posiadające pełną strukturę i posiadające pełną aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych – beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoproteiny, proteazy i peptony.
Zalety białka serwatkowego
Serwatka jest najłatwiejszą dostępną formą białka na naszym rynku. Jedną z zalet jest to, że pomaga w odbudowie, naszych uszkodzonych mięśni podczas treningu. Nawet ostatnie badania naukowe pokazują, że białko serwatkowe pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi i pomaga w cukrzycy typu 2.
Kiedy zastosować serwatkę po treningu czy przed?
A więc kiedy najlepiej zabrać białko serwatkowe? Przed i po treningu jest to jedno z najlepszych rozwiązań, aby włączyć do naszej diety białko serwatkowe. Badania sugerują, że biorąc porcje odżywki białkowej przed treningiem, zwiększa syntezę białka. Spożycie białka przed treningiem zwiększa ilość aminokwasów we krwi, dzięki czemu zmniejszony zostanie katabolizm mięśni a zostanie zwiększona synteza białka.
Spal więcej kalorii badania dowiodły, że jedna miarka białka serwatki przed treningiem zwiększa spalanie kalorii w ciągu kolejnych 24 godzin. Dokładna przyczyna tego wzrostu spalania kalorii jest nieznana.
Dobrze jest też skorzystać z porcji odżywki białka serwatkowego po treningu. Spożycie około 20-30g białka po treningu przyczynia się do naprawy uszkodzonej tkanki mięśniowej, oraz zwiększasz adaptację do kolejnego treningu. Po treningu korzystając z białko oprócz zwiększonej regeneracji mięśniowej, uchronisz tkankę mięśniową przed rozpadem.
Nie zapominaj, że z serwatki możesz też skorzystać po obudzeniu rano. Zwykle stosując rano porcje odżywki, dostarczasz pełno wartościowe białko po cało nocnym głodzie. Przez 6-8h, gdy spisz nasz organizm nie dostaje nic do jedzenia. Po przebudzeniu, gdy organizm potrzebuje szybkiego dostępu do dobrego źródła białka, jest to doskonały wybór, które uchroni nasze mięśnie przed dalszym rozpadem i nastawi organizm na budowę tkanki mięśniowej.
Następnym dobrym rozwiązaniem, kiedy możesz spokojnie korzystać białka serwatkowego. Jest stosowanie między posiłkami, o tyle jest to dobre rozwiązanie, ponieważ pijąc samo białko nie jesz węglowodanów i tłuszczy. Dzięki temu twoja przekąska zaspokoi twój głód i nie będziesz się bał, że przytyjesz. Tylko pamiętaj, że zbyt duża ilość spożycia białka może się wiązać z zakwaszeniem organizmu, zawsze dobieraj mądrze odpowiednia ilość białka do twojej potrzeb.
Jak widzisz białko serwatkowe jest szczególnym suplementem diety, który ma dużo zastosowań, nie dość, że pomaga nam uzupełnić naszą dietę o odpowiednią ilość białka. Też ma zastosowania zdrowotne, pomaga w odbudowie naszych mięśni oraz możesz stosować go, jako przekąskę. Przede wszystkim odżywka serwatkowa ma być dodatkiem do naszej diety, a nie stosować, jako główne źródło białka.