Monica Green
Autor i ekspert2 lat Ago
Kiedy po raz pierwszy zagłębisz się w zdrowe odżywianie i aktywność, nie ma wątpliwości, że natkniesz się na odżywkę białkową (mam na myśli, że czytasz artykuł na Myprotein.pl). Istnieje wiele różnych rodzajów - clear, kazeina, wegańska, sojowa - ale potęgą świata białek jest zdecydowanie białko serwatkowe.Ale serwatka występuje w dwóch formach - koncentratu serwatki i izolatu serwatki. Obie pomogą Ci zbudować mięśnie, ale jakie są między nimi różnice?Na szczęście, projektant produktów Myprotein i dietetyk katie Brown jest tutaj, aby wyjaśnić szczegóły, abyś wiedział która z tych form jest dla Ciebie najlepsza.
https://www.youtube.com/watch?v=I_OtEViFkhU
Co to jest serwatka?
Serwatka to główny składnik mleka krowiego, który jest bogaty w białko. Ekstraktujemy najlepszą część, aby wyprodukować białko serwatkowe. Oto najlepsze wyjaśnienie od Katie: “Białko serwatkowe jest jednym z głównych składników mleka krowiego, stanowi około 20% jego zawartości białka. Kiedy używa się mleka do produkcji sera, płyn który jest oddzielany od twarogu podczas tego procesu to właśnie serwatka.”Ale jak ten płyn zamienia się w proszek? Cóż, po prostu filtrujemy go, odparowujemy i suszymy rozpyłowo, aby zamienić go w produkt, z którego mogą korzystać klienci.Białko serwatkowe zawiera również wszystkie dziewięć aminokwasów. Są niezbędne, ponieważ potrzebujemy ich do funkcjonowania naszego organizmu, ale musimy pozyskiwać je ze źródłem pożywienia, ponieważ nie możemy ich sami wyprodukować. To właśnie sprawia, że białko serwatkowe jest pełnowartościowym białkiem. Jego mocny profil aminokwasowy wspomaga syntezę białek mięśniowych, czyli proces wzrostu i naprawy mięśni.Koncentrat serwatki kontra izolat serwatki
W tym miejscu sprawy mogą być trochę zagmatwane. Białko serwatkowe występuję w dwóch formach - koncentratu i izolatu. Uwielbiane przez klientów Impact Whey Protein to koncentrat serwatki. Powstaje poprzez przeciskanie płynnej serwatki przez filtr i suszenie.Izolat serwatki przechowi proces zwany mikrofiltracją z przepływem krzyżowych, który według Katie jest “bardziej rygorystycznym procesem filtracji, który powoduje oddzielenie białka od tłuszczu i laktozy”.Oprócz różnic w procesie filtracji mają też nieco inną zawartość składników odżywczych.Białko
Koncentrat serwatki zawiera 80 % białka, podczas gdy izolat ma nieco wyższą zawartość białka wynoszącą 90%, dzięki dodatkowemu filtrowaniu.Tłuszcz
izolat serwatki ma również niższą zawartość tłuszczu, dzięki procesowi filtracji, dzięki czemu jest idealny dla każdego, kto chce zmniejszyć zawartość tłuszczu w swojej diecie.Laktoza
Ze względu na bardziej rygorystyczny proces filtracji izolatu serwatki, który oddziela tłuszcz i laktozę od białka, izolat serwatki jest bardziej odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Katie mówi, że szybkość wchłaniania izolatu serwatki i koncentratu serwatki jest prawie taka sama, więc odniesiesz podobne korzyści z obu tych produktów.Czy powinienem wybrać izolat białka serwatkowego?
izolat serwatki jest idealny dla każdego, kto potrzebuje wysokiej jakości białka o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Jednak ze względu na dodatkowe przetwarzanie potrzebne do wytworzenia izolatu serwatki jest nieco droższy, niż koncentrat.Czy powinienem wybrać koncentrat białka serwatkowego?
Jeżeli szukasz szybkiego i łatwego sposobu na zwiększenie dziennego spożycia białka, koncentrat białka serwatkowego to doskonały wybór. Ma nieco wyższą zawartość tłuszczu od izolatu, ale nadal zawiera 80% białka i jest nieco tańszy.Podsumowanie
Zarówno izolat serwatki, jak i koncentrat serwatki to świetny wybór, jeśli chodzi o białko. Oba dostarczają ponad 20 g białka na porcję, mają mnóstwo pysznych smaków i zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Kluczowe różnice dotyczą zawartości białka, tłuszczu i laktozy. Zastanów się więc, co jest ważne dla Twoich celów, my dostarczymy Ci białko.Ambasadorzy
Regeneracja - Szybsza i Bardziej Efektywna | Porady
Szybka i efektywna regeneracja - poznaj sekret Lucy i dowiedz się jak udaje jej się wykonywać 4 treningi siłowe i 4 biegowe tygodniowo.
2 lat AgoPrzez Monica Green
Trening
Podciąganie - Popraw Swoje, Dzięki Tym 7 Ćwiczeniom
Ach, podciąganie. Jeśli trenujesz siłowo przez jakiś czas, chętnie założę się, że w pewnym momencie jednym z Twoich celów było dobre podciąganie się.
2 lat AgoPrzez Monica Green
Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.
Monica Green
Autor i ekspert