Moringa – cudowne drzewo
Pod nazwą moringa kryje się roślina zaliczana do super żywności. W zasadzie moringa jest drzewem rosnącym u podnóży Himalajów. Powietrze i ziemia nie są tam tak zanieczyszczone jak w większości innych miejsc na ziemi, ze względu na utrudniony dostęp oraz warunki klimatyczne. Moringa Oleifera jest najczęściej uprawianą rośliną ze swojego gatunku, który liczy 14 odmian. Nazywana jest cudownym drzewem, ponieważ zawiera zdecydowanie więcej witamin i składników mineralnych nich większość znanej nam żywności. Według danych ma w sobie 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz 4-krotonie więcej witaminy A niż uważane za jej świetne źródło marchewka. O właściwościach leczniczych tego drzewa wiadomo było już od dawna, stąd jego nazwa „cudowne drzewo”. Potrafi owocować w okresach suszy, a wycięta odrasta. Stąd wzięła się jej inna nazwa „wieczne drzewo”, bądź „nigdy nieumierające drzewo”. Przyjrzyjmy się jej bliżej i sprawdźmy jaki wpływ może mieć na nasze zdrowie.
Po pierwsze, spójrzmy co w sobie zawiera. Jak wspomniałem wyżej ukrywa się w niej spora dawka witaminy C oraz A, dodatkowo
ma w sobie bardzo dużo witaminy E. 4-krotnie więcej niż kiełki pszenicy. Jeżeli te liczby nie robią jeszcze na was wrażenia to wydaje mi się, że 25-krotnie więcej żelaza niż w szpinaku może sprawić, że zwrócicie uwagę na tą roślinę. Zwłaszcza, że coraz więcej osób cierpi z powodu anemii. Moringa to nie tylko bogactwo antyoksydantów, lecz także potasu, którego ma więcej od bananów, aż 15-krotnie. To oczywiście nie koniec. Moringa jest prawdziwą bombą witaminowo – minerałową. Słyszeliście o takich pierwiastkach jak bor, mangan czy chrom? Odgrywają ważną rolę w naszym ciele. Bor ma olbrzymi wpływ na gospodarkę wapniową organizmu. Mangan pełni istotną rolę w utrzymaniu zdrowych stawów i kości, natomiast chrom wspomaga metabolizm i sprzyja odchudzaniu.10 korzyści płynących ze stosowania Moringi
Moringa wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia i obniżenie cholesterolu, co przekłada się na prawidłową pracę serca. Bardzo mocno wspomaga także pracę mózgu oraz układu nerwowego. Niektórzy naukowcy twierdza, że może nawet zapobiegać powstaniu choroby Alzhaimera. Jest naturalną multiwitaminą, dzięki czemu pozytywnie działa na naszą odporność i niweluje stres oksydacyjny. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz łagodzi te już powstałe.
Dobrą wiadomością dla diabetyków jest to, że wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi. Kolejną korzyścią płynącą ze stosowania tego cudownego drzewa jest jego pozytywne działanie na wątrobę. Wspomaga jej pracę oraz ją oczyszcza. Normuje także poziomy enzymów występujących w wątrobie. Wobec tego, że bardzo wspomaga naszą odporność może wspomagać procesy leczenia różnych chorób. działa antybakteryjnie i antywirusowo. Wspomaga także gojenie się ran.
Jak stosować?
Moringa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jadalne są jej owoce, pędy oraz liście. Owoce można jeść po ugotowaniu, a młode liście spożywać podobnie jak szpinak. Często
można spotkać sproszkowane liście wykorzystywane jako przyprawa do zup oraz sosów. Z moringa tworzony jest również olej. Ta cudowna roślina ma niezaprzeczalnie pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego właśnie wykorzystuje ją także przemysł kosmetyczny. Między innymi w celu tworzenia olejków do masażu. Z liści możemy również zaparzyć herbatę. Jak widać zastosowanie tego drzewa jest olbrzymie. Od dawna było wykorzystywane jako żywność, środek leczniczy, a także sposób na oczyszczanie wody. Nasiona Moringi są wstanie wspomóc pierwszy z dwóch etapów oczyszczania wody.Moringę można kupić w sklepach z suplementami w tym Myprotein oraz w sklepach ze zdrową żywnością w postaci sproszkowanych liści. Moringa nie należy do tanich suplementów, jednak czasem warto zainwestować w swoje zdrowie.
Właściwości farmakologiczne
Udowodniona jest skuteczność moringi przeciwko nadciśnieniu oraz jej działanie antybakteryjnie. Posiada także właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe. Chroni i wspomaga pracę wątroby. Potrafi także regulować poziom jej enzymów i działa przeciwzapalnie. Moringa jest naturalnym antybiotykiem i działa stymulująco.
Poprawia jakość snu i zawiera bardzo dużo białka. Żadna inna roślina nie jest wstanie pochwalić się taką jego ilością. Jako multiwitamina oprócz powyższych, zawiera witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B6, witaminę B7, witaminę D, witaminę K, wapń, miedź, cynk, kwercetynę, kempferol, beta sitosterol, kwas kawoilochinowy, zeatynę, enzymy, Omega 3, Omega 6, Omega 9. Wszystko w świetnej biodostępności dla naszego organizmu, ze względu na naturalne pochodzenie.
Reasumując, Moringa jest prawdziwym superfood’em. Nie należy do tanich, jednak jej właściwości są na tyle duże, że nawet lekarze i specjaliści polecają ją bez zmrużenia oka.
Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.