Przejdź do głównej zawartości
Suplementy

Czym jest Spirulina? Korzyści zdrowotne i efekty uboczne

Czym jest Spirulina? Korzyści zdrowotne i efekty uboczne
Claire Muszalski
Certyfikowany Dietetyk5 lat Ago
Wyświetl profil Claire Muszalski
Czy kiedykolwiek słyszałeś, że suplement roślinny może mieć wyższą zawartość białka niż mięso czy jajka? Czy zjadłbyś glony w celu zwiększenia ilości żelaza i wapnia w diecie? Jeśli jeszcze nie słyszałeś o spirulinie, ten artykuł pomoże Ci zrozumieć, dlaczego jest stosowana od tylu lat - i jakie niesie za sobą potencjalne korzyści dla twojego zdrowia.

 

Czym jest Spirulina?

Spirulina jest rodzajem niebiesko-zielonych alg, które istnieją na Ziemi od 3,5 miliarda lat. Jest to powszechny suplement diety, którego dawniej używano w cywilizacji Azteków.1 Jest ona również bardzo bogatym w składniki odżywcze pokarmem, bogatym w białko, witaminy i minerały, co niesie za sobą wiele potencjalnych korzyści. Spirulina stała się znana po tym, jak NASA wykorzystała ją dla astronautów podczas misji kosmicznychPodsumowując, spirulina to pokarm bogaty w składniki odżywcze takie jak: białko, witaminy i minerały.
Spirulina

Jakie są pozytywne aspekty stosowania spiruliny?

Przeprowadzono wiele badań dotyczących spiruliny i jej wielu korzyści. W oparciu o wysoki poziom białka, witamin i minerałów wykazano skuteczność w następujących zastosowaniach:
  • Energia
  • Reakcje przeciwzapalne
  • Przeciwutleniacz

Energia

Jest to niezbędne dla naszych komórek. Węglowodany w spirulinie są łatwo przyswajalne (podobnie jak białko) i pomagają komórkom w uzyskaniu potrzebnej energii.1 Spirulina zwiększa również poziom zdrowych bakterii w jelitach, co z kolei wytwarza więcej witaminy B6 i zwiększa poziom energii. Wysoki poziom witamin z grupy B i żelaza może mieć duże znaczenie dla każdego, kto cierpi na osłabienie i zmęczenie z powodu anemii.

Reakcje przeciwzapalne

Wykazano, że Spirulina zapobiega uwalnianiu histaminy przez nasz układ odpornościowy, która jest reakcją wywołującą alergie (szczególnie alergie nosowe).1 Kilka badań wykazało kilka różnych dróg w których spirulina może wzmocnić układ odpornościowy i zapobiec nadmiernej reakcji na alergeny, które występują częściej, gdy ludzie mają niedobory niektórych składników odżywczych.Spirulina ma wysoką zawartość kwasu linolenowego gamma, który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, wykazującym właściwości przeciwzapalne, zwłaszcza w połączeniu ze źródłami kwasów tłuszczowych omega-3.

Przeciwutleniacz

Utlenianie jest procesem, który powoduje uszkodzenie naszych komórek, choroby i starzenie się. Udowodniono, że wysoki poziom chlorofilu i fikocyjaniny, występujący w spirulinie, które nadają suplementowi zielony kolor sprawia, że jest on silnym przeciwutleniaczem.1 Istnieją pogłoski o zapobieganiu chorobom i wirusom, ale nadal należy przeprowadzić więcej badań.2 Moc przeciwutleniająca spiruliny sprawia, że ​​jest ona popularna również w produktach kosmetycznych.Podsumowując, dzięki swojemu profilowi ​​żywieniowemu spirulina przyczynia się do wzrostu poziomu energii, może wspomagać reakcje przeciwzapalne i odpornościowe oraz jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym chronić nasze komórki.
Koktajl ze Spiruliną
 

Potencjalne efekty uboczne stosowania spiruliny

Spirulina w proszku może mieć delikatny aromat roślinny, więc niektórzy wybierają zamiast tego pigułkę. Mikroglony, takie jak spirulina, są stosowane od dziesięcioleci z ograniczonymi efektami ubocznymi lub bez nich.1 USDA nadało spirulinie oznaczenie „GRAS” (ogólnie uważane za bezpieczne). Może wchodzić w interakcje z innymi przyjmowanymi lekami lub przyczyniać się w większym stopniu do niezbędnych witamin i minerałów (w oparciu o dietę i inne suplementy), dlatego najlepiej jest porozmawiać z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.Podsumowując: spirulina jest uważana za bezpieczną do spożycia i została oznaczona przez USDA. Zawsze radzimy jednak skonsultować się z lekarzem przed podjęciem stosowania nowych suplementów.

 

Fakty żywieniowe

Jedna łyżka (około 7 g) spiruliny zawiera 4 g białka. Jest to bardzo wysoki stosunek, szczególnie w przypadku żywności pochodzenia roślinnego, co czyni ją przydatną zarówno dla wegan, jak i osób jedzących mięso.1 Posiada nawet wyższą zawartość białka (na gram) niż mięso, mleko, jaja, soja lub ziarna 2. Jej profil aminokwasowy, który jest bogaty w walinę, leucynę i izoleucynę, czyni ją lepszą od wszystkich innych białek roślinnych, w tym fasoli.Inne ważne składniki odżywcze, które zawiera Spirulina:
  • Błonnik
  • Beta karoten
  • Witaminy B: są niezbędne dla wytworzenia energii
  • Żelazo: 100 g spiruliny zawiera ponad 150% dziennego zapotrzebowania na żelazo
  • Wapń: wzmacnia kości i zęby
  • Niezbędne kwasy tłuszczowe: są zdrowe dla serca, musimy je pozyskiwać z pożywienia. Spirulina jest najbardziej znanym źródłem kwasu gamma linolenowego, innym, niż mleko matki
Te witaminy i minerały odgrywają ważną rolę w wielu podstawowych funkcjach, a także w reakcjach antyoksydacyjnych, kontroli immunologicznej i zapobieganiu stanom zapalnym.Podsumowując, spirulina zawiera między innymi minerały, witaminy z grupy B i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzmocnienia kości i zębów, wytworzenia energii i wzmocnienia układu odpornościowego.

 

Jak spożywać spirulinę?

Spirulina jest zwykle sprzedawana w bezsmakowej sproszkowanej formie i można ją łatwo rozpuścić w wodzie, koktajlach lub innymi płynach. Ma jasnozielony kolor ze względu na wysoką zawartość chlorofilu i fikocyjaniny. Spirulina może zapewnić dodatkowy zastrzyk białka, witamin i minerałów w po treningowym szejku lub możesz ją spożywać o dowolnej porze dnia, aby wykorzystać jej zalety. Typowa badana dawka mieści się w zakresie od 3 do 10 gramów dziennie, a użycie do 30 gramów dziennie nie wykazało żadnych negatywnych skutków ubocznych. 2

 

Zapamiętaj

Spirulina jest silnym, naturalnie występującym suplementem roślinnym. Może dostarczyć Ci dużą porcję białka wraz z dodatkowymi witaminami i minerałami, z których każdy może przynieść Ci korzyści.. Chociaż od wielu lat jest uważany za bezpieczny suplement diety, potencjalne korzyści spiruliny wciąż rosną, gdy naukowcy dowiadują się więcej o jej mocy.
  1. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2011.
  2. Sotiroudis, T. G., & Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. Journal of the Serbian Chemical Society78(3), 78-3.
  3. Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of toxicology90(8), 1817-1840.

Nasze artykuły powinny być wykorzystywane wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych, nie należy ich traktować jako porady lekarskie. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek znaczących zmian w diecie.

Claire Muszalski
Certyfikowany Dietetyk
Wyświetl profil Claire Muszalski

Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.

Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.

Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.

Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.

myprotein