Czym jest L-glutamina?
L-glutamina to aminokwas (budulcowy blok białka). Aminokwasy i białka odgrywają wiele kluczowych ról w Twoim organizmie. W szczególności glutamina pomaga w transporcie węgla i azotu (wykorzystywanych do podziału i wzrostu komórek) w naszych organizmach i odgrywa swoją rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, jelit i wzmacnianiu układu odpornościowego.Jest ona wytwarzana przez organizm w naszej tkance mięśniowej i dlatego jest uważana za “nie niezbędną”. Oznacza to, że nie musimy ściśle pozyskiwać jej z naszej diety. Jednak, gdy nasz organizm jest poddawany stresowi fizycznemu (metabolicznemu) może potrzebować więcej glutaminy, niż jest w stanie samodzielnie wytworzyć.Tą potrzebę dodatkowej glutaminy, gdy nasz organizm zużywa jej większej ilość, potwierdza fakt, że L-glutamina jest w rzeczywistości “warunkowo niezbędna” — oznacza to, że czasami trzeba spożywać jej więcej, niż jest w stanie wyprodukować nasz organizm.Ma to sens, że zmuszanie naszych mięśni do ciężkiej pracy wymaga większej ilości L-glutaminy - ponieważ to one są odpowiedzialne za wytwarzanie jej w organizmie. Występowanie dodatkowego stresu oznacza, że nasz organizm potrzebuje dodatkowej glutaminy. Wliczamy w to ciężką chorobę i ćwiczenia. Fakt, że l-glutamina jest wytwarzana przez nasze mięśnie, jest powszechna w diecie i krąży w naszym krwioobiegu sprawia, że określenie jej efektów stanowi wyzwanie, ale jasne jest, że jest wykorzystywana przez organizm zarówno podczas ćwiczeń jak i rekonwalescencji po poważnej chorobie.Źródła Pożywienia
Dietetyczne źródła L-glutaminy obejmują różnorodne produkty spożywcze, od produktów zwierzęcych takich jak jajka i wołowina po źródła roślinne jak ryż lub kukurydza. Ze względu na szeroką dostępność w pożywieniu, zdrowa dieta mogą zapewnić odpowiednią ilość L-glutaminy dla większości ludzi. Jednak, ponad ćwiczeń produkcja l-glutaminy zmienia się w zależności od rodzaju i intensywności aktywności.Ponieważ l-glutamina ma kluczowe znaczenie dla budowy mięśni, zwiększenie jej poziomu poprzez suplementację po wysiłku może być korzystne. Suplementacja l-glutaminy może przynieść większe korzyści dla osób, które mają mniej białka w swojej diecie, jak weganie i wegetarianie. Dzieje się tak, ponieważ naturalnie mogą mieć mniej tego aminokwasu. Wiele suplementów sportowych jest ukierunkowana na trening siłowy, ale L-glutamina ma potencjalne korzyści zarówno w przypadku ćwiczeń siłowych jak i ćwiczeń wytrzymałościowych.Korzyści
1. Szybsza Regeneracja
Badania pokazują, że sportowcy mogą odnieść korzyści z suplementacji l-glutaminą w postaci zmniejszenia bolesności mięśni i skrócenia czasu regeneracji.Aminokwas ten odgrywa kluczową rolę w wychwytywaniu glukozy (energii) przez mięśnie po treningu, pomagając uzupełnić zapasy energii przed następnym treningiem. Kiedy Twoje mięśnie mają optymalny zapas glukozy, Twoja wytrzymałość jest większa i później się męczysz.Wykazano, że długotrwałe intensywne treningi powodują zmniejszenie poziomu glutaminy we krwi, sprawiając, że L-glutamina jest potencjalnie bardzo użytecznym suplementem w Twoim planie odżywiania po treningu.2. Zwiększenia czystej masy ciała i siły
Wykazano, że połączona z kreatyną, suplementacja L-glutaminą zwiększa beztłuszczową masę ciała i siłę podczas ćwiczeń wytrzymałościowych.Badania wykazały dodatkowe potencjalne korzyści, takie jak:- Ograniczona utrata siły i zmniejszenie bolesności mięśniowej
- Poczucie mniejszego zmęczenia
- Dłuższy czas do wyczerpania w trakcie treningu wytrzymałościowego
3. Utrata Wagi
W połączeniu ze zwiększeniem czystej masy ciała często dochodzi do utraty wagi - tkanka mięśniowa spala więcej kalorii, niż tkanka tłuszczowa, oraz z czasem zwiększa Twój metabolizm. Diety bogate w białko i aminokwasy takie jak glutamina są bardziej sycące, ponieważ spowalniają trawienie i sygnalizują mózgówi, żę jesteś nadal najedzony - potencjalnie zmniejszająć ogólne spożycie kalorii. Wykazano również, żę glutamina pomaga w regularcji poziomu cukru we krwi i zapobieganiu otyłości przy konsekwentnej suplementacji.4. Wsparcie układu odpornościowego
Sportowcy, którzy realizują swój intensywny plan treningowy zwykle mają osłabiony układ odpornościowy z powodu ciągłego stresu fizycznego związanego z ćwiczeniami o wysokiej intensywności.L-glutamina jest używany do wpsarcia układu odpornoścuowego u krytycznie choryh pacjentów w szpitalach, ze względu na jej ochronne działanie na komórki naszego układu odpornościowego.Badania pokazują, że l-glutamina odgrywa rolę zarówno w produkcji komórek układu odpornościowego (wystarczających do zwalczania zarazków) jak i funkcjonowaniu jelit jako fizycznej bariery dla infekcji. Z tych powodów suplement L-glutaminy może również przynieść korzyści dla układu odpornościowego.Dawkowanie
Przyjmowanie 20-30g glutaminy lub 0,85g/kg masy cieła nie wykazało w badanaich żadnych negatywnych skutków przy krótkotrwałym stosowaniu. Prawdopodobnie jednak potrzebujesz tylko 3-5 gramów dziennie, aby zaspokoić potrzeby Twojego organizmu.Czas
Ponieważ wykazano, że stężenie glutaminy jest niższe po intensywnych treningach, ważne jest, aby przyjmować ją po treningu, aby pomóc mięśniom w odbudowie i wzroście.Można ją przyjmować samodzielnie lub jako dodatek do potreningowego szejka proteinowego, ponieważ białko jest kolejnym kluczem do regeneracji i budowy mięśni. Rola L-glutaminy w kontrolowaniu zużycia glukozy (energii) podczas treningów sugeruje, że zamiast tego warto przyjmować ją przed treningiem.Potencjalne Efekty Uboczne
Zawroty głowy były wymienione jako efekt uboczny u uczestnika badania przyjmującego 25g dziennie i ustępowały po zmniejszeniu dawki.Istnieją ograniczone skutki uboczne przyjmowania L-glutaminy, ponieważ jest ona wytwarzana przez organizm i występuję w wielu produktach spożywczych. Jednak długotrwałe przyjmowanie L-glutaminy może mieć skutki, których do końca nie rozumiemy. Aminokwasy takie jak glutamina są transportowane w organizmie przez określone systemy i często kilka aminokwasów konkuruje o te same transportery. Jeśli występuje stała nadwyżka L-glutaminy, organizmowi może być trudniej odpowiednio wykorzystać konkurencyjne aminokwasy.Jeśli nie masz pewności co do potencjalnych skutków ubocznych L-glutaminy na Ciebie, zawsze porozmawiaj z Twoim lekarzem przed jej zastosowaniem.Podsumowanie
L-glutamina jest ważnym aminokwasem, który odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie, niezależnie od poziomu wysiłku fizycznego. Jednak stres związany z wysiłkiem fizycznym, może obniżyć poziom l-glutaminy, co czyni ją użytecznym suplementem dla sportowców.Wykazano wiele potencjalnych korzyści dla wytrzymałości, regulacji masy ciała przy ograniczonych skutkach ubocznych. Może być ona również przydatna przy wspomnieniu naszego układu odpornościowego i utrzymaniu odpowiedniego poziomu o osób przestrzegających diety niskobiałkowej.Sprawdź inne nasze artykuły:
5 Sposobów na radzenie sobie ze stresem
Na pewno nie jesteś sam w dni, w których czujesz, że to wszystko staje się trudne do zniesienia - istnieje wiele prostych kroków, aby zmniejszyć obciążenie stresem
- Gleeson, M. (2008). Dosing and efficacy of glutamine supplementation in human exercise and sport training. The Journal of nutrition, 138(10), 2045S-2049S.
- Holecek, M. (2013). Side effects of long‐term glutamine supplementation. Journal of parenteral and Enteral Nutrition, 37(5), 607-616
- Hall, J. C., Heel, K., & McCauley, R. (1996). Glutamine. British Journal of Surgery, 83(3), 305-312.
- United States Department of Agriculture Agricultural Research Service. (2019, January 29). USDA Food Composition Databases Nutrient List. Retrieved from https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/index
- Legault, Z., Bagnall, N., & Kimmerly, D. S. (2015). The influence of oral L-glutamine supplementation on muscle strength recovery and soreness following unilateral knee extension eccentric exercise. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 25(5), 417-426.
- Iwashita, S., Williams, P., Jabbour, K., Ueda, T., Kobayashi, H., Baier, S., & Flakoll, P. J. (2005). The impact of glutamine supplementation on glucose homeostasis during and after exercise. Journal of applied physiology.
- Lehmkuhl, M., Malone, M., Justice, B., Trone, G., Pistilli, E. D., Vinci, D., … & Haff, G. G. (2003). The effects of 8 weeks of creatine monohydrate and glutamine supplementation on body composition and performance measures. The Journal of Strength & Conditioning Research, 17(3), 425-438.
- Street, B., Byrne, C., & Eston, R. (2011). Glutamine supplementation in recovery from eccentric exercise attenuates strength loss and muscle soreness. Journal of Exercise Science & Fitness, 9(2), 116-122.
- McCormack, W. P., Hoffman, J. R., Pruna, G. J., Jajtner, A. R., Townsend, J. R., Stout, J. R., … & Fukuda, D. H. (2015). Effects of L-alanyl-L-glutamine ingestion on one-hour run performance. Journal of the American College of Nutrition, 34(6), 488-496.
- Melis, G. C., ter Wengel, N., Boelens, P. G., & van Leeuwen, P. A. (2004). Glutamine: recent developments in research on the clinical significance of glutamine. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 7(1), 59-70.
- Shao, A., & Hathcock, J. N. (2008). Risk assessment for the amino acids taurine, L-glutamine and L-arginine. Regulatory toxicology and pharmacology, 50(3), 376-399.
Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.
Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.