CO TO JEST BŁONNIK?
W jego skład wchodzą: z celulozy, ligniny, hemicelulozy-rozpuszczalne w wodzie oraz pektyny, gumy i śluzy, które nie rozpuszczają się w wodzie. Błonnik to część żywności pochodzenia roślinnego, której organizm człowieka nie jest w stanie strawić lub wchłonąć, możemy go znaleźć w: otrębach owsianych/pszennych, jęczmieniu, brązowym ryżu, owocach cytrusowych, warzywach, owocach, orzechach, warzywach kapustne/korzeniowe, nasionach roślin, mące z pełnego przemiału, produktach zbożowych.
Błonnik jako pożywienie niestrawne dla przewodu pokarmowego, przechodzi mniej lub bardziej nienaruszony przez żołądek, jelito cienkie i grube aż w końcu zostaje wydalony z ciała. Może się wydawać, że błonnik nie pełni żadnej istotnej roli w funkcjonowaniu organizmu, jednak jest ważny w utrzymaniu zdrowia. Błonnik wspomaga w przesuwaniu się treści pokarmowej przez układ trawienny co zwiększa objętość stolca, powodując obniżenie ryzyka powstania zaparć.
Kto powinien zwrócić na niego uwagę?
Może być bardzo pomocny dla osób cierpiących na zaparcia czy, osób które mają problem z nieregularnym wypróżnianiem.
Pojawi się coraz więcej badań, które wskazują na to, że błonnik pokarmowy działa jako prebiotyk, wpływając na skład mikroorganizmów jelita. Stosowany także w leczeniu różnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Główną więc cecha błonnika jest zdolność chłonięcia wody. Jeżeli dostanie się do układu pokarmowego już w ustach następuje wzmożona produkcja śliny, a posiłek jest bardzo dokładnie rozgryzany i formowany. Gdy dostanie się do żołądka bardzo zwiększa swoja objętość. Przez co treść pokarmowa trawiona jest wolniej co wiąże się z lepszą dokładnością. Również jest większa produkcja soków trawiennych. W jelitach natomiast jest lepsza perystaltyka. Rytmiczne skurcze mięśni które znajdują się wokół jelit, dzięki czemu jedzenie zostanie lepiej wymieszane, strawione i przetransportowane dalej. Poprawia się także ukrwienie jelit w trakcie trawienia, co skutkuje tym że składniki odżywcze z posiłków mogą bezpośrednio trafić do komórek organizmu. Błonnik chłonie także cholesterol i tri-glicerydy obniża ich stężenie we krwi, przez co zmniejsza się ryzyko miażdżycy. Utrzymuje też prawidłowy poziom glukozy we krwi. Błonnik pozytywnie wpływa na rozwój mikroflory w naszych jelitach.