Czym jest Spirulina?
Spirulina jest rodzajem niebiesko-zielonych alg, które istnieją na Ziemi od 3,5 miliarda lat. Jest to powszechny suplement diety, którego dawniej używano w cywilizacji Azteków.1 Jest ona również bardzo bogatym w składniki odżywcze pokarmem, bogatym w białko, witaminy i minerały, co niesie za sobą wiele potencjalnych korzyści. Spirulina stała się znana po tym, jak NASA wykorzystała ją dla astronautów podczas misji kosmicznychPodsumowując, spirulina to pokarm bogaty w składniki odżywcze takie jak: białko, witaminy i minerały.Jakie są pozytywne aspekty stosowania spiruliny?
Przeprowadzono wiele badań dotyczących spiruliny i jej wielu korzyści. W oparciu o wysoki poziom białka, witamin i minerałów wykazano skuteczność w następujących zastosowaniach:- Energia
- Reakcje przeciwzapalne
- Przeciwutleniacz
Energia
Jest to niezbędne dla naszych komórek. Węglowodany w spirulinie są łatwo przyswajalne (podobnie jak białko) i pomagają komórkom w uzyskaniu potrzebnej energii.1 Spirulina zwiększa również poziom zdrowych bakterii w jelitach, co z kolei wytwarza więcej witaminy B6 i zwiększa poziom energii. Wysoki poziom witamin z grupy B i żelaza może mieć duże znaczenie dla każdego, kto cierpi na osłabienie i zmęczenie z powodu anemii.Reakcje przeciwzapalne
Wykazano, że Spirulina zapobiega uwalnianiu histaminy przez nasz układ odpornościowy, która jest reakcją wywołującą alergie (szczególnie alergie nosowe).1 Kilka badań wykazało kilka różnych dróg w których spirulina może wzmocnić układ odpornościowy i zapobiec nadmiernej reakcji na alergeny, które występują częściej, gdy ludzie mają niedobory niektórych składników odżywczych.Spirulina ma wysoką zawartość kwasu linolenowego gamma, który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, wykazującym właściwości przeciwzapalne, zwłaszcza w połączeniu ze źródłami kwasów tłuszczowych omega-3.Przeciwutleniacz
Utlenianie jest procesem, który powoduje uszkodzenie naszych komórek, choroby i starzenie się. Udowodniono, że wysoki poziom chlorofilu i fikocyjaniny, występujący w spirulinie, które nadają suplementowi zielony kolor sprawia, że jest on silnym przeciwutleniaczem.1 Istnieją pogłoski o zapobieganiu chorobom i wirusom, ale nadal należy przeprowadzić więcej badań.2 Moc przeciwutleniająca spiruliny sprawia, że jest ona popularna również w produktach kosmetycznych.Podsumowując, dzięki swojemu profilowi żywieniowemu spirulina przyczynia się do wzrostu poziomu energii, może wspomagać reakcje przeciwzapalne i odpornościowe oraz jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym chronić nasze komórki.Potencjalne efekty uboczne stosowania spiruliny
Spirulina w proszku może mieć delikatny aromat roślinny, więc niektórzy wybierają zamiast tego pigułkę. Mikroglony, takie jak spirulina, są stosowane od dziesięcioleci z ograniczonymi efektami ubocznymi lub bez nich.1 USDA nadało spirulinie oznaczenie „GRAS” (ogólnie uważane za bezpieczne). Może wchodzić w interakcje z innymi przyjmowanymi lekami lub przyczyniać się w większym stopniu do niezbędnych witamin i minerałów (w oparciu o dietę i inne suplementy), dlatego najlepiej jest porozmawiać z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.Podsumowując: spirulina jest uważana za bezpieczną do spożycia i została oznaczona przez USDA. Zawsze radzimy jednak skonsultować się z lekarzem przed podjęciem stosowania nowych suplementów.
Fakty żywieniowe
Jedna łyżka (około 7 g) spiruliny zawiera 4 g białka. Jest to bardzo wysoki stosunek, szczególnie w przypadku żywności pochodzenia roślinnego, co czyni ją przydatną zarówno dla wegan, jak i osób jedzących mięso.1 Posiada nawet wyższą zawartość białka (na gram) niż mięso, mleko, jaja, soja lub ziarna 2. Jej profil aminokwasowy, który jest bogaty w walinę, leucynę i izoleucynę, czyni ją lepszą od wszystkich innych białek roślinnych, w tym fasoli.Inne ważne składniki odżywcze, które zawiera Spirulina:- Błonnik
- Beta karoten
- Witaminy B: są niezbędne dla wytworzenia energii
- Żelazo: 100 g spiruliny zawiera ponad 150% dziennego zapotrzebowania na żelazo
- Wapń: wzmacnia kości i zęby
- Niezbędne kwasy tłuszczowe: są zdrowe dla serca, musimy je pozyskiwać z pożywienia. Spirulina jest najbardziej znanym źródłem kwasu gamma linolenowego, innym, niż mleko matki
Jak spożywać spirulinę?
Spirulina jest zwykle sprzedawana w bezsmakowej sproszkowanej formie i można ją łatwo rozpuścić w wodzie, koktajlach lub innymi płynach. Ma jasnozielony kolor ze względu na wysoką zawartość chlorofilu i fikocyjaniny. Spirulina może zapewnić dodatkowy zastrzyk białka, witamin i minerałów w po treningowym szejku lub możesz ją spożywać o dowolnej porze dnia, aby wykorzystać jej zalety. Typowa badana dawka mieści się w zakresie od 3 do 10 gramów dziennie, a użycie do 30 gramów dziennie nie wykazało żadnych negatywnych skutków ubocznych. 2
Zapamiętaj
Spirulina jest silnym, naturalnie występującym suplementem roślinnym. Może dostarczyć Ci dużą porcję białka wraz z dodatkowymi witaminami i minerałami, z których każdy może przynieść Ci korzyści.. Chociaż od wielu lat jest uważany za bezpieczny suplement diety, potencjalne korzyści spiruliny wciąż rosną, gdy naukowcy dowiadują się więcej o jej mocy.- Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2011.
- Sotiroudis, T. G., & Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. Journal of the Serbian Chemical Society, 78(3), 78-3.
- Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of toxicology, 90(8), 1817-1840.
Nasze artykuły powinny być wykorzystywane wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych, nie należy ich traktować jako porady lekarskie. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek znaczących zmian w diecie.
Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.