Kofeina – działanie, źródła, efekty | Kofeina to nie tylko kawa
Kofeina - działanie, źródła, efekty
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy lub napojów energetycznych. Kofeina to
również bardzo popularny suplement diety spożywany okołotreningowo. Jednak nie tylko
w kawie znajdziemy kofeinę, a i picie energetyków nie zawsze jest dobrym pomysłem. Co
powinniśmy wiedzieć o kofeinie zanim zaczniemy ją spożywać?
Kofeina - Czym jest?
Kofeina to związek chemiczny, który znajdziemy w ziarnach kawy, ale również w wielu
innych surowcach roślinnych. Może być też otrzymywana syntetycznie. Została odkryta na
początku XIX wieku przez niemieckiego chemika Friedricha Rungego (który wyizolował
czystą postać kofeiny), ale ludzie spożywali kofeinę już od epoki kamiennej żując liście i
nasiona (zauważali, że przy spożywaniu ich przestają być zmęczeni). Przy dłuższym
stosowaniu występuję zjawisko tolerancji - odpowiedź biologiczna organizmu stopniowo
słabnie.
Źródła kofeiny
W zależności od źródła, kofeina ma inną nazwę. Kiedy mówimy o kofeinie w herbacie -
jest to teina. Kiedy pochodzi z guarany - nazywamy ją guaraniną, z kolei kiedy mówimy o
kofeinie z ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate) - jest to mateina. Jest też obecna w
niewielkiej ilości w kakao. W przypadku ziaren kawowca zawartość kofeiny zależy od
gatunku i sposobu przyrządzenia ziaren. W przypadku herbaty, zawartość kofeiny w suszu
jest większa niż w ziarnach kawowca, jednak we właściwym napoju jest jej znacznie mniej
z powodu sposobu parzenia. Również w napojach typu cola występuje spora ilość kofeiny
bo od 10 do 50 mg na porcję. W przypadku napojów energetycznych jest to zazwyczaj
ilość powyżej 80 mg na porcję. Kofeina występuję też w niektórych lekach
przeciwbólowych.
Działanie
Kofeina to środek stymulujący, który pobudza ośrodkowy układ nerwowy. W
umiarkowanych ilościach jest w stanie zmniejszyć uczucie zmęczenia, zwiększyć
wydolność organizmu (co cenią sobie nierzadko sportowcy), wyostrza uwagę oraz
koncentrację, a nawet poprawia nastrój. Co ciekawe, badania wskazują na to, że kofeina
także poprawia pamięć długotrwałą i zapobiega demencji. Nie zaleca się spożywać jej
natomiast kobietom w ciąży, choć nie ma jednoznacznego potwierdzenia, że kofeina im
szkodzi. Jeżeli chodzi o pozostałe efekty, picie kawy oraz herbaty wykazuje działanie
zmniejszające ryzyko chorób serca, płuc, udaru czy infekcji, jednak należy pamiętać o
pozostałych składnikach w tych napojach, jak na przykład antyoksydanty, które mogą
działać w ten sposób. Wszelkie działania kofeiny, jak poprawa koncentracji czy
zmniejszenie senności, to efekt krótkotrwały i wraz z wydalaniem z organizmu ginie.
Średni czas półtrwania wynosi około 4 godziny, u każdego człowieka będzie to inny czas,
na przykład u palaczy jest on krótszy. Co może być ciekawe dla alergików, kofeina także
może obniżać poziom histaminy w organizmie (jest to związek odpowiadający za reakcje
alergiczne) oraz rozszerzyć oskrzela (co będzie przydatną informacją przy astmie). Będzie
też świetną odżywką przed treningową.
Przedawkowanie
Należy spożywać kofeinę z umiarem, inaczej przedawkowanie może nieść za sobą pewne
konsekwencje, między innymi nudności, wymioty, osłabienie, silne pobudzenie
psychoruchowe, przyspieszenie bicia serca, drgawki, a nawet porażenie ośrodka
oddechowego w skrajnych przypadkach. Zatrucia kofeiną są rzadkie, ale trzeba pamiętać
o tym, że się zdarzają (dawka śmiertelna kofeiny to ok. 10 gramów).
Zastosowanie w kosmetyce
Częstym składnikiem kosmetyków antycellulitowych oraz działających na elastyczność
skóry jest właśnie kofeina. Związek ten pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, wpływa
na jędrność oraz poprawia krążenie krwi i odpływ limfy. Kosmetyki te będą więc wpływać
na wygładzenie i ujędrnienie skóry oraz wyszczuplenie. W przypadku kosmetyków do
włosów ograniczą one wypadanie włosów i będą stymulować cebulki, aby włosy szybciej
rosły. Wzmacniają też strukturę włosa, wygładzają oraz dodają blasku. Aby aktywować
działanie kofeiny należy trzymać je przynajmniej 2-3 minuty na skórze lub na włosach oraz
stosować je regularnie, ponieważ kofeina, tak jak w przypadku spożywania, jest szybko
usuwana przez organizm.
Aleksandra Wianecka studentka filologii angielskiej i studiów menedżersko-prawnych. Z zamiłowania jest trenerką personlaną. Doświadczenie zdobywała na certyfikowanych kursach u specjalistów z całego kraju. Aktualnie pracuje jako doradca żywieniowy.
Pisywała dla portalu https://www.muscle-zone.pl/. Obecnie jednak jej artykuły znlażć możecie na naszym oraz jej osobistym blogu https://sheliftsncooks.blogspot.com/?m=1.
Aleksandra uwielbia podróże, kocha góry i ma ślabość do pysznego jedzenia. swoją pasję do jedzenia łącz z byciem fit, towrząc dietetyczne odpowiedni słodyczy i klasycznych przepisow kulinarnych. Więcej o Aleksanrze dowiecie się z jej social media: https://www.instagram.com/she.lifts.and.cooks/