Cała prawda o witaminie C
Nasz organizm niestety jest w stanie wytwarzać jedynie niektóre witaminy. Pozostałe musimy uzupełniać w inny sposób. Witamina C również należy do witamin, które musimy spożywać razem z jedzeniem czy w postaci suplementu diety, np. Kapsułek czy w postaci proszku. Co trzeba wiedzieć zanim zaczniemy uzupełniać naszą codzienną dietę w witaminę C?
Właściwości witaminy C
Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy, jest bardzo ważna dla wielu procesów biochemicznych zachodzących w naszych organizmach. Wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej, więc może być przyswajany nie tylko z pokarmem, ale także przez skórę. Wiele osób bierze ją profilaktycznie, aby zapobiec przeziębieniom lub osłabić ich przebieg. Już w 1742 roku ludzie zauważyli, iż sok z cytryny zapobiega szkorbutowi, który dawniej nękał głównie żeglarzy. Dopiero w XX wieku odkryto jednak składnik tego soku i zidentyfikowano go jako witaminę C.
Oto niektóre z właściwości witaminy C: - Jest niezbędna dla prawidłowego wchłaniania wapnia - Odpowiada za transport żelaza we krwi i ułatwia przyswajanie go - Bierze udział w syntezie aminokwasów oraz wychwytuje wolne rodniki - Bierze udział w wydzielaniu hormonów w gruczołach płciowych - Uczestniczy w ochronie różnych innych witamin przed utlenianiem - Wiele osób słyszało z pewnością również zalecenia stosowania witaminy C przy nowotworach. Istotną funkcją witaminy C jest hamowanie wytwarzania nitrozoamin, czyli związków rakotwórczych - Wspomaga wytwarzanie ciał odpornościowych - Przyspiesza gojenie się ran oraz zrastanie kości, ponadto zapobiega powstawaniu krwotoków oraz siniaków - Wpływa na odpowiednie działanie serca, układu krwionośnego oraz obniża ciśnienie krwi - Pomaga w utrzymaniu kolagenu na wysokim poziomie (wzmaga elastyczność skóry) - Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
W czym znajdziemy witaminę C?
Tę witaminę znajdziemy głównie w owocach i warzywach, Większość z nas kojarzy cytrusy: cytryny, grejpfruty i pomarańcze jako najlepsze źródło witaminy C, jednak jest także wiele innych: truskawki, porzeczki, jagody, maliny, melony, jabłka, ananasy, żurawina, kiwi. Wśród warzyw warto skupić się na: ziemniakach, kapuście, brukselce, papryce, natce pietruszki, szpinaku, kalafiorze, brokułach, zielonym groszku, cebuli, kalarepie czy karczochach.
Jeżeli z jakichś powodów, na przykład przy alergii pokarmowej, nie możemy jeść wielu owoców i warzyw, a nasza dieta jest uboga w różne witaminy, warto zaopatrzyć się w witaminę C w postaci suplementu diety. Należy wtedy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu. Co więcej, witamina ta jest odporna na zamrażanie, ale już na wszelkie obróbki termiczne nie, więc najlepiej owoce czy warzywa bogate w witaminę C spożywać na surowo.
Nadmiar witaminy C
Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, więc jakikolwiek jej nadmiar wydalany jest z naszego organizmu wraz z moczem. Nie jest to substancja toksyczna dla organizmu, jednak w nielicznych wypadkach mogą pojawić się skutki uboczne jak wysypki, mdłości czy kamica nerkowa (przy codziennym przekraczaniu zalecanej dawki).
Niedobór witaminy C
Skutków niedoboru tej witaminy jest już znacznie więcej. Najczęściej potrzeba na nią zwiększa się u osób odchudzających się, będących na dietach eliminacyjnych czy pracujących fizycznie lub ciężko trenujących. Inne objawy niedobory witaminy C to krwawienie dziąseł, długotrwałe gojenie się ran czy spadek wagi. Niedobór witaminy C może być przyczyną wielu chorób oraz dolegliwości, na przykład: - Obniżona odporność - Niedokrwistość - Szkorbut - Bóle mięśni i stawów - Szybkie męczenie się i ogólne osłabienie - Zaburzenia w wytwarzaniu kolagenu - Osłabienie naczyń włosowatych